paczki pieczone 05-1024

Pączki pieczone

Na samym początku pozbawię Cię wszelkich złudzeń – to nie jest dietetyczna wersja. W pieczeniu pączków nie tyle chodzi o zmniejszenie kaloryczności, ile o uniknięcie dość kłopotliwego i niezbyt przyjemnie pachnącego smażenia. Zwolennicy tradycyjnego smażenia pączków na smalcu wiedzą, o co chodzi. Wieprzowy aromacik topiącego się smalcu, który roznosi się po kuchni do najprzyjemniejszych nie należy, ale na szczęście dla większości zjadaczy nie jest wyczuwalny w pączkach. Później też pozostaje problem, co zrobić z tym tłuszczem pozostałym po smażeniu – wylać w rury to najcięższy grzech, bo ekologiczny… Ja swój zlewałam do plastikowych butelek i wyrzucałam do śmieci.

Pączki zrobiłam z gotową masą kajmakową, ale jako nadzienie można wykorzystać tradycyjną konfiturę różaną albo inne ulubione pączkowe „wsady”. Surowe ciasto jest na tyle tłuste, że nie przykleja się do stolnicy i nie trzeba go podsypywać mąką, dobrze się wałkuje i skleja wokół nadzienia. Niestety, nie ma co się łudzić, że pieczone pączki są mniej kaloryczne od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Aby ciasto było delikatne i lekkie jak puch, dodałam dużo żółtek (co jest znakiem firmowym każdych pączków) i więcej masła niż zazwyczaj dodaję do wypieków drożdżowych.

W ramach eksperymentu jednego pączka ugotowałam na parze – wyszedł smaczny, ale blady jak zimowy tyłek, czyli średnio porywający wizualnie. Konsystencję jednak miał bardzo zadowalającą.

paczki pieczone 01-1024

Składniki (16 sztuk):

  • 400 g mąki tortowej
  • 16 g drożdży instant (2 torebki albo 50 g świeżych)
  • 125 ml mleka 3,2%
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli

dodatkowo:

  • do nadziania: około 200 g masy kajmakowej (albo gęstego dżemu lub konfitury)
  • 1 jajko rozbełtane z łyżką mleka do posmarowania pączków
  • lukier z 1 szklanki cukru pudru, 1 łyżki soku z cytryny i odrobiny gorącej wody

Do miski przesiej mąkę, wsyp drożdże, sól i cukier.

W rondelku podgrzej mleko do temperatury nieco wyższej niż temperatura ciała (włóż palec do mleka, ma być wyczuwalnie ciepłe, ale nie gorące), dodaj pokrojone w kostkę masło.

Do miski z mąką wbij jajko, dodaj żółtka i wlej mleko z masłem. Wyrabiaj ręcznie przez około 10 minut (robotem nieco krócej), aż uzyskasz jednolite ciasto, które z łatwością odchodzi od miski i od ręki. Miskę z ciastem przykryj folią i odstaw na około godzinę, by podwoiło objętość.

Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrób i rozwałkuj na grubość około 1 centymetra.

Wykrawaj kółka (moje miały średnicę 8 cm) i na środku każdego połóż łyżeczkę nadzienia. Zbierz brzegi każdego okręgu, zlep je i utocz zgrabną kulkę.


jak formowac

Sklejone pączki układaj łączeniem do dołu na papierowych papilotkach. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut – do napuszenia.

Podrośnięte pączki posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem i piecz w 180ºC przez około 12 minut (powinny się ładnie zezłocić).

Jeszcze ciepłe wyłóż na kratkę i polukruj.

paczki pieczone 02-1024

paczki pieczone 03-1024

paczki pieczone 04-1024

paczki pieczone 05-1024

Pin It

10 przemyśleń nt. „Pączki pieczone”

  1. Nie mam suchych drożdży tylko świeże, jak mam z nimi postąpić? Nigdy nie robiłam ciast drożdżowych stąd moje, może banalne, pytanie:)

    1. Moniko, drożdże rozetrzyj z czubatą łyżką cukru (użyj tego, który jest na liście składników) i zalej letnim mlekiem (połową ilości podanej na liście). Mleko w żadnym razie nie może być gorące, bo ukatrupi drożdże. W tej mieszaninie dokładnie rozprowadź 1-2 łyżki mąki i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut (mogą potrzebować więcej czasu). Kiedy wyraźnie się spieni i znacznie urośnie, to zaczyn jest gotowy.
      Powodzenia 😉

  2. próbowałam, pączki absolutnie rewelacyjne ! Bez sensu paprać się z tradycyjnym pieczeniem pączków w tłuszczu, jeśli można uzyskać taki smak.Polecam

  3. Ha! U mnie w domu nigdy się nie robiło pączków, jako że nie należę do tych „piekących”kobiet(lecz dobrze gotujących ☺) zawsze się obawiałam popełnić pączki. Teraz jednak zostałam w pełni zmotywowana 😊 i podejmę poczką rękawicę😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *