barszcz

Postny barszcz czerwony

W ramach uzupełnienia tematu zakwasu buraczanego, podaję przepis na postny barszcz wigilijny idealny do picia jako dodatek do krokietów czy pasztecików. Jest to wersja najszybsza. Jeśli chcecie ubogacić jego smak, możecie poddusić przez kilka minut wszystkie warzywa na oleju z odrobiną masła (zyska zarówno na smaku, jak i na kaloryczności :P). Mi on smakuje, jednak Głodzilla i mój Małż twierdzą, że bez mięsa barszcz się nie liczy 😉 Cóż – to faceci są…
barszczSkładniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • cebula
  • 1/4 selera
  • kilka suszonych grzybków
  • kilka suszonych śliwek
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, goździki, sól, pieprz, ocet jabłkowy (albo sok z cytryny), cukier (niekoniecznie), majeranek, 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka dobrego oleju
  • 300-500 ml zakwasu buraczanego

Umyj i obierz warzywa. Marchewki i pietruszkę przekrój wzdłuż. Cebulę przypal na czarno na patelni (jeśli masz kuchenkę gazową) albo na specjalnej nakładce na palnik.

Wrzuć do garnka wszystkie warzywa, suszone grzybki, śliwki, 1-2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1-2 goździki i płaską łyżeczkę soli. Wlej około 1,5 litra wody oraz łyżkę oleju (w tłuszczach rozpuszczają się witaminy) i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem co najmniej przez półtorej godziny.

Po tym czasie przecedź wywar, wlej zakwas z buraków, wsyp płaską łyżeczkę majeranku, przeciśnij przez praskę czosnek. Jeśli zakwas buraczany nie był bardzo kwaśny, dopraw do smaku octem jabłkowym (albo sokiem z cytryny). Dopraw solą i pieprzem (opcjonalnie również cukrem).

Podgrzej, ale pamiętaj, że nie możesz już barszczu zagotować, ponieważ straci on i na kolorze (stanie się brunatny), i na zdrowotnych właściwościach zakwasu!


barszcz

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *