ciasto z malinami

Kruche ciasto z pianką i malinami – bardzo popularne :)

Dzisiaj będzie szybciorem, bo mnie goni do roboty 15 kilogramów śliwek ;).
Wczoraj wieczorem popełniłam kruche ciasto z malinami i budyniową pianką – bardzo popularne na wszelakich blogach kulinarnych. Trzeba przyznać, że Dorota z Moich Wypieków potrafi wyznaczać trendy. Na dowód, że ciasto jest i łatwe, i efektowne przytaczam przepis wraz ze zdjęciami i życzę Wam smacznego – jestem pewna, że Wy również będziecie chcieli je spróbować 😉
Przy okazji chciałabym Wam się pochwalić, że wyczaiłam patent na szybkie, niebrudzące robienie kruchego ciasta bez pomocy jakichś wymyślnych sprzętów za dziesiątki złotówek. Wystarczy miska i ugniatarka/tłuczek do ziemniaków – taka jak tu <klik>.
ciasto z malinami
Składniki na kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Wkrój zimne masło i dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto, polecam użyć do tego tłuczka do ziemniaków. Podziel ciasto na dwie części – 60% i 40% (tym, którzy nie mogą żyć bez wagi od razu napiszę, że to odpowiednio 470 g i 310 g) – i wstaw je do zamrażarki.

Blachę o wymiarach ok. 35 x 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj większą część ciasta, rozprowadź w formie, przyklep, żeby było w miarę równo i podpiecz na złoto w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.

Odstaw do całkowitego wystudzenia – ważne!

Składniki na piankę:

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 125 ml oleju słonecznikowego

Oraz:

  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Gdy podpieczony spód już wystygnie, weź się za ubijanie białek. Kiedy będą już sztywne, stopniowo, małymi porcjami wsypuj oba cukry i cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Następnie powoli wsyp proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec wąską strużką wlewaj olej, nie przerywając miksowania.

Ponownie rozgrzej piekarnik i wyłóż pianę na ostudzony spód. Wyrównaj i poukładaj gęsto maliny (otworkami do góry) – warto wepchnąć je trochę w pianę. Na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyjęciu z czeluści piekarnika oprósz ciasto cukrem pudrem, jeśli lubisz bardzo słodko 🙂


ciasto z malinamiciasto z malinamiciasto z malinami

Pin It

28 przemyśleń nt. „Kruche ciasto z pianką i malinami – bardzo popularne :)”

  1. Koleżanki! Próbuję różnych sposobów ale pianka ciągle opada 🙁 Co mogę robić źle? Zbyt długo ubijam, piekarnik za gorący albo za długo trzymam w piekarniku, zbyt dokładnie mieszam budyń. Jasna cholerka mnie bierze bo jestem typem perfekcjonistki- jeżeli chodzi o ciasta

    1. Hm… trudno mi powiedzieć. Białka muszą być dobrze ubite, ale nie przesadzaj z miksowaniem po dodaniu proszku budyniowego i oleju. Ubijaj tylko do połączenia składników. Powodzenia 🙂

  2. PODZIĘKOWANIA DLA PANI CO DAŁA PRZEPIS NA CIASTO Z MALINAMI JEST BARDZO SMACZNE I SZYBKO SIĘ ROBI ROBIĘ CZĘSTO OD KIEDY ZOBACZYŁAM TEN PRZEPIS RODZINIE BARDZO SMAKUJE CZĘSTO SIĘ GO DOMAGAJĄ MALINY MAM SWOJE Z OGRÓDKA A TERAZ ZAMRAŻAM ABY BYŁY NA ZIMĘ JESZCZE RAZ DZIĘKUJE

  3. ja mam piekarnik nastawiony na 170 stopni pieke 35 minut i wychodzi a dziś nawet ciasta nie podpiekałam spód surowy na to pianę puzniej maliny i tarte ciasto i wstawiłam do piekarnika i wyszło ładne

    1. Ja też tak zrobiłam, bez podpiekania i wyszedł super. Oczywiście jak to ja trochę kombinował np. Zamiast oleju słonecznikowy-kokosowy i 100g mąki owsiane do ciasta. Ciasto wyszło kruchutkie i pianka super tylko trzeba dobrze schodzić

  4. dziś upiekłam znów to ciasto z malinami trochę poprawiłam aby tak nie opadało po upieczeniu dałam do piany 3 budynie wymieszałam łyżką aby się nie kurzyło pod mikserem ale kiedy dawałam olej to lekko potrzepałam mikserem i wyszło bardzo ładnie kto się częstuje z gości to myśli że to sernik z malinami

      1. Może właśnie wtedy wyjdzie sucha ta pianka… Upiekłam jak pisałaś, właśnie się studzi, ale już nie mogę się doczekać 🙂 Pięknie pachnie 🙂

        1. Wyjdzie pewnie coś w rodzaju bezy. Od oleju na pewno pianka staje się elastyczna 🙂 Smacznego! (i czekam na opis rezultatu) 🙂

  5. witam ja to ciasto piekę już dosyć często bo wszystkim smakuje maliny mam swoje a dziś zrobiłam z brzoskwiniami z puszki i też wyszło ale jeszcze jeden sposób zamiast proszku do pieczenia dałam drożdże 5 deka bo nie miałam proszku do pieczenia i 3 łyżki mleka aby rozpuśćić drożdże i troche cukru jak się rozpuściły to dałam do ciasta i wyszło dobrze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *