Pierniczkowe tiramisu z pomarańczą i Inką

Rodzicom bardzo dobrze znany jest problem dzielenia się słodyczami z dziećmi. Jest to zazwyczaj relacja dość jednostronna, przebiegająca w kierunku od rodzica do potomstwa, rzadko odwrotnie. Z tego powodu z prawdziwym tiramisu chowam się przed swoimi Stworami zupełnie tak samo jak niegdyś przed rodzicami z papierosem. Pełna konspiracja, emocje, zakazana przyjemność.

Klasyczne tiramisu kojarzy się z wyrafinowanym, ciężkim deserem dla dorosłych – biszkopty nasączone bardzo mocną kawą z dodatkiem aromatycznego likieru, kaloryczny krem na bazie serka mascarpone i gorzkie kakao. Po wyczerpującym dniu ten smakołyk potrafi postawić na nogi i dodać sił. Cukier, kofeina, tłusty serek i odrobina alkoholu – dekadencki sposób na to, by dotrwać do wieczora.

Niedawno popełniłam jednak bożonarodzeniową wersję tego deseru, którą spokojnie można zaserwować nieletniemu potomstwu i zjeść bez ukrywania się: z kawą zbożową i bez procentów. Z domowymi pierniczkami zamiast biszkoptów i z pomarańczami duszonymi w miodzie. Ten przepis wart jest wypróbowania, szczególnie w okresie świątecznym.

Składniki (3 porcje):

  • 200 ml gorącej wody
  • 4 łyżeczki klasycznej kawy zbożowej Inka + do oprószenia deseru
  • 2 niewielkie pomarańcze (najlepiej ekologiczne)
  • 2 goździki
  • 100 g miodu wielokwiatowego
  • 6 domowych pierniczków bez nadzienia i bez lukru (o średnicy dopasowanej do wielkości szklanki)

krem:

  • 2 żółtka
  • 300 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki miodowego syropu z gotowania pomarańczy

Inkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia.

Pomarańcze wyszoruj i obierz. Pokrój owoce na plastry o grubości maksymalnie półtora centymetra. 6 najszerszych plastrów wykorzystaj do deseru, pozostałe zjedz w międzyczasie.

W garnku na tyle szerokim, że zmieszczą się w nim plastry pomarańczy rozgrzej miód i dodaj do niego goździki. Następnie delikatnie połóż w nim pokrojone pomarańcze oraz goździki i podgrzewaj, aż całość się zagotuje. Gotuj przez około 3 minuty, następnie zestaw z kuchenki, wyjmij goździki i całość ostudź.

Żółtka miksuj z łyżką cukru, aż powstanie jasna i puszysta masa.  Dodaj serek mascarpone i 2 łyżki ostudzonego syropu z pomarańczy.

Zaparzoną Inkę wylej do głębokiego talerza i zamocz w niej pierniczki. Powinny dobrze nasiąknąć kawą zbożową, ale nie mogą się rozpadać. Namoczone pierniczki odłóż na drugi talerz i od razu zajmij się składaniem tiramisu.

W szklaneczkach umieść po łyżce masy z mascarpone, na niej po jednym odsączonym z syropu plastrze pomarańczy i pierniczku. Następnie powtórz czynność: krem, plaster pomarańczy, pierniczek i znowu krem. W każdej szklance powinny znajdować się po 3 warstwy kremu i 2 pierniczków oraz pomarańczy.

Deser wstaw do lodówki na około godzinę, żeby się schłodził, a tuż przed podaniem oprósz Inką.

/wpis zawiera lokowanie produktu/

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *