pieczony boczek

Pieczony boczek z oregano

Mam nadzieję, że w moich oczach nie pojawi się obłęd i nie stanę się kulinarną ekstremistką, która wszystko musi robić sama i wszędzie widzi teorie spiskowe koncernów spożywczych. Już wsiąkłam w pieczenie chlebów i przetwory z sezonowych warzyw i owoców, wiosną na balkonie zakładam ogródek zielny. Jeszcze trochę i w łazience zacznę hodować ryby, w przedpokoju zainstaluję kozę (i nie mam na myśli pieca), a w szafkach kuchennych urządzę kurnik.

A tak serio, wracając do domowych przysmaków – zachęcam Was do próbowania własnych sił w samodzielnym przygotowywaniu mięs. Taki boczek, świeżo wyjęty z piekarnika rewelacyjnie sprawdza się jako danie obiadowe. Kiedy ostygnie, pysznie smakuje na kanapkach i świetnie zastępuje śliskie sklepowe wędliny. Warto zlać do jakiegoś naczynia uzyskany w trakcie pieczenia sos z tłuszczykiem. Po schłodzeniu zamienia się w galaretkę, którą można smarować chleb. I taka galaretka to mój przysmak 😉

Tradycyjnie boczek przyprawia się majerankiem. Ja użyłam oregano (który zwany jest również dzikim majerankiem) i to był strzał w dziesiątkę, bo to zioło ma w sobie więcej świeżości i idealnie się komponuje z tłustymi mięsami. Dzięki długiemu pieczeniu mięso rozpływa się w ustach – polecam, warto poczekać!
pieczony boczek
Składniki :

  • foremny płat surowego chudego boczku (ok. 1,5 kg)
  • przyprawy: granulowany czosnek, suszone oregano, sól, czarny pieprz (młynek)

Dzień wcześniej przypraw boczek z obu stron czosnkiem, oregano (dość obficie), solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zwiń wzdłuż dłuższego brzegu, tłuszczyk powinien być na wierzchu. Roladę owiń nicią kuchenną i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Na drugi dzień przełóż boczek do naczynia żaroodpornego z pokrywką (może być garnek rzymski bez namaczania). Piecz pod przykryciem przez 3 godziny w 150°C. Na ostatnie pół godziny zdejmij pokrywkę. Po upieczeniu zostaw boczek w uchylonym piekarniku na kwadrans.


pieczony boczekpieczony boczekpieczony boczek

Pin It

5 przemyśleń nt. „Pieczony boczek z oregano”

  1. Słusznie propagujesz domowe pieczyste, zwłaszcza niedoceniany boczek . Na zimowe kanapki jak znalazł, nie znam faceta, który się nie skusi – zwłaszcza, że przez żołądek do serca !

  2. na czym pieczesz ten boczuś na oleju smalcu czy na tym co sie wytopi? a podlewasz go? przekręcasz. wygląda smakowicie

    1. Dziękuję 🙂 W czasie pieczenia z boczku będzie się wytapiał tłuszczyk i nie trzeba nic dodawać ani podlewać pod warunkiem, że piec się będzie pod przykrywką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *