Placki ziemniaczane z twarożkiem

Jeśli regularnie nawiedzacie mojego bloga, to z pewnością zauważyliście, że aktualnie pastwię się nad dynią i można nawet powiedzieć, że męczennica ta staje się bohaterką cyklu kulinarnego. Oświadczam, że jeszcze z nią nie skończyłam, jednak w ramach urozmaicenia znalazłam sobie kolejną ofiarę i planuję ją cyklicznie przerabiać na rozmaite placki.

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)

Składniki na twarożek:

  • 125 g półtłustego twarogu
  • 4 rzodkiewki
  • pół ogórka szklarniowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce, zgarnij na jedną stronę sporej miski, by puściły wodę, którą musisz potem odlać (jeśli masz duże sitko z maleńkimi oczkami, to możesz na nią wyłożyć kartoflaną pulpę do odcieknięcia – będzie szybciej). Po wykonaniu tej czynności wbij jajko, dodaj mąkę, posiekany szczypiorek i sól. Wymieszaj dokładnie i smaż na porządnie rozgrzanym oleju niewielkie placki. Jeśli nie masz w tym doświadczenia, to służę radą odnośnie momentu przewracania na drugą stronę – robisz to, kiedy zauważysz, że brzegi placka zbrązowiały (z drugiej strony smażą się trochę krócej) ;)

W trakcie smażenia z pewnością znajdziesz czas na przygotowanie twarożku. Nasamprzód zetrzyj na tarce o dużych oczkach rzodkiewki i ogórka (zrobiłam to blenderem) i posiekaj szczypiorek. Twaróg wymieszaj ze śmietaną, rozgniatając go widelcem – dodaj potem rzodkiewkę i ogórek (lepiej odlej wodę, którą puszczą, bo całość może się zrobić od tego rzadka). Dopraw solą i pieprzem według uznania. Podawaj z usmażonymi plackami.

6 myśli nt. „Placki ziemniaczane z twarożkiem

  1. Ufff, więc nie tylko ja jem placki z warzywkowym twarożkiem :) z tym, że rzodkiewkę i ogórka kroję w kostkę – fajnie chrupią, a poza tym wolę mniej płynną konsystencję serka :D
    tym, którzy nie są co do tego przekonani, polecam! już nigdy nie zjecie placków z samą śmietaną ;)

  2. O, te placuchy to coś dla mnie :) I zgodzę się, że do smażenia najlepszy jest rzepakowy – ma ponoć najlepszy skład tłuszczowy, sporo omega-3 i witamin A i E.

  3. czy jest jakis sposob na starcie ziemniakow nie na tarce recznie?;) bo to jedyna rzecz, ktora mnie powstrzymuje od zrobienia plackow:)

    • Można je potraktować maszynką do mięsa albo wrzucić do kielicha blendera. Wyjdą z tego placki, ale tarka daje najlepszy rezultat (no chyba, że masz blender z przystawkami do tarcia i wiórkowania) :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>