DSC_0016-1024

Wielkanocna babka muślinowa z bakaliami

Wielkanoc w tym roku ma być zimniejsza od Bożego Narodzenia! Zgroza! Jutro wyjeżdżam z Głodzillą i PiW do moich Rodziców. W Kotlinie Kłodzkiej zapowiadają się białe święta. Mam nadzieję, że przystopuje to nieco zapędy męskiej części rodziny w lany poniedziałek 😉

A co do babki, to jest rewelacyjna! Faktycznie muślinowa, czyli rozpływa się w ustach, bo ma bardzo delikatną konsystencję. I nie jest trudna 😉 Z podanej ilości składników wychodzą dwie średnie babki (w formach z kominkiem) albo jedna duża. Zmodyfikowany przepis pochodzi z dodatku do kwietniowego „Poradnika Domowego”.

Składniki :

  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 25 dag cukru
  • szczypta soli
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30 dag masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 buteleczki olejku cytrynowego
  • 15 dag posiekanych bakalii (żurawina, rodzynki, suszone śliwki, morele)

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • mniej więcej 50 ml śmietany kremówki

Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. Jajka, żółtka i cukier ubijaj do uzyskania puszystej konsystencji. Białka z dwóch jajek ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz z masą jajeczną, po czym dodaj obie przesiane mąki razem z sodą oczyszczoną. Wlej chłodne masło, mleko i olejek cytrynowy. Na samym końcu dodaj bakalie. Nie przejmuj się tym, że ciasto będzie rzadkie – takie ma być! 🙂

Foremki do babki posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą (otrząśnij foremki, żeby nie została na nich zbyt gruba warstwa bułki). Przelej ciasto do foremek – do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Sprawdź patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.

Jeszcze ciepłe babki (ale nie gorące) wyjmij z foremek. Wystudź, po czym polej czekoladą* i dowolnie udekoruj bakaliami.


*do rozprowadzenia polewy po całej powierzchni babki użyłam silikonowego pędzla

Pin It

2 przemyślenia nt. „Wielkanocna babka muślinowa z bakaliami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *