DSC_0012-1024

Makowo-migdałowa biała babka wielkanocna

Nie będę się rozwodziła na temat tego lodowatego białego paskudztwa, które chyba wszyscy mamy na parapetach, chodnikach, trawnikach i powyżej uszu. Powiem tylko, że mnie to ohydztwo zainspirowało do upieczenia wielkanocnej baby – tak w ramach zaklinania losu, żeby pogonił nieco tę ospałą wiosnę. Przecież w lany poniedziałek nie będziemy się rzucać śnieżkami!
Moja babka, jak widać na załączonym obrazku, wyrosła ponad normę/formę. Polałam ją białą czekoladą i przyozdobiłam migdałowymi płatkami. Można powiedzieć, że koresponduje z obecną aurą, ale jest za to dużo przyjemniejsza 😉

Składniki :

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła (lub margaryny)
  • 25 dag cukru
  • 4 jajka
  • 12 dag maku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego*
  • bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy

Polewa:

  • tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki kremówki
  • 2-3 łyżki migdałów w płatkach

Masło rozpuść w rondelku, następnie ostudź i zmiksuj z cukrem, dodając po jednym jajka i olejek migdałowy. Do jednolitej masy przesiej obie mąki z sodą (lub proszkiem do pieczenia), zmiksuj. Wlej mleko i wsyp mak. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj i przelej do wysmarowanej tłuszczem, oprószonej bułką tartą formy. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (na wszelki wypadek sprawdź ciasto patyczkiem).

Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj do niej masło i kremówkę, po czym dokładnie wymieszaj. Polej nią ostudzone ciasto i posyp płatkami migdałowymi.


*około 1/3 buteleczki

Pin It

2 przemyślenia nt. „Makowo-migdałowa biała babka wielkanocna”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *