pęczotto

Pęczotto z warzywami duszonymi na maśle

Pęczak, jedna z najwartościowszych kasz, to całe ziarna jęczmienia, które zostały pozbawione jedynie łuski. Dzięki temu oprócz wielu cennych składników odżywczych, zachowuje ona także jędrność i trzeba się bardzo postarać, żeby ją rozgotować. Idealnie sprawdza się jako zdrowszy zamiennik ryżu w potrawach typu risotto. Ma nawet swoją specjalną nazwę w takim wydaniu – orzotto. Ja jednak wolę nasze polskie, swojskie określenie – pęczotto 😉

Chciałam polecić Wam wiosenne, kolorowe pęczotto z warzywami. Zakochałam się niedawno w połączeniu marchewki i selera naciowego, które podpatrzyłam w książce Julii Child. Jest bardzo delikatne i subtelne, komponuje się świetnie również w z cukinią (trójkąty są takie francuskie :P).

Specjalnie poddusiłam warzywa osobno, żeby wydobyć z nich pełnię smaku. Jeśli liczycie kalorie i boicie się tej dodatkowej łyżki masła, to dodajcie warzywa na patelnię w połowie przygotowywania pęczotta – mniej cukru, tłuszczu, kalorii, a mnóstwo smaku! Danie nadal będzie pyszne, ale o wiele mniej kaloryczne!
pęczotto
Składniki (2 porcje):

  • 100 g pęczaku
  • około 400 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina*
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 1 spora marchewka
  • 1/4 młodej cukinii
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ja na łyżce masła klarowanego, następnie na patelnię wsyp pęczak i podsmażaj przez dwie-trzy minuty na średnim ogniu. Po tym czasie podlej kaszę białym winem. Kiedy wino odparuje, dolewaj po 1-2 chochelki bulionu. Mieszaj dość często i pilnuj uważnie, żeby przypadkiem nie przypalić.

W międzyczasie oczyść warzywa i pokrój je w dość drobną kostkę (seler naciowy możesz pokroić na plasterki tudzież w tzw. piórka). Pokrojoną cukinię odłóż na bok, bo będzie dodawana na końcu.

W garnku rozgrzej pozostałą łyżkę masła i wrzuć seler oraz marchewkę. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem (wg uznania) i duś na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodaj cukinię i duś jeszcze przez 5-10 minut. Marchewka powinna być lekko twardawa (al dente jak to mawiają Włosi, czyli na ząb).

Gdy pęczak już będzie prawie gotowy, dodaj do niego warzywa. Podsmażaj całość przez kilka minut i jeśli jest taka potrzeba, podlej bulionem.

W wersji mniej kalorycznej, zamiast podduszać warzywa na maśle, dodaj marchew i seler do pęczaku, gdy już zużyjesz połowę bulionu. Cukinię dodaj na koniec i podsmażaj jeszcze przez 5 minut.

Podawaj jako samodzielne danie albo dodatek.


pęczottopęczotto*opcjonalnie. Jeśli nie masz wina, to zwiększ o te 100 ml ilość bulionu

Pin It

9 przemyśleń nt. „Pęczotto z warzywami duszonymi na maśle”

  1. ostatnio robiłam z grzybami leśnymi:) z warzywami też super:) ale jakoś nie lubię nazwy Pęczotto czy kaszotto, wolę po prostu pęczak, ale to kwestia indywidualna:)

    1. A czym się różni ryż od risotto? To teraz- czym będzie różnic się pęczak od pęczotto? Kwestia indywidualna ????

      1. Ryż od risotto różni się tym samym, czym kapusta różni się od bigosu czy mąka od chleba – to po prostu jeden ze sposobów przygotowania danego składnika 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *