DSC_0059-1024

Poniedziałkowe naleśniki z mięsem z rosołu

W zeszłym tygodniu pisałam o naszych rodzinnych preferencjach obiadowych – czyli o niedzielnym rosole i poniedziałkowych „konsekwencjach”. Dzisiaj na tapecie – naleśniki z mięsnym farszem.

dopisek z 16.01.2013: Jeśli tak się składa, że masz w rodzinie Małego Smakosza, to możesz mu podać też takie naleśniki, pamiętając jednak, żeby jego porcja była łagodnie przyprawiona (najlepiej bez soli). W okolicach 10. miesiąca można wprowadzać do diety cebulę, więc nie polecam tej potrawy młodszym dzieciom (również ze względu na mięso). Co do cebuli zalecałabym ostrożność, ponieważ powoduje wzdęcia i jest ciężkostrawna. Do porcji dla Malucha dałabym jej niewiele (nawet usmażona ma właściwości wzmacniające, oczyszczające i odtruwające, więc warto ją jeść). Uwaga na gluten! 🙂
Co do podania, to naleśnika zwiniętego w rulon kroiłam na plasterki i mój Głodzilla bardzo chętnie jadł je w ten sposób.

Przepis na naleśniki podawałam już wcześniej, więc zapraszam tutaj: klik.

Składniki na farsz:

  • 50 dag gotowanego mięsa
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

Mięso zmiel razem z ugotowaną marchewką i pietruszką. Cebule pokrój w kosteczkę i zeszklij na maśle. Wymieszaj z mięsno-warzywną masą oraz dopraw solą i pieprzem  – gotowe! Szybko prawda? 🙂 Nakładaj farsz na naleśniki, zawijaj je w ruloniki, składaj w trójkąty i wcinaj od razu lub, jeśli cierpisz na nadmiar czasu, złóż jak na krokiety, panieruj i obsmaż. I nie zapomnij o czystym czerwonym barszczu… 😉

Pin It

6 przemyśleń nt. „Poniedziałkowe naleśniki z mięsem z rosołu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *