Masło orzechowe krzepi!

maslo orzechowe

Zapewne nie wszyscy z Was pamiętają dumnie głoszone niegdyś hasło, że cukier krzepi. Jak jednak pokazała historia, nie jest to tak do końca prawda. Pojawił się w związku z tym problem, czym rzeczony cukier zastąpić, ponieważ dość szybko uzupełniał straty energetyczne. Okazało się, że istnieje sposób na to, aby w zdrowo zatankować nasz organizm energią na cały aktywny dzień. Jest nim znane od dawna masło orzechowe. Warto mieć jednak na uwadze, że nie każde masło orzechowe krzepi. 

Jak wybrać dobre masło orzechowe? 

Półki sklepowe wręcz uginają się od różnego rodzaju produktów na bazie orzeszków ziemnych. Z etykiet uśmiechają się do nas mniej lub bardziej realistyczne stworki w kolorowej oprawie graficznej. Nie dajmy się jednak zwieść! Jeżeli masło orzechowe faktycznie ma krzepić, musi mieć czym! Dlatego w pierwszej kolejności, zwracajmy uwagę na skład danego masła. Powinno zawierać przede wszystkim orzechy (ziemne lub mieszankę), sól oraz naturalnie występujące cukry. Na rynku dostępne są też masła i kremy z dodatkiem kakao lub np. płatkami kokosowymi. Jeżeli chodzi o konsystencję, możemy wybrać wersję gładką lub tzw. crunchy, czyli z kawałkami orzechów. Produkty dobrej jakości, znajdziemy najczęściej w sklepach dla sportowców lub w tych ze zdrową żywnością. Jednym z takich sklepów, gdzie znajdziemy duży wybór tego rodzaju maseł i kremów, jest Decathlon. Oferta tego sklepu obejmuje zarówno artykuły sportowe, jak i zdrową żywność dla sportowców. W hipermarketach dominują natomiast zazwyczaj produkty wysokoprzetworzone i z dodatkiem dużej ilości cukru. Dobrej jakości masło lub krem orzechowy, to źródło białka i tłuszczów, czyli podstawowego paliwa dla naszego organizmu. 

Inspiracje na dania z masłem orzechowym 

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby masło podjadać (w rozsądnych ilościach) prosto ze słoika. Niemniej jednak, istnieje kilka przepisów na bardzo proste i szybkie dania z wykorzystaniem tego masła. Masła orzechowe i kremy dzięki swojej konsystencji, są naprawdę wdzięcznymi produktami do tworzenia różnych dań. Najpopularniejszym są dobrze znane z dzieciństwa naleśniki. Dla urozmaicenia smaku, możemy dodać kilka kawałków ulubionych owoców, a w sezonie użyć świezych truskawek. Kolejna propozycja, to kanapki z masłem orzechowym i bananem. Zamiast chleba, możemy wykorzystać pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe. Również samego banana można zastąpić innym owocem, ale to właśnie jego słodycz idealnie komponuje się ze słonawym posmakiem masła. Masła lub kremy orzechowe, nadają się także do pieczenia ciast. Ze względu na wspomnianą już konsystencję, są gotową masą do rozsmarowania na cieście – własnej roboty lub kupionym. Wreszcie pomysł na super szybkie ciasto bez pieczenia, czyli wafle przekładane kremem lub masłem orzechowym. Sprawdzą się zarówno na imprezie, jak i w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Z masła lub kremu orzechowego można także upiec batony o bardzo charakterystycznym i chyba dobrze wszystkim znanym smaku. 

Podsumowując, masła orzechowe i kremy, to idealna propozycja nie tylko dla sportowców, ale także dla tych, którzy są zabiegani i potrzebują szybkiej przekąski w ciągu dnia. To również świetny pomysł na szybki obiad, np. w weekend. Dzięki temu możemy spędzić więcej czasu z naszymi bliskimi.

Dodaj komentarz