DSC_0028-1024

Papryka z mięsno-cukiniowym farszem

Przedstawiam Wam przepis, od którego wszystko się zaczęło 😉 Pisząc „wszystko” mam na myśli moje pisanie. Zdjęcie poniżej spodobało się kilku moim znajomym, którzy podsunęli mi pomysł prowadzenia fotobloga kulinarnego. Mam świadomość tego, że jestem amatorką i poziom zdjęć jest mocno nierówny, ale wierzę, że praktyka czyni mistrza i będzie na co popatrzeć w następnych odsłonach. A nawet jeśli nie, to uważam, że jedzenie ma przede wszystkim smakować. Będę zatem dbała o to, żeby dodawać tutaj tylko sprawdzone i zjadliwe przepisy. A ta papryka jest jak najbardziej jadalna. Dodam też, że można ją łatwo zrobić w wersji bezmięsnej – wystarczy pomnożyć ilość warzyw. Też jest pysznie 😉

Składniki (8 porcji):

  • 8 czerwonych papryk
  • 25 dag cukinii
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 2 spore cebule
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 torebki (150g) ryżu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 szklanki bulionu

Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie na patelni rozgrzej solidną łyżkę masła klarowanego i zeszklij dwie posiekane cebule. Dodaj do nich pokrojoną w kostkę cukinię (razem ze skórką) oraz jedną posiekaną paprykę.Dopraw solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Na koniec dodaj 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i zestaw z kuchenki do ostygnięcia.


W tym czasie możesz oczyścić pozostałe 7 papryk, odciąć im wierzchy, które należy zachować.Ostudzony ryż wymieszaj bardzo dokładnie z surowym mięsem mielonym i masą warzywną. Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałym masłem klarowanym.

Napełniaj wydrążone papryki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym tak, żeby stały. Jeśli będą się przewracać – można delikatnie ściąć ich podstawy. Każdą paprykę przykryj „kapelusikiem”. Wlej do naczynia pół szklanki bulionu.

Zapiekaj pod przykryciem przez godzinę w temp. 180 stopni. Na ostatni kwadrans pieczenia zdejmij pokrywkę i zmniejsz temp. do 150 stopni.

Pin It

2 przemyślenia nt. „Papryka z mięsno-cukiniowym farszem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *