Marmolada z pędów świerka

Wychowałam się na wsi. Moi Rodzice do dzisiaj prowadzą gospodarstwo rolne. Jako mała dziewczynka w weekendy albo w wakacje często przychodziłam do nich wcześnie rano, do budynków gospodarczych położonych na wzgórzu, kiedy kończyli pracę i razem schodziliśmy do domu na śniadanie. Szliśmy nierówną drogą, na której nie raz zdarłam sobie kolano, po lewej stronie mając gęsty las świerkowy, po prawej pastwisko odgrodzone szpalerem lip i brzóz.

Wtedy tego nie widziałam, ale dzisiaj dostrzegam, jak zaangażowanym rodzicem była moja Mama. W trakcie tej dziesięciominutowej przechadzki potrafiła przekazać mi wiedzę nabytą od swojego Taty, z którym była bardzo blisko. Opowiadała mi na przykład, że żółtym sokiem glistnika jaskółczego ziela można wyleczyć kurzajki, że szczawik zajęczy jest jadalny i całkiem smaczny, że łodyżki lipowych gałązek podobne w smaku są do siemienia lnianego, że z wierzbowej gałązki da się zrobić gwizdek.

Od Niej dowiedziałam się również, że z młodych pędów świerka robi się syrop na kaszel równie dobry jak z sosnowych.

Późnym majem zeszłego roku wybraliśmy się na spacer tą samą drogą, ale tym razem w składzie rozszerzonym o Małża, Człowieka Wyżerkę i Pannę Grymaśną. Dziedzic dzielnie pomagał mi zbierać delikatne, jasnozielone szczyty świerkowych gałązek.

Przygotowałam z nich coś na kształt marmolady. Produkt końcowy ma niezbyt medialny kolor, ale obłędnie pachnie lasem i wcale nie smakuje jak igliwie. Dżem z pędów świerka jest słodko-kwaśny i żadna z osób, która go próbowała nie potrafiła zgadnąć, z czego jest zrobiony. Pojawiały się różne teorie – komuś ten smak przypominał nawet kiwi. Zrobiłam tylko kilka słoiczków na próbę i żałowałam potem, że tak mało. Będzie powtórka.

marmolada z pedow swierka 01-1024

Składniki :

  • 1 kg pędów świerka
  • 1 kg cukru (zdrowiej użyć nierafinowanego)
  • 250 ml wody
  • sok z cytryny

Pędy świerka drobno posiekaj albo zmiksuj w malakserze. Im drobniej, tym lepiej.

Przygotuj syrop: w garnku zagotuj wodę, zmniejsz płomień do minimum i dodawaj stopniowo cukier, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.

Kiedy zużyjesz cały cukier, dodaj posiekane pędy świerka i sok z cytryny.

Smaż, cały czas mieszając, aż pędy zmiękną i przestaną być surowe (około 10 minut). Przełóż od razu do wyparzonych słoiczków. Słoiczki ułóż do góry dnem i przykryj ręcznikiem. Możesz dodatkowo zapasteryzować w gorącej wodzie lub w piekarniku. Ja nie pasteryzowałam.


droga-1024

pedy swierka 03-1024-1024

marmolada z pedow swierka 02-1024

Pin It

Jedno przemyślenie nt. „Marmolada z pędów świerka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *