Młoda kapusta duszona z koperkiem

Przełom maja i czerwca to zdecydowanie mój ulubiony okres pod względem kulinarnym. Początek jesieni co roku daje z siebie wszystko, żeby wywalczyć palmę pierwszeństwa, jednak to wiosenna obfitość wszystkiego cieszy mnie najbardziej.

Każdego ranka odprowadzam Człowieka Wyżerkę do przedszkola a później z Panną Grymaśną ruszamy na zakupy. Zabawnie musimy wyglądać, gdy ona, jadąc w spacerówce, w ręku dzierży np. dorodnego pora albo naręcze rabarbaru a ja próbuję w taki sposób manewrować pojazdem, żeby nie wypadła mi z koszyka łubianka truskawek, która nie chce się jakoś ułożyć z główką młodej kapusty leżącej na młodych ziemniakach.

Gdy wpadam w nowalijkowy szał zakupowy, zapominam, że oprócz tych sprawunków będę miała jeszcze do wniesienia po schodach Młodą. Zaprawdę powiadam Ci, mój Czytelniku, gdybym postanowiła kiedyś zdobyć jakiś ośmiotysięcznik, to chyba nie miałabym większych problemów, żeby wnieść tam swój dobytek, który z pewnością nie wierci się i nie ucieka.

Młoda, duszona kapusta zagęszczona maślaną zasmażką i pachnąca koperkiem to świetny dodatek do młodych ziemniaków, ale również całkiem dobrze sprawdza się „solo” jako samodzielny lekki posiłek. Zamiast ziołowego pieprzu można użyć tradycyjnie świeżo zmielonego czarnego. I nie żałować koperku!

Młoda kapusta duszona z koperkiem 01-1024

Składniki (4 porcje):

  • 1,2 kg młodej kapusty (1-2 główki)
  • 1 spora cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 g masła
  • ok. 1 – 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 spory pęczek koperku
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy (albo czarny pieprz)

Z kapusty oderwij brzydkie, twarde zewnętrzne liście i pozostałą główkę dokładnie opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Otrząśnij porządnie, przekrój na pół, następnie na ćwierć i pokrój na dość szerokie pasy.

Cebulę obierz i posiekaj (nie musi być drobno).

Na sporej patelni albo w dużym garnku o szerokim dnie rozgrzej masło klarowane i dodaj cebulę.

Kiedy się zeszkli, wrzuć kapustę, przez 2-3 minuty podsmażaj, często mieszając, następnie zalej wodą i nałóż pokrywkę. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i duś pod przykryciem przez około 20 minut.

Przygotuj zasmażkę:  w rondelku rozgrzej 100 g masła i wsyp mąkę. Cały czas mieszaj, aby nie dopuścić do przypalenia. Gdy mąka będzie złocistobrązowa, dodaj ją do kapusty i dokładnie rozmieszaj (ewentualnie dolej odrobinę wody i wcześniej sprawdź, czy kapusta jest już miękka, jeśli nie, to poczekaj, aż będzie).

Dopraw kapustę do smaku solą i pieprzem ziołowym, duś jeszcze przez kilka minut, aby smaki się dobrze połączyły. Na koniec posyp świeżo posiekanym koperkiem.


Młoda kapusta duszona z koperkiem 02-1024

Młoda kapusta duszona z koperkiem 04-1024

Pin It

5 przemyśleń nt. „Młoda kapusta duszona z koperkiem”

    1. MONICZKO !!!
      Pitraszenie to fajna sprawa . Nie ociągaj się i nie bój . Nie przesadzaj z przyprawami i za nim zastosujesz przyprawę poznaj jej nagi smak . A teraz odważnie do garów , nie bądź „BABĄ”.

  1. ŚLINOTOKI ZALEWAJĄ MI PASZCZĘ !!! Zaraz ten przepis wprowadzę w życie – myślę , że żonka się ucieszy . Dzięki !!!

    1. Tam jest 100 g masła. Jeśli chcesz dodać śmietany, to proszę. Możesz wrzucić również skwarki, boczek czy na co masz ochotę – będzie bogaciej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *