oponki serowe

Oponki serowe (pączki angielskie)

Zbliżam się powoli do trzydziestki i liczby zaczynają we mnie wzbudzać popłoch. Jakoś dziwnie się czuję, gdy chcę napisać, że swoje pierwsze oponki z sera twarogowego robiłam dwadzieścia lat temu. No może nie ja robiłam, tylko pomagałam Mamie. Moja Rodzicielka nie należy do miłośniczek tego rodzaju słodkości, więc fakt, że się pojawiły na naszym stole świadczy o tym, że przed dwiema dekadami musiał być na nie niezły szał.

Teraz widzę, że ta moda znowu wraca. Fajnie, bo przygotowuje się je szybciej od drożdżowych pączków, a smakują bardzo podobnie. Swoją drogą nazwa dla nich jest bardzo odpowiednia, bo przy n-tym krążku w mojej głowie pojawił się obraz mojej figury składającej się z samych opon i fałdek, jak ludzik z reklamy Michelin. I pierwszy raz od wielu tygodni przyłożyłam się do ćwiczeń, szczególnie do brzuszków 😛

Głodzilla tak je sobie upodobał, że mogłam się pożegnać z myślą, że zje grzecznie obiad i kolację. Cwaniaczek pamiętał, że jeszcze sporo zostało i do końca dnia odżywiał się tylko nimi. Żeby otworzył buzię dla zupy jarzynowej, musiałabym chyba użyć lewarka. Cóż, od jednego dnia niezdrowej diety świat się nie zawali 😉
oponki seroweSkładniki (30-40 szt.):

  • 500 g półtłustego twarogu
  • około 500 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego albo 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

ponadto:

  • smalec albo olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder

Do miski pokrusz twaróg i rozdrobnij go widelcem, następnie wbij jajka, dodaj śmietanę, oba cukry i spirytus. Stopniowo dodawaj mąkę i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 5-10 mm. Za pomocą szklanki i zakrętki wykrawaj oponki.

Smaż na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty brąz. Odsączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz cukrem pudrem i podawaj. Najlepsze są jedzone na ciepło 🙂


oponki seroweoponki seroweoponki serowe

Pin It

12 przemyśleń nt. „Oponki serowe (pączki angielskie)”

  1. Te oponki są mega! Strasznie dużo ich wyszło z tego przepisu, ale na zimno też są spoko, więc zapakuję sobie jutro do pracy 😀

  2. Witam, właśnie skończyłam smażyć. Oponki są obłędne. Dzięki za wspaniały i bardzo prosty przepis .Pozdrawiam ?

  3. Czy ciasto można wyrabiać mikserem tymi świderkowymi łopatkami? Jeśli nie, jest jakiś inny prosty sposób ich wyrobienia dla małych rączek?

  4. Hej Agato! Mam wlasny sprawdzony przepis, ale dzis sprobuje Twojego! Zobaczę jak wspaniale gotuje kolezanka ze szkolnej ławy????

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *