DSC_0030-1024

Pekińska parzybroda

Moja pekińska parzybroda tak się ma do klasycznej parzybrody, która jest popularną w Wielkopolsce zupą, jak bigos do kapuśniaku. Można ją uznać za duszonkę – myślę, że świetnie nadawałaby się do kociołka zawieszonego nad ogniskiem 😉
W tej wersji jest typowo męskie jedzenie – słonina, boczek, kiełbasa, kapusta i ziemniaki. Mój PiW tę potrawę mógłby jeść na śniadanie, obiad i kolację. A nawet na deser 😛

Składniki :

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej (lub 1 mała)
  • 4 cebule
  • 6 ziemniaków
  • 10 dag wędzonej słoniny
  • 25 dag wędzonego boczku (chudego)
  • opcjonalnie kiełbasa wg uznania
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki sosu sojowego (albo maggi)
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie.

Słoninę pokrój w kosteczkę, podsmaż na największej patelni, jaką masz. W międzyczasie obierz cebule i pokrój je w półplasterki.

Do słoniny dorzuć pokrojony na plasterki boczek, przesmaż dosłownie chwilę i wsyp cebulę. Przypraw połową łyżeczki soli i smaż aż do zeszklenia.

Połowę kapusty pekińskiej przekrój wzdłuż i posiekaj na paski. Wrzuć na patelnię z pozostałymi składnikami, dodaj kminek i sos sojowy (jeśli chcesz, możesz teraz wrzucić plasterki kiełbasy). Nakryj pokrywką i duś przez pół godziny na średnim ogniu.

Do gotowej kapusty dodaj pokrojone na mniejsze cząstki ziemniaki, przypraw świeżo mielonym pieprzem (około pół łyżeczki).

Smaż bez pokrywki przez 5 minut często mieszając. Podawaj gorące – niech parzy brodę 🙂


Pin It

2 przemyślenia nt. „Pekińska parzybroda”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *