Lemon curd bez masła

Lemon curd to intensywnie cytrynowy krem, w którym jest dość sporo cukru, a i tak zachowuje wyraźną, orzeźwiającą kwasowość cytryny. Jest przez to zdradziecki, bo mogłoby się wydawać, że to niskokaloryczna słodycz, którą można wyjadać ze słoiczka bez wyrzutów sumienia. Nic bardziej mylnego! 

Cztery lata temu na blogu, co zabawne też na początku stycznia, pojawił się przepis na ten klasyczny angielski krem cytrynowy. Pierwsza wersja jest bardziej tucząca, bo z dodatkiem masła. Ta, którą przedstawiam dzisiaj, również jest bardzo smaczna, mimo że została pozbawiona tego składnika. 

Ci, którzy z początkiem roku wyznają zasadę „nowy rok, nowy/a ja” i chcą pójść dalej w odchudzaniu tego kremu albo po prostu unikają białego cukru, mogą zastąpić go na przykład ksylitolem. Krem będzie smakował nieco inaczej, bo ksylitol ma odmienne właściwości i zostawia w ustach specyficzny posmak. Warto też pamiętać, że jego nadmierne spożycie u wielu osób może skutkować tzw. „częstszymi posiedzeniami”. Jako zamiennik dobrze sprawdzi się erytrol, który też ma niski indeks glikemiczny.

Składniki (około 400 ml):

  • 4 ekologiczne cytryny
  • 200 g cukru albo 250 – 300 g erytrolu lub ksylitolu
  • 3 duże jajka
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Cytryny wyszoruj, z dwóch zetrzyj zest (zewnętrzną, żółtą skórkę – bez białej części). Ze wszystkich cytryn wyciśnij sok – wyszło mi około 200 ml.

Do rondelka wlej sok z cytryny, dodaj startą skórkę i skrobię. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek i wsyp cukier. Postaw garnuszek na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści i sok lekko ogrzeje.

W międzyczasie do osobnego naczynia wbij 3 jajka. Kiedy cukier się rozpuści, wlewaj po jednym jajku do ciepłego płynu i ubijaj do połączenia. Gdy wlejesz wszystkie jajka, zwiększ nieco ogień i cały czas intensywnie mieszaj, najlepiej drucianą trzepaczką, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Nie przerywaj mieszania, bo lemon curd łatwo może się przypalić.

Jeszcze ciepły krem cytrynowy przelej do słoiczków i po ostygnięciu wstaw do lodówki. Możesz przechowywać w ten sposób przez maksymalnie tydzień.


Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *