piernik staropolski 03-1024

Pieczenie piernika staropolskiego i masa orzechowo-makowa

Pieczenie piernika staropolskiego

Najdalej na 2-3 dni przed Wigilią podziel surowe ciasto na 2-3 części i upiecz blaty. Zrobiłam tak, że podzieliłam ciasto na 3 części – z dwóch upiekłam 2 blaty o wielkości blachy z piekarnika (około 25-30×40 cm, rozwałkowane na około pół centymetra, może trochę grubiej), następnie podzieliłam na pół wzdłuż i po przełożeniu powidłami i masą orzechowo-makową owinęłam je w papier do pieczenia i obciążyłam książkami (czyli uzyskałam 4 blaty, co dało bardzo pokaźny piernik). Z pozostałej części upiekłam małe pierniczki. Na dzień przed podaniem będę go dekorować polewą czekoladową (przepis i proporcje dopiszę wkrótce).

Mała wskazówka: ciasto wałkuj od razu na papierze do pieczenia – nie będzie się rwało przy przenoszeniu. Piecz przez 15-20 minut w 170°C.

Piernik, gdy ostygnie, robi się twardy. Po posmarowaniu powidłami śliwkowymi (około 2 słoików na całość) i masą orzechową (2/3 z podanej ilości składników) zmięknie. Trzeba go tylko owinąć papierem i aby był równy, na co najmniej jeden dzień obciążyć go równomiernie, np. książkami.

piernik staropolski 01-1024

Mój piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi (nada się również czekośliwka) i masą z orzechów włoskich i białego maku.


piernik staropolski 02-1024

Składniki na masę orzechowo-makową:

  • 250 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 150 g białego maku
  • 170 g cukru pudru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1/2 laski wanilii (opcjonalnie) albo 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mak zalej wrzącą wodą albo wrzącym mlekiem i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odcedź i odciśnij przez gazę, żeby maksymalnie pozbyć się płynu.

Śmietanę wlej do rondelka, dodaj wanilię i zagotuj. Zestaw z kuchenki i ostudź. Jeśli nie używasz wanilii w laskach, to nie gotuj kremówki, tylko dodaj do niej ekstrakt.

Mak i orzechy zmiel w maszynce z sitkiem do mielenia maku (wystarczy raz). Do masy wsyp cukier puder, wlej kremówkę i wymieszaj dokładnie.

Polewa czekoladowa:

  • 200 g deserowej czekolady (70% kakao)
  • 75-100 ml kremówki 30-36%

W rondelku zagotuj kremówkę, zdejmij z kuchenki i wrzuć do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, następnie odstaw, aby lekko przestygła. Gdy zacznie powoli gęstnieć, polej masą piernik i równomiernie rozprowadź.

piernik staropolski 01-1024

piernik staropolski 03-1024

piernik staropolski 04-1024

piernik staropolski 05-1024

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *