omlet ze szparagami-1024

Omlet ze szparagami i dymką (z piekarnika)

Omlet zapiekany w piekarniku to jedno z najłatwiejszych efektownych śniadań/kolacji, jakie znam. Robi się ekspresowo, wygląda bardzo estetycznie i w zależności od nastroju lub zawartości lodówki można dowolnie modyfikować składniki, które się w nim znajdą. Kompozycja z zielonymi szparagami i szczypiorem z dymki to kwintesencja wiosny – słoneczna żółć jajek i orzeźwiająca zieleń dodatków.
omlet ze szparagami2-1024
Składniki (dla 3-4 osób):

  • 6 dużych jajek
  • 3 łyżki kremówki 30-36%
  • 3 łyżki drobno utartego parmezanu (30 g)
  • 2 łyżki grubo pokrojonej dymki (tylko zielona część)
  • 8 zielonych szparagów (300 g)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • masło do wysmarowania formy

W niewielkim garnku zagotuj wodę. Szparagom odłam zielone końcówki (możesz je zachować i dodać do bulionu warzywnego) i pokrój pozostałe części na dwucentymetrowe kawałki. Zblanszuj je (wrzuć na minutę do wrzątku, odcedź i przelej zimną wodą) i otrząśnij dobrze z wody.

Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.

W miseczce odpowiedniej wielkości rozbełtaj jajka ze śmietaną, parmezanem i dymką. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

W naczyniu do zapiekania rozłóż zblanszowane szparagi i wylej na nie masę jajeczną. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut aż omlet się zetnie.


omlet ze szparagami-1024omlet ze szparagami4-1024omlet ze szparagami3-1024

Pin It

Jedno przemyślenie nt. „Omlet ze szparagami i dymką (z piekarnika)”

  1. Żona zażyczyła sobie śniadanie, bo dzisiaj mamy rocznicę. Udało mi się zrobić, wyszło ładnie i smacznie – dzięki za fajny przepis! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *