DSC_0018-1024

Piernik z powidłami

Z ręką na sercu oświadczam, że miałam szczerą chęć upiec na te święta sławny piernik staropolski. Pogodę w tym roku mamy taką, że nawet nie musiałabym dla niego mościć miejsca w lodówce (to ciasto przed upieczeniem dojrzewać musi przez około 6 tygodni), bo spokojnie pomieszkałby sobie na balkonie. No niestety, tak długo uprawiałam mój ulubiony sport, czyli odkładanie tego na jutro, że mamy już ostatnie dni przed Wigilią. Jeśli również jesteście w przysłowiowym lesie z tym ciastem, to może skusicie się na szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi? Jest bardzo smaczny, nie za słodki, z lekką nutką goryczy za sprawą kawy rozpuszczalnej (można zastąpić kakao albo zbożówką). Swoje ciasto przełożyłam własnej roboty powidłami śliwkowymi z czekoladą i kakao, ale doskonałe będą też zwykłe powidła. Na koniec wspomnę, że dodatek mąki orkiszowej daje miłe poczucie, że je się „zdrowe” słodycze 😉

Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku.
piernikSkładniki :

  • 125 g masła (82%)
  • 120 g miodu gryczanego (lub innego)
  • 100 g cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (albo inki lub kakao)
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 150 g mąki razowej orkiszowej
  • 150 g mąki pszennej (typ 650)

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki kremówki
  • ok. 50 g marcepanu

W rondelku roztop masło, dodaj miód i cukier. Gdy się połączą, wsyp przyprawę do piernika oraz kawę i rozprowadź w masie powidła śliwkowe. Odstaw do przestygnięcia.

W misce rozbełtaj jajka z mlekiem, wlej zawartość rondelka i starannie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z sodą i dokładnie zmiksuj, aby nie było żadnych grudek.

Wylej masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki* i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź dla pewności patyczkiem.

Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwie części i przełóż powidłami śliwkowymi.

W kąpieli wodnej roztop masło i cały czas mieszając, dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Gdy się rozpuści, wlej kremówkę i mieszaj do połączenia składników. Za pomocą silikonowego pędzelka nanieś polewę na ciasto.

Między dwoma kawałkami folii albo papieru do pieczenia rozwałkuj cienko marcepan. Wytnij foremką dekoracyjne kształty i naklej je na niezastygniętą polewę na cieście.


piernikpiernik*o długości dna 22 cm

Pin It

7 przemyśleń nt. „Piernik z powidłami”

  1. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

  2. Wczoraj zrobiłam piernik i nieopatrznie pochwaliłam się nim na facebooku…..gości w tym tygodniu mamy codziennie:-D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *