pierogi

Paszteciki (pieczone pierogi) z mięsem

Lepienie pierogów traktuję jak formę medytacji. Cykl powtarzających się, nieskomplikowanych czynności – wykrawanie, nakładanie farszu, zlepianie – pozwala skupić się na myślach. Umożliwia również odprężające niemyślenie, bo tego również czasem mi trzeba 😉 Dlatego, jeśli tylko mam pod bokiem kogoś, kto może się przez chwilę zająć moimi Szkodnikami, czyli Głodzillą i WGN, to uciekam w pierogi. Przeważnie są to te tradycyjne, ruskie albo z mięsem. Ostatnio popełniłam pierogi z kruchego ciasta z mięsnym nadzieniem o przyjemnej ziołowej nucie. Z podanej ilości składników wyszło mi około 30 sztuk, które zostały pożarte w towarzystwie czystego czerwonego barszczu. Powoli zaczynam wyczuwać aurę nadchodzących świąt…
pierogiSkładniki na ciasto:

  • 550g mąki
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól

Składniki na farsz:

  • 40 dag gotowanego mięsa (z rosołu)
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • 125 ml bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Dodatkowo rozbełtane jajko do smarowania pierogów.

Przygotuj ciasto: mąkę z solą przesiej do miski i w kopczyku zrób dołek, do którego wkrój zimne masło i wbij jajka. Zacznij zagniatać, dodając w trakcie kwaśną śmietanę. Gdy składniki się połączą, zawiń ciasto w folię albo włóż do woreczka i umieść w lodówce.

Mając gotowe ciasto, zabierz się za farsz: zmiel mięso. Cebule obierz, posiekaj jak najdrobniej i zeszklij na klarowanym maśle. Do cebuli dodaj zmielone mięso, podlej bulionem i przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem (po około pół łyżeczki suszonych ziół). Podsmażaj na niewielkim ogniu,często mieszając, przez około 10-15 minut, aby płyn odparował, jednak farsz nie powinien być suchy. Gotowy odstaw do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 5 mm gruby placek. Za pomocą szklanki albo specjalnego urządzenia wykrawaj kółka. Na środku każdego umieszczaj łyżkę farszu i zlepiaj jak pieroga. Ulepione pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut.


pierogipierogipierogi

Pin It

9 przemyśleń nt. „Paszteciki (pieczone pierogi) z mięsem”

  1. Zrobiłam z tego przepisu ciasto na pierożki, ale farsz zrobiłam swój. Dodałam pierś z kurczaka przysmażoną na oleju do tego dodałam ser żółty. Wyszły rewelacyjne;) Muszę spróbować też pani przepis na farsz napewno będzie pyszny:) Kocham pierogi w każdej postaci:)

  2. też zrobiłam, wyszły świetne. Zrobiłam malutkie, takie jak zwykłe pierogi i z tych proporcji wyszło pełno (na pewno więcej niż 30, około 50 tak myślę). Niektóre się rozkleiły w pieczeniu, ale wszyscy myśleli, że tak miało być. Jedzący ocenili na celujący 🙂

  3. Super przepis! Zmuszona byłam do modyfikacji:-D 100g masła(tylko tyle miałam) no i mąka żytnia na pół z pszenną ale to tak zdrowiej 🙂 wyszły przepyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *