Pesto z pieczonej papryki

Pesto to mistrzostwo świata – można je zrobić niemal ze wszystkiego, pasuje niemal do wszystkiego i smakuje niemal każdemu. Grunt to mieć jakieś warzywa, zioła, twardy i wyrazisty w smaku ser oraz pestki i orzechy. I koniecznie dobrej jakości oliwę albo olej tłoczony na zimno.

Ostatnio, na warsztatach z kuchni wegańskiej, jadłam pesto z czerwonej kapusty. Jeszcze do tego smaku nie dojrzałam, ale nie dziwię się, że może zachwycać, bo kolor miało przepiękny.

Moje pesto z pieczonej papryki nie jest tak zjawiskowe jak tamto, ale bardzo smaczne. Panna Grymaśna nie chciała, co prawda, zjeść makaronu wymieszanego z pesto, bo wolała czysty (grr…), ale na kolację zjadła z nim kanapeczkę, kiedy jej powiedziałam, że to keczup. Ha!

PS W tym pesto jest dodatek tabasco – wlałam go niewiele, był wyczuwalny, ale nie palił gardła żywym płomieniem. Każdy sobie doprawia pesto wg swojego smaku. Jeśli częstuje nim dzieci, to dość oszczędnie.

pesto z pieczonej papryki 01-1024

Składniki :

  • 2 czerwone papryki papryki
  • pół doniczki bazylii
  • 75 g orzechów włoskich
  • 50 g sera grana padano albo dziugasa
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • przyprawy: 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, tabasco (opcjonalnie), ocet balsamiczny

Papryki umyj, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i ułóż rozcięciami ku górze w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 25-30 min. Kiedy brzegi lekko sczernieją, wyjmij je i przykryj folią. Z zaparowanych papryk łatwiej zdejmiesz skórkę.

Gdy papryki ostygną, do jakiegoś naczynia zlej sok z pieczenia (może się przydać) i obierz je ze skórki, następnie podziel na mniejsze kawałki.

Bazylię opłucz i osusz.

Orzechy upraż na suchej patelni.

Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Do kielicha blendera (albo innego urządzenia rozdrabniającego) włóż kawałki papryki, bazylię, orzechy, ser, posiekany albo przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wlej ze 2 łyżki oliwy. Zmiksuj na gładką pastę. Jeśli będzie gęsta, to dolej sok z pieczonej papryki.

Dopraw do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym i tabasco.


pesto z pieczonej papryki 02-1024

pesto z pieczonej papryki 03-1024

Pin It

4 przemyślenia nt. „Pesto z pieczonej papryki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *