muffiny z jagodami

Muffiny z jagodami

Ja to mam refleks szachistki – przegapiłam sezon na porzeczki, przepisów żadnych na jakieś potrawy z bobem nie podałam, bo bób to najbardziej lubię prosto z wody i prosto do dzioba 😉 Udało mi się jednak skubnąć od Mamy trochę jagód (zwanych inaczej jako czarne borówki) i upiekłam z nimi babeczki.

Przepis na muffiny jagodowe znalazłam na blogu Moje wypieki (poddałam go lekkim modyfikacjom). Są takie, jak autorka zapowiadała – mięciutkie i wilgotne, lecz czegoś im brakowało, więc gdy piekłam je ponownie, dodałam do nich skórki otartej z cytryny. Są bardzo smaczne, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek.
muffiny z jagodami
Składniki (9 dużych lub 12 średnich muffinek):

  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 190 ml maślanki
  • 125 ml oleju
  • skórka otarta z cytryny (bio!)
  • 150 g świeżych lub mrożonych jagód

Procedura wykonania jest standardowa, jak to przy muffinach.

Do jednego naczynia przesiej mąkę z sodą, wsyp cukier. W drugim połącz jajko, maślankę, skórkę otartą z cytryny i olej, następnie wlej miksturę do składników suchych i wymieszaj (niespecjalnie dokładnie).

Ciasto będzie dość gęste. Istnieje ewentualność, że trzeba będzie dodać chlust maślanki. Na koniec wmieszaj w masę jagody i przełóż do foremek (wyłożonych papilotkami lub silikonowych).

Piecz przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC.


muffiny z jagodamimuffiny z jagodamimuffiny z jagodami

Pin It

Jedno przemyślenie nt. „Muffiny z jagodami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *