Pasta ze słonecznika i pieczarek (rozpustnie i zdrowo)

Jestem przyzwyczajona, żeby zawsze z samego rana, przed wyjściem do pracy, zjeść chociaż jedną kanapkę. Śniadania w formie owsianki, granoli czy innych płatków chlupoczących w miseczce nie są dla mnie atrakcyjne, kiedy muszę w ciągu 15 minut ogarnąć jeszcze kilka rzeczy przed wyjściem. Z kanapką znacznie wygodniej jest miotać się  w porannym amoku.

Domowe pasty do chleba robią w naszym domu oszałamiającą, ale w pełni zrozumiałą, karierę. Rozsmarowane na kromce świeżego, własnoręcznie przygotowanego chleba są jedną z najlepszych rzeczy, jakich można spróbować i sprawiają, że dzień dobrze się zaczyna.

Ostatnio zajadamy się z Małżem pastą z pieczarek i słonecznika, na którą podaję niżej przepis. Opracowałam dwa warianty – oba wspaniałe. Jeden, moim zdaniem bardziej rozpustny,  opiera się na uprażonym na złoto słoneczniku. Drugi – na podgotowanych ziarnach – jest nieco zdrowszy i przyprawiony sosem sojowym, zatem z mniejszą zawartością soli. 

pasta do chleba ze slonecznika i pieczarek 01-1024

Składniki (ok. 250 ml):

  • 100 g łuskanego słonecznika
  • 1 niewielka cebula
  • 1 łyżka oleju albo masła klarowanego
  • 5 pieczarek (ok. 100 g – można więcej)
  • opcjonalnie: tłoczony na zimno olej rzepakowy lub lniany
  • przyprawy: sól, czarny pieprz, sos sojowy

Wersja pierwsza: słonecznik praż na suchej patelni, aż lekko się zrumieni i nabierze orzechowego aromatu. Odstaw do przestudzenia.

W międzyczasie posiekaj cebulę i zeszklij ją na łyżce masła klarowanego lub oleju rzepakowego.

Do cebuli dorzuć pokrojone na plasterki  pieczarki, smaż, aż nieco odparują.

Do kielicha blendera przesyp uprażony słonecznik, dodaj podsmażone pieczarki i zmiksuj na gładką pastę. Jeśli będzie sucha, dodaj odrobinę wody i trochę oleju, najlepiej tłoczonego na zimno. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Wersja druga: słonecznik opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj przez 3 – 5 minut. Odcedź.

Posiekaj cebulę i zeszklij ją na łyżce masła klarowanego lub oleju rzepakowego, potem dorzuć plasterki pieczarek i smaż, aż odparują i  lekko się zrumienią.

Do blendera przełóż słonecznik oraz pieczarki z cebulką. Zmiksuj, dopraw do smaku sosem sojowym i czarnym pieprzem.


pasta do chleba ze slonecznika i pieczarek 02-1024

pasta do chleba ze slonecznika i pieczarek 03-1024

Pin It

11 przemyśleń nt. „Pasta ze słonecznika i pieczarek (rozpustnie i zdrowo)”

  1. Zrobiłam przed chwilą,bo zaciekawił mnie przepis.Zrobiłam i…tyle ją widziałam.Zniknęła od razu.Jest pyszna !

    1. Nigdy nie liczyłam kalorii, wyznając zasadę, że jedzenie ich nie ma, kiedy nikt nie widzi, że się je 😛 Myślę, że macie więcej doświadczenia i łatwiej Wam będzie policzyć niż mi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *