makowiec z bialym makiem i konfitura pomaranczowa 05-1024b

Makowiec zawijany z białym makiem

Bloger kulinarny to taka istota, która już przy śniadaniu myśli o tym, co za miesiąc będzie gotować na obiad, a przy kolacji wymyśla śniadania na za tydzień. Po nocach śni o wypiekach i budzi się z burczącym brzuchem. Czytając książki i oglądając filmy, skupia nadmierną uwagę na wątkach kulinarnych i dostaje rumieńców w dobrze zaopatrzonych spożywczakach. No, nie wiem, czy każdy bloger tak ma – do mnie te objawy pasują. Z tej przyczyny w mojej spiżarce z suchym prowiantem znaleźć można całe góry różnych składników, które zgromadzone są już teraz, a wykorzystane mają zostać za jakiś (przeważnie dość odległy) czas. Raz w miesiącu muszę wszystko wykładać i sprawdzać daty ważności (które najczęściej są tylko łagodną sugestią, jeśli poprzedza je napis „najlepiej spożyć” a nie „należy”).

W listopadzie piekłam rogale marcińskie i już w październiku specjalnie kupiłam więcej białego maku, bo wymarzyłam sobie na tegoroczne święta makowce inne niż zwykle. Biały mak to bardzo wdzięczny surowiec – ma delikatny, migdałowy posmak i atrakcyjny, jasny kolor. Wykorzystałam go również do masy orzechowo-makowej, którą przełożyłam piernik staropolski.

Strucla makowa na naszym wigilijnym stole wywołała efekt „wow”, bo nikt się nie spodziewał, że nadzienie będzie jasne. Szwagier docenił dodatek domowej roboty konfitury z pomarańczy w farszu i cytrynowy lukier, który podkreślał cytrusowy charakter makowca.

Przepis na ciasto krucho-drożdżowe do makowca zapożyczyłam z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” i lekko zmodyfikowałam. Receptura farszu jest mojego autorstwa.

makowiec z bialym makiem i konfitura pomaranczowa 02

Składniki (2 makowce długości ok. 40 cm)

farsz:

  • 500 g białego maku
  • 200 g konfitury z pomarańczy (2/3 słoiczka)
  • 100-150 g miodu (4-6 łyżek)
  • 120 g suszonych daktyli bez pestek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 białka
  • szczypta soli

Mak opłucz na sitku, następnie przełóż do głębokiego naczynia i zalej wrzątkiem. Po półgodzinie odcedź go dokładnie, odciskając go przez bawełnianą ściereczkę albo gazę.

Daktyle zalej wrzątkiem i po 10 minutach odcedź na sitku.

Mak z daktylami zmiel dwu-trzykrotnie w maszynce do mielenia z sitkiem do maku.

Do masy dodaj miód, śmietanę, konfiturę pomarańczową i wymieszaj dokładnie.

Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie wmieszaj w masę makową.

ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (typ 500)
  • 150 g masła
  • 50 g drożdży (użyłam 14 g drożdży instant)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można dać zamiast skórkę otartą z 1/2 cytryny)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczka soli

Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem, cukrem pudrem i solą.

W 3 łyżkach śmietany rozmieszaj drożdże, połącz z jajkami, żółtkami oraz ekstraktem wanilii (albo skórką z cytryny). Dodaj do mąki i wyrób na lśniące ciasto (będzie niezbyt ścisłe.

Gotowe podziel na dwie równe części i na obsypanej mąką stolnicy każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 25×40 cm (na długość blachy do pieczenia).

Na każdy prostokąt nałóż połowę farszu, zostawiając z brzegów wolny margines o szerokości około 2 cm.

Zwiń makowce wzdłuż dłuższego boku, końce rulonów sklej i zagnij pod spód.

Każdy makowiec ułóż na arkuszu papieru do pieczenia i owiń dwukrotnie, zostawiając wolną przestrzeń na 1 palec (dzięki temu w trakcie pieczenia strucla nie spęka i farsz ładnie przyklei się do ciasta). Brzegi papieru do pieczenia powinny znaleźć się pod ciastem.

Tak przygotowane makowce odstaw do wyrośnięcia na około 45-60 minut.

Piecz przez 45 minut w 175°C.

Po upieczeniu ostudź na kratce i polukruj.

lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie konfitura pomarańczowa do dekoracji albo kandyzowane skórki

W miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem (dodawaj stopniowo, aż uzyskasz odpowiednią gęstość i rozetrzesz wszystkie grudki).

Na polukrowane strucle możesz nałożyć odrobinę konfitury pomarańczowej i delikatnie ją rozsmarować lub posypać drobno posiekanymi kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi.


makowiec z bialym makiem i konfitura pomaranczowa 04-1024b

makowiec z bialym makiem i konfitura pomaranczowa 01

makowiec z bialym makiem i konfitura pomaranczowa 03-1024b

Pin It

5 przemyśleń nt. „Makowiec zawijany z białym makiem”

  1. Zupełnie wyjątkowy ten makowiec 🙂
    Też na mnie działają sklepy spożywcze i targi ze świeżymi warzywami i owocami, bardziej niż sklepy z biżuterią czy ubraniami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *