faszerowana papryka

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Pieczenie w garnku rzymskim to wielka frajda. Daje poczucie powrotu do źródeł dobrej, tradycyjnej kuchni, a do tego jest niebywale proste. Potrawy przyrządzane w ten sposób smakują lepiej niż te z naczynia żaroodpornego czy konwencjonalnej formy. No i są zdrowsze, ponieważ nie wymagają użycia dużej ilości tłuszczu i duszą się we własnym sosie.
Do tradycyjnych jesiennych potraw należy faszerowana papryka. Poniżej podaję najprostszy z możliwych przepisów – na paprykę faszerowaną mięsem i ryżem. W zeszłym roku debiutowałam nieco innym wydaniem tego dania – klik. Naprawdę, aby osiągnąć genialny rezultat, nie trzeba mieć listy składników długiej na pół strony. Wystarczy, aby były dobrej jakości.
faszerowana papryka
Składniki :

    • 6 dużych czerwonych papryk
    • 200 g ryżu (2 torebki)
    • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
    • przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka (opcjonalnie)
    • 1 łyżka masła klarowanego lub olej

Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Papryki umyj, zetnij im wierzchy i pozbaw gniazd nasiennych.
Garnek rzymski zalej ciepłą wodą (razem z pokrywką) i odstaw na przynajmniej 15 minut.
Ostudzony ryż wymieszaj z mięsem mielonym, dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Wypełnij wydrążone papryki.
Wytrzyj garnek rzymski, wysmaruj go tłuszczem. Ułóż w nim nafaszerowane papryki i nałóż na nie ścięte wierzchy. Garnek przykryj pokrywką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw go 200°C i piecz przez godzinę od kiedy osiągnie tę temperaturę.


faszerowana paprykafaszerowana papryka

Pin It

Jedno przemyślenie nt. „Papryka faszerowana mięsem i ryżem”

  1. Uwielbiam to danie! Zawsze mi się wydaje, że dużo z nim zachodu i jakoś odwlekam z jego zrobieniem, a Twój „krótki” przepis sprawił, że na pewno je zrobię na dniach 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *