Pesto rosso – czerwone pesto z suszonych pomidorów
W poprzednim wpisie szczegółowo przedstawiłam moje pierwsze, dość nieudolne próby chałupniczego suszenia pomidorów. Jestem pewna, że gdy dostanę rachunek za prąd, nakryję się nogami. Nie zmienia to jednak faktu, że zażarta o kilka słoiczków tego przysmaku sprawiła mi wiele satysfakcji. Podobne uniesienie przeżyłam ostatni raz chyba jako pięcio- czy sześciolatka, kiedy po godzinie wściekłego wycia, histerycznego płaczu i dziecięcych przekleństw, nauczyłam się w końcu samodzielnie wiązać sznurówki na kokardkę.
Jeden słoiczek suszonych pomidorów został zużyty do pesto rosso. Świetna sprawa takie pesto – do swojego dodałam zamiast oliwy z oliwek tłoczony na zimno olej rzepakowy (który jest, jak już kiedyś wspominałam, nazywany „oliwą Północy”, ponieważ pod względem wartości odżywczych nie ustępuje tej pierwszej). Z oleju mam więc moc nienasyconych kwasów tłuszczowych, z suszonych pomidorów od groma likopenu, który ma działanie antynowotworowe, z orzechów sporo cynku, wapnia i magnezu… W praktycznie każdym składniku pesto jest coś zdrowego i wartościowego. A do tego (uwaga, zaraz będę banalna) pysznie smakuje i pasuje do wszystkiego – wystarczy zmieszać go z makaronem i już mamy szybki obiad, można komponować je z mięsem, wykorzystywać do sosów, smarować nim chleb i wyjadać prosto ze słoiczka.
Składniki (1 słoik 250 ml):
- 120-150 g suszonych pomidorów (w oleju)
- 5 łyżek utartego parmezanu* (około 50 g)
- 50 g orzechów nerkowca**
- 1-2 ząbki czosnku
- solidna garść liści bazylii
- 1-2 łyżki octu balsamicznego albo malinowego
- oliwa z oliwek albo tłoczony na zimno olej rzepakowy
- przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta cukru (ewentualnie)
Pomidory wyjmij z zalewy i przełóż do kielicha blendera razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i pozostałymi składnikami. Zmiksuj na gładką masę, dolewając stopniowo oliwę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Przechowuj w lodówce do 5 dni.
* albo grana padano czy pecorino, świetnie sprawdza się również litewski dziugas
** możesz użyć też orzeszków piniowych, migdałów, łuskanego słonecznika albo pestek dyni
przez Agata · 11 września 2014
Tagi: bazyliaczosneknerkowceocet balsamicznyocet malinowyoliwa z oliwekorzechyorzechy nerkowcapestopesto rossopesto z suszonych pomidorówsuszone pomidorywege
Może Ci się również spodoba
- Następny post Grusztarda – musztarda z gruszek
- Poprzedni post Domowe suszone pomidory – wszystko, co chcielibyście wiedzieć, ale baliście się zapytać
Szukasz czegoś? użyj lupki
archiwum
- ▼ 2019 (9)
- ▼ Luty (3)
- ► Styczeń (6)
- ► 2018 (18)
- ► Grudzień (1)
- ► Październik (1)
- ► Kwiecień (3)
- ► Marzec (5)
- ► Luty (3)
- ► Styczeń (5)
- ► 2017 (40)
- ► Grudzień (3)
- ► Listopad (5)
- ► Październik (3)
- ► Czerwiec (5)
- ► Kwiecień (3)
- ► Marzec (8)
- Zupa krem z brokuła i jabłek
- Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli
- Babka cytrynowa z twarogiem
- Quiche z wędzonym łososiem i porami
- Gulasz z serc drobiowych z masłem orzechowym i papryką
- Ekspresłówka #27 Świnka miłosna
- Jajka sadzone z prostą piperadą - sposób na szybkie śniadanie
- Zupa pomidorowa z żurawiną i lanymi kluskami - najlepsza!
- ► Luty (4)
- ► Styczeń (9)
- Rozgrzewająca i aromatyczna zupa krem z buraków z czosnkowymi grzankami
- Zupa krem z selera z curry
- Szakszuka - jajka sadzone w sosie pomidorowym
- Harce w wyszukiwarce #7 - Varia kulinaria
- Kurczak w sosie pomidorowym alla puttanesca
- Gofry - najlepsze, puszyste i chrupiące
- Serniczki w szklankach (z białą czekoladą i lemon curd)
- Lemon curd bez masła
- Chleb z garnka (na drożdżach, wyrastający nocą w lodówce)
- ► 2016 (86)
- ► Grudzień (9)
- Pieczone pierożki z ciasta piwnego
- Gorąca czekolada do picia (na mleku)
- Pierniczkowe tiramisu z pomarańczą i Inką
- Ekspresłówka #26 Wpływ nóg na charakter
- Uszka z grzybami
- O tym, jak doczekaliśmy się sąsiedzkiej interwencji
- Kandyzowane skórki z pomarańczy w czekoladzie i do ciasta
- Ekspresłówka #25 Wieczorna niemożność
- Omlet z awokado i cheddarem
- ► Listopad (8)
- Cynamonowa Inka z syropem z buraka cukrowego
- Smoothie pomidorowe-selerowe
- Ekspresłówka #24 Wegetariański hit
- Gołąbki z kaszą kukurydzianą i mięsem
- Ekspresłówka #23 Motor postępu
- Zupa krem z selera i pietruszki z gorgonzolą
- Krajanka czekoladowo-żurawinowa (ciastka bez pieczenia)
- Lasagne ze szpinakiem
- ► Październik (7)
- Cake pops pająki na HallowINKI
- Amnesty International, UNICEF i inni - nie dobijajcie się, już więcej Wam nie otworzę
- Jesienna kawa Inka z musem z winogron
- Bigos "trzydniowy" (najlepszy)
- Karczek duszony z papryką i suszonymi pomidorami
- Fasolka szparagowa z sosem tahini
- Aromatyczne pieczone uda z kurczaka
- ► Wrzesień (5)
- ► Sierpień (8)
- ► Lipiec (12)
- Prosta zupa z kurkami. O, kurka, ale dobra!
- Leczo z kolorowej papryki "na już i na zimę"
- Ekspresłówka #22 Wódka
- Ekspresłówka #21 Online
- Drożdżówki z twarogiem i morelami
- Jak zrobić tzatziki?
- Mizeria z ogórka bez śmietany
- Ekspresłówka #20 Męczennik i małosolne
- Frittata z młodymi ziemniakami i szpinakiem
- Hummus z bobu
- Zupa krem z kurek i batatów
- Jabłka faszerowane kaszanką
- ► Czerwiec (5)
- ► Maj (6)
- ► Kwiecień (4)
- ► Marzec (7)
- ► Luty (7)
- ► Styczeń (8)
- ► 2015 (113)
- ► Grudzień (4)
- ► Listopad (4)
- ► Październik (3)
- ► Wrzesień (10)
- Keczup pomidorowo-śliwkowy
- Marynowane śliwki (w lekkiej zalewie octowej)
- Dyniowe knedle ze śliwkami
- Risotto z cytryną i rozmarynem
- Ekspresłówka #14 Immobilizer
- 10 łatwych sposobów na to, by skiepścić dziecku adaptację w żłobku/przedszkolu*
- Ekspresłówka #13 Dobra, już i zaraz
- Królik ze stanu Bahia (Coelho a baiana)
- Ziemniaki pieczone z rozmarynem i chili
- Biała pizza z camembertem i cukinią
- ► Sierpień (13)
- Czekoladowa panna cotta na maślance z kardamonowymi śliwkami
- Sałatka nicejska z grzankami z chleba na zakwasie
- Bakłażany zapiekane w pomidorowym sosie z bazylią i mozzarellą
- Młode ziemniaki w solnych "skorupkach" z sosem czosnkowym
- Chutney (czatni) z czerwonej porzeczki
- O autorce zdjęć słów kilka
- Fasolka szparagowa w mleczku kokosowym
- Sałata lodowa z orzechami nerkowca zapiekana pod beszamelem
- Kogo spotkasz w sali kinowej
- Ratatuj (ratatouille) oraz o doli szczura, kobiety i pracownika obsługi
- Frużelina wiśniowa
- Ekspresłówka #12 Filtr do wody
- 3 największe bzdury o karmieniu piersią, które usłyszałam od lekarzy
- ► Lipiec (12)
- Sok i dżem wiśniowy
- Ekspresłówka #11 Kokos
- Sałatka z burakami i wiśniami (i co ze mnie za kobieta?)
- Ekspresłówka #10 Wygryzione oczy
- Frittata z cukinią (nie bój się wakacyjnych skoków w bok)
- Genueńskie pesto z bazylii (alla genovese)
- Panna cotta z kozim twarożkiem i tymiankowymi wiśniami
- Autostop i starsza pani, która z nieba mi spadła
- Sushi z kaszy jęczmiennej perłowej z pieczonym łososiem i szparagami (kaszi)
- Jagodzianki
- Przemoc kiełkuje w piaskownicy, owocuje w gimnazjum
- Sałatka na ciepło z letnimi warzywami i boczkiem
- ► Czerwiec (13)
- Lody banan-mango z miętą
- Ekspresłówka #9 Żaba
- Spaghetti z krewetkami w śmietanowo-winnym sosie
- Ekspresłówka #8 Sok
- Carbonara z bobem (i o radykalistach oraz afrodyzjakach)
- Ekspresłówka #7 Zupka chińska
- Drożdżowe babeczki z truskawkami
- Pasta kanapkowa (pesto) z czosnku niedźwiedziego z serem pleśniowym i nerkowcami
- Nadziewane papryki po hiszpańsku
- „Zdążyłam zrobić karierę, ale nie zdążyłam zostać mamą” - szyderstwo roku
- Młoda kapusta z mlekiem kokosowym i imbirem (i o ciągach skojarzeń)
- Ekspresłówka #6 Magiczne słowo
- Młoda kapusta duszona z koperkiem
- ► Maj (7)
- ► Kwiecień (14)
- Botwinka zapiekana z jajkiem, tymiankiem i bryndzą
- Musztardowo-miodowy dressing do sałaty (z miodkiem majowym)
- Hummus (podstawowy) i plama na honorze
- Półrazowe bułki drożdżowe
- Ekspresłówka #5 Czas
- Pesto z liści rzodkiewki
- Festiwal Smaków Dolnośląskich - czy warto?
- Wołowe curry z buraczkami
- Pesto z pieczonej papryki
- Zupa topinamburowo-serowa
- Ciasto czekoladowe, tudzież brownie, i słów kilka o Donnie Hay
- Masło daktylowe
- Jak w święta nikogo nie zamordować i nie dać się zabić
- Cytrynowa babka pasternakowa
- ► Marzec (9)
- Świąteczne zakupy - chcesz taniej, kup mniej, a więcej zrób
- Jajka faszerowane Dziugasem
- Jajka faszerowane łososiem
- Tarta z żurawiną i białą czekoladą
- Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa pod beszamelem
- Sałatka makaronowa z tuńczykiem i miodowym winegretem
- Intensywny kurs pokory od Panny Grymaśnej
- Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku
- Tarta z orzeszkami ziemnymi, kajmakiem i czekoladą
- ► Luty (11)
- Śledzie w czerwonej cebuli
- Ale wpadka! Kulinarne ewolucje
- Placki ziemniaczane
- Śledzie w śmietanie
- Nowoorleańska sałatka coleslaw Nigelli
- Ekspresłówka #4 Zmywanie
- Kokosanki
- Harce w wyszukiwarce #4 - najlepsze teksty ze stycznia
- Muffiny marchewkowo-pietruszkowe z jądrami z pestek moreli
- Placuszki z kaszy manny, a nie kaszy mannej!
- Ekspresłówka #3 Grzeczność
- ► Styczeń (13)
- Kotlety z dorsza
- Pączki pieczone
- Zupa z kapusty włoskiej
- Ekspresłówka #2 Oliwki
- Cytrynowe śledzie z rozmarynem
- Uniwersalny chleb pszenno-żytni na zakwasie (Małża ulubiony)
- Ekspresłówka #1 Miesio
- Blok czekoladowy
- Mleczne rogale z czekoladą
- Kaszi z wędzoną makrelą
- Kluski kładzione
- Harce w wyszukiwarce #3 - najlepsze teksty z grudnia
- Życzenia noworoczne
- ► 2014 (142)
- ► Grudzień (13)
- Makowiec zawijany z białym makiem
- Konfitura z pomarańczy
- Pieczenie piernika staropolskiego i masa orzechowo-makowa
- Śledzie z suszonymi śliwkami i winem
- Co zrobić, żeby karp nie smakował mułem?
- Pudding z chałki z jabłkami
- Jak Cisowianka robi lody
- Po prostu karp smażony, najlepszy
- Krem pierniczkowy
- Pierniczki katarzynki
- Harce w wyszukiwarce #2 - najlepsze teksty z listopada
- Dlaczego odechciało mi się cytrusów
- Długo pieczona łopatka wieprzowa (pulled pork) z kiszoną kapustą
- ► Listopad (16)
- Staropolski piernik dojrzewający
- Korzenna przyprawa do piernika
- Ekstrakt waniliowy
- Pstrąg łososiowy pieczony z migdałami
- Dietetyczne rewolucje
- Kopytka ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym
- Harce w wyszukiwarce #1 - skąd się u mnie wzięliście we wrześniu i październiku?
- Jak wygląda spleśniały zakwas z buraków?
- Pieczona gęś z dyniowym farszem
- Rogale marcińskie krok po kroku
- 3 najgorsze parówki, jakie widziałam
- Orientalny rosół z kaczki
- Kaczka pieczona z jabłkami i dynią w cydrze
- Dlaczego nie zostanę Matką Roku
- Dyniowe podpłomyki półrazowe
- Pâté z orzechami i rozmarynem
- ► Październik (14)
- Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami
- Brokułowe pesto
- Dzioborożec - jeden z modeli macierzyństwa
- Pulled pork, czyli wyczesana wieprzowina
- "Zbrodnia i wina" Michał Bardel
- Masło orzechowe i kaczor Donald
- Maślane bułki do burgerów
- Murzynek z cukinią i kardamonem
- Spaghetti alla puttanesca
- Placki ziemniaczano-cukiniowe z sosem kurkowym
- Jesień średniowiecza
- Dyniowa tarta (waniliowa)
- Purée z dyni - jak pisać, jak wymawiać i jak zrobić?
- Marynowane grzyby leśne
- ► Wrzesień (11)
- Faszerowane pomidory à la caprese
- „Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy” Julity Bator
- Dżem z aronii i malin z tymiankiem
- Ocet malinowy
- Chleb pszenno-żytni z kminkiem
- Grusztarda - musztarda z gruszek
- Pesto rosso - czerwone pesto z suszonych pomidorów
- Domowe suszone pomidory - wszystko, co chcielibyście wiedzieć, ale baliście się zapytać
- Kopytka z dyni podsmażane na maśle z czosnkiem
- Gulasz koźlęcy z dynią
- Krem z pieczonych pomidorów
- ► Sierpień (11)
- Ogórki w chili (a la Leszek hr. Kowalski)
- Schab wg Czesława z Wilna
- Ogórkowa na kościach
- Krótki post o zabijaniu
- Boczek pieczony z brzoskwiniami
- Domowy ocet jabłkowy
- Winne ciasto ze śliwkami
- Pasta kanapkowa z wędzonej makreli
- Kopytka z bobu (bobytka) z sosem śmietanowo-serowym
- Zupa krem z cukinii z kozim serem i o tym, jak zrozumieć swoje (wewnętrzne) dziecko
- Groszek ptysiowy dawniej i dziś
- ► Lipiec (11)
- Ciasto półkruche z malinami
- Muffiny na winie musującym z malinami
- Pierogi z jagodami
- Moi sąsiedzi jak z bajki
- Warsztaty Kulinarnej Akademii Książęcego i przepis na deser lodowy
- Botwinka z crème fraîche
- Crème fraîche i letnie migawki
- Jak ugotować bób?
- Kieszonki z karpia zatorskiego z pietruszką i pesto z natki
- Risi e bisi, czyli risotto z groszkiem
- Kotlety mielone z warzywami w chrupiącej panierce
- ► Czerwiec (9)
- Bananowe ciasto jogurtowe z rabarbarem (bez jajek)
- Cukinia faszerowana brązowym ryżem i suszonymi pomidorami
- Dżem truskawkowo-pomarańczowy + sok w bonusie
- Biscotti di Prato (cantucci)
- Młode ziemniaki z lubczykiem i szparagami
- Domowy twaróg ze zsiadłego mleka (jak labneh)
- Leniwe pierogi z truskawkami i jogurtem
- Surówka z cukinii i kalarepy z orzeźwiającym dressingiem
- Spaghetti z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym
- ► Maj (11)
- Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką z olejem rzepakowym
- Wegetariańskie spaghetti na wzór bolognese
- Dziecinnie łatwe ciasto jogurtowe z truskawkami
- Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i maślanką
- Roladki z piersi kurczaka z cukinią i marchewką
- Kompot rabarbarowy z cynamonem
- Kisiel truskawkowy
- Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)
- Bulion warzywny ze szparagami
- Omlet ze szparagami i dymką (z piekarnika)
- Quiche z zielonymi szparagami i boczkiem
- ► Kwiecień (12)
- Jogurtowe pancakes z frużeliną rabarbarową
- Wątróbka drobiowa z cebulą i papryką
- Zupa zbójecka
- Babka na winie musującym
- "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler"
- Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
- Ćwikła z chrzanem
- Majonez
- Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
- Żytni zakwas na żurek II
- Żurek na żytnim zakwasie chlebowym
- Sos sabayon (szodon) z truskawkami lub pomidorkami koktajlowymi
- ► Marzec (10)
- Pęczotto z warzywami duszonymi na maśle
- Krem z kalafiora z serem pleśniowym i chipsami z kumpiaku
- "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" Anny Starmach
- Murzynek z makiem i suszonymi śliwkami
- Fasola po włosku i współczesna rodzina po polsku
- Zupa ogórkowa z kaszą manną
- Tarta "amonit" ze szpinakiem, fetą i ricottą
- Tosty francuskie (pain perdu)
- Wegetariański "smalec"
- Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
- ► Luty (14)
- Jak zrobić kopytka?
- Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
- Szpinakowe muffiny z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi
- Pączki II
- Powieści o laseczkach i "Smaczne życie Charlotte Lavigne" Nathalie Roy
- Kasza gryczana z boczkiem, chorizo, marchewką i szpinakiem
- Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
- Pszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiem
- Żytni razowiec z suszonymi śliwkami
- Pieczony boczek z oregano
- Jabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydrem
- Śledzie z cebulą w oleju lnianym i trochę o NNKT
- Oponki serowe (pączki angielskie)
- Potrawka z indyka z pełnoziarnistymi knedelkami
- ► Styczeń (10)
- Makaron gryczany z warzywami
- Kremowa zupa ziemniaczana z chorizo
- Chleb z ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)
- Piersi z kurczaka z risottem wg Julii Child
- Kluski śląskie
- Faworki (chrusty)
- Bulion warzywny
- Makaron do rosołu i garść złotych rad od Marii Disslowej
- Fasolka po bretońsku
- "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej
- ► 2013 (123)
- ► Grudzień (19)
- Łososiowo-ogórkowe roladki z zielonych naleśników
- Zielone naleśniki
- Bliny pszenno-gryczane
- Daktyle pieczone w boczku
- "Smaki marzeń" Beaty Śniechowskiej
- Piernik z powidłami
- Książki dla dzieci o gotowaniu i nie tylko ;)
- Uszka z kapustą i grzybami
- Postny barszcz czerwony
- Zakwas buraczany na barszcz (bez soli)
- Pierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanym
- "Zamień chemię na jedzenie" Julity Bator
- Ryba po grecku
- Powieść dla kucharek, czyli "Sposób na happy end" Barbary O'Neal
- Kluseczki wątrobiane do rosołu
- Wyniki konkursu
- Zupa fasolowa z cheddarem
- KONKURS z pyszne.pl
- Tagliatelle z śmietanowym sosem pieczarkowo-porowym
- ► Listopad (12)
- "Smaczna Polska" Magdy Gessler
- Proste kołduny
- "Uczta Lodu i Ognia" Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer
- Paszteciki (pieczone pierogi) z mięsem
- Ciasto kakaowo-bananowe
- "Szczypta smaku" Olga Kwiecińska, Agata Ziemnicka-Łaska
- Szynka wieprzowa z cebulkami pieczona w piwie
- "Francuski szef kuchni" Julii Child
- Duszona czerwona kapusta o korzennej nucie
- Konfitury z aronii, gruszek i jabłek - do mięsa i nie tylko
- Miodowo-winna kaczka pieczona z jabłkami i śliwkami
- Krokiety (kotlety) ziemniaczane
- ► Październik (9)
- Pesto z pietruszki
- Barszcz ukraiński
- Papryka faszerowana kuskusem
- Zupa krem z pieczonej dyni
- Chleb pszenny ze słonecznikiem (z garnka rzymskiego)
- Grzybowa zupa krem z rozmarynem
- Królik duszony ze śmietaną i szpinakowym tagliatelle
- Papryka faszerowana mięsem i ryżem
- Konfitury z aronii - także do mięsa
- ► Wrzesień (8)
- Grochówka na białej kiełbasie
- Powidła śliwkowe z czekoladą i kakao
- Kompot śliwkowy z cynamonem i goździkami
- Jak szybko zrobić kruche ciasto?
- Śliwki w syropie z kardamonem
- Ziemniaczano-twarogowe knedle ze śliwkami
- Kruche ciasto z pianką i malinami - bardzo popularne :)
- Szybkie i łatwe ciasto ze śliwkami
- ► Sierpień (6)
- ► Lipiec (15)
- Zupa krem z kalafiora i czosnku
- Ostra marynata do skrzydełek po meksykańsku
- Marynata jogurtowa do skrzydełek z grilla
- Placki z cukinii z koperkiem i szczypiorkiem
- Fasolka szparagowa z czosnkiem
- Chleb pszenny kminkowy z garnka rzymskiego
- Lane kluski do rosołu (podstawowe)
- Wytrawne muffiny z bryndzą, papryką i boczkiem
- Ogórki kiszone - najlepsze
- Kruche ciasto z brzoskwiniami
- Panna cotta z malinami
- Syrop z kwiatów czarnego bzu
- Szybki i lekki chłodnik z botwinki
- Wytrawne muffiny z warzywami i serem
- Domowy cukier waniliowy
- ► Czerwiec (9)
- Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem
- Dżem truskawkowy z wanilią i imbirem
- Dżem truskawkowy bez fiksów
- Pełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronami
- Knedle z truskawkami i sosem truskawkowo-jogurtowym
- Pstrąg z patelni w sosie koperkowym
- Makaron z serem i truskawkami
- Zapiekana kasza jęczmienna z wątróbką
- Szybkie i proste ciasto z rabarbarem i truskawkami
- ► Maj (8)
- ► Kwiecień (5)
- ► Marzec (9)
- Kajmakowy mazurek z migdałami
- Wielkanocna babka muślinowa z bakaliami
- Żurek wielkanocny
- Zakwas żytni na świąteczny żurek
- Szybki mazurek na waflach (bez pieczenia)
- Makowo-migdałowa biała babka wielkanocna
- Sałatka z brokuła, pomidorów i jajek
- Gulaszowa zupa cygańska
- Drożdżowe racuchy z jabłkami i rodzynkami
- ► Luty (8)
- ► Styczeń (15)
- Ekstremalnie kruche ciasteczka chałwowo-daktylowe
- Pasta jajeczna
- Zimowa zupa z białych warzyw z fetą
- Chleb-chałka na zakwasie pszennym
- Pekińska parzybroda
- Trufle daktylowo-migdałowe
- Zupa krem z brokuła, pietruszki i pora
- Chleb mieszany z czarnym sezamem i otrębami
- Kokosowe placuszki
- Babeczki marchewkowe z zielonym słonecznikiem i kremem
- Zupa gulaszowa z czerwoną soczewicą
- Naleśniczki z kremem pomarańczowo-cynamonowym
- Staropolski kapuśniak myśliwski
- Lemon curd - angielski krem cytrynowy
- Ziemniaczano-dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowym
- ► 2012 (32)
- ► Grudzień (16)
- Podwójnie dyniowa zupa krem
- Pierogi leniwe z ziemniakami
- Chleb "cztery ziarna"
- Śledzie po ka(rry)szubsku
- Uszka z kapustą i grzybami oraz karmelizowaną cebulą
- "Spierniczone" tiramisu (z pierniczkami)
- Ruskie pierogi
- Warzywny gulasz wołowy
- Szybko dojrzewające pierniczki "gwałtu rety" (alpejskie)
- Soczewica po bretońsku
- Chleb pszenny z otrębami i siemieniem lnianym
- Domowy pasztet
- Ciasto jabłkowo-marchewkowe
- Drożdżówki z makiem
- Ciasto marchewkowo-bananowe bez jajek
- Pancakes - śniadanie mistrzów
- ► Listopad (16)
- Świąteczne murzynki
- Trufle kokosowo-migdałowe
- Bułeczki na zakwasie i drożdżach
- Chleb pszenny na piwie
- Poniedziałkowe naleśniki z mięsem z rosołu
- Muffinki "murzynki" z żurawiną
- Pszenny razowiec z ziarnami
- "Księżycowe" pomidorki
- Poniedziałkowe pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą
- Francuski chleb codzienny
- Ziemniaczane babeczki gajowego
- Pożywna kartoflanka
- Idealne ciasto naleśnikowe
- Papryka z mięsno-cukiniowym farszem
- Słów kilka o garnku rzymskim
- "Sentymentalne" drożdżówki z budyniem