Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką z olejem rzepakowym


Może Ci się również spodoba

147 komentarzy

  1. Nashelly napisał(a):

    Pyszne, proste ciasto 😉

  2. moja pasja smaku napisał(a):

    Agatko, obłęd ! Prezentuje się pięknie 🙂

  3. Kasia napisał(a):

    Wczoraj robiłam to ciasto z malinami, dziś z jagodami..jest pyszne 🙂 ciasto kruche rewelacyjne 🙂 Czy wasze pianki budyniowe też są płaskie..znaczy całe ciasto jest płaskie hmmm..robię w takiej samej formie i ładnie rośnie a później opada i jest płaskie..mimo to i tak jest pyszne. Co zrobić by było wyższe?

    • Agata napisał(a):

      Kasiu, może spróbuj krócej miksować i na niższych obrotach po dodaniu oleju?
      Pozdrawiam 🙂

    • Małgosia napisał(a):

      Piekę to ciasto już od dłuższego czasu.Żeby było wyższe zrób z 1,5 porcji składników. A na jesień spróbujcie ze śliwkami. Jest również pyszne.Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

    • Monika napisał(a):

      ja dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej i wtedy pianka nie opada 🙂

  4. Janina Jankowska napisał(a):

    Witam
    Proszę o doradę.
    Ubijam białka z cukrem pudrem, dodaję budyń i jest super gęsta piana,
    kiedy delikatnie wlewam olej robi się lejąca.
    Ciasto jest pyszne, jednak nie wygląda tak okazale jak na zdjęciach.
    Piana budyniowa nie jest tak widoczna.
    Pozdrawiam
    Nina

    • Agata napisał(a):

      Nino,
      dwie rzeczy przychodzą mi do głowy – albo za długo miksowałaś po dodaniu oleju i uszkodziły się pęcherzyki powietrza w pianie, albo może piekłaś w większej formie, więc warstwa pianki była cieńsza. Jeśli nie, to pisz – będziemy kombinować dalej 🙂
      Powodzenia 🙂

  5. agata napisał(a):

    Czy olej rzepakowy mozna zastapic innym????

  6. Kasia napisał(a):

    Zrobiłam- pycha. Wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu. Nic mi nie opadł a wręcz przeciwnie -pieknie wyrósł. Polecam i pozdrawiam.

  7. Gosia napisał(a):

    Pyszne ciasto 🙂 Mama robiła kiedyś takie, ale na ogół z dodatkiem dżemu i np. jabłek. Pychota 🙂

  8. anna durska napisał(a):

    bardzo dobre ciasto. pozdrawiam

  9. Edyta napisał(a):

    czemu trzeba koniecznie ostudzić spód przed ponownym wstawieniem do piekarnika , przecież i tak zaraz będzie pieczone ?

    Czy można dodać budyń z zawartością cukru , tylko taki mam i po prostu dodać mniej cukru ?

  10. Ola napisał(a):

    Jak długo ciasto musi byc w zamrażarce? 🙂

  11. Kasia napisał(a):

    Czy można dodać zamiast jagód czarną porzeczkę?

  12. Kate napisał(a):

    Dziś znalazłam przepis ;o))) Od razu zrobiłam ;o))) Wyszło idealnie (jak na zdjęciu ;o) ) Smakuje świetnie. Dzięki ;o)))

  13. WiolkaBD napisał(a):

    Masakra jakaś w ogóle mi nie wyszła pianka, wręcz zakalec z tego powstał, wszystko robiłam dokładnie krok po kroku jak w przepisie więc jestem chyba beztalencie kulinarne 🙁

  14. edyta napisał(a):

    Niestety ciasto przy takim czasie pieczenia wręcz się spaliło 🙂 Spód ok. 8 min krócej, ciasto ok. 5 min krócej. Jest dobre, mimo wszystko 🙂 , choć nie tak wysokie jak na zdjęciu, ale może dlatego, że przepieczone.

  15. WiolkaBD napisał(a):

    No właśnie to nie pierwszy raz piekłam ciasto z pianką tylko trochę inaczej niz twoje i zawsze to samo, więc kiedy znalazłam ten przepis pomyslałam,że może wreszcie sie uda, a tu taki zawód… Chyba ta pianka mnie nie lubi:) Ale bądź co bądź ciasto i tak wszystkim smakowało pomimo 2 cm wysokości no może 3, ale oczywiscie domownikom, bo sasiadke poczęstowałam ciastkami jak wpadła na kawę 😉 Pozdrawiam.

  16. Monia napisał(a):

    a jesli nie mam budyniu? to moge mąke ziemniaczana z jakims aromatem? Np. migdałowym????

  17. Ania napisał(a):

    Extra przepis!! Cudownie pyszne! ale chyba jest różnica między użyciem masła a margaryny do pieczenia, nie chciało mi się przypiec ciasto, ale wszystko się wypiekło 🙂 a jak daliśmy posmakować sąsiadom zapytali czy jak kupią produkty to im zrobie 😀 PYSZNOŚCI!!

  18. Aguś napisał(a):

    Przystępuję do działania,marna ze mnie kucharka,ale próbować trzeba.Nie wiem tylko jaka wielkość blaszki żeby jakoś to wyglądało:)

  19. Aguś napisał(a):

    A już się doczytałam,działam:)

  20. Aguś napisał(a):

    Hejka,no i się udało.Wprawdzie ubite białko zaczęło się rozrzedzać w momencie dolewania oleju,ale po upieczeniu wyszło takie jak na zdjęciu.Dodałam porzeczek,zapomniałam posypać ich cukrem,więc lekko kwaskowe ciasto wyszło.Goście jednak twierdzili,że właśnie dobrze bo złamałam słodkość kruszonki:) Reasumując rewelacja,skoro koleżanki poprosiły o przepis:)Gorąco polecam.Dzięki Agacia:)

  21. Justyna napisał(a):

    Może być margaryna zwykla badz Kasia czy masło ( roślinne) ??

  22. Natalia napisał(a):

    Witam, probuje po raz pierwszy ciasto z pianka? i nie wiem czy do piannki lepiej dodać cukier zwykły czy puder?

  23. Dorcia napisał(a):

    Znalazłam ten przepis i zaraz poleciałam do sklepu po skladniki:-) właśnie jestem w trakcie robienia, ciacho będzie z malinami i barówkami:-D trzymajcie kciuki za pianę aby nie opadła:-P

  24. Dorcia napisał(a):

    No i gotowe 🙂 wyroslo pięknie, a pianka jest mega duża:-D jeszcze nie prubowalam bo gorące, ale na pewno będzie wyśmienite. Mam nadzieję że mężusiowi będzie smakowac:-P

  25. Pafa napisał(a):

    Witam.Chce jutro zrobic ten apetyczny placuszek ale mam tylko blaszke 40×25 czy musze którys ze składników dodac wiecej?zeby wyszedł taki cudny jak Twój z gory dziekuje pozdrawiam

  26. Monika napisał(a):

    Witam serdecznie,

    czy można dodać zamiast oleju rzepakowego – oliwę z oliwek? Oraz zamiast drobno zmielonego białego cukru – gruboziarnisty cukier trzcinowy? Czy to może sprawić że pianka nie wyjdzie taka jak trzeba? Ciasto wygląda super i pewnie smakuje także 🙂

    pozdrawiam!

    • Agata napisał(a):

      Moniko, oliwa z oliwek ma bardzo intensywny smak i, moim zdaniem, popsuje smak pianki. Cukier trzcinowy gruboziarnisty nie rozpuści się w niej tak dobrze jak drobnoziarnisty biały, przez co ciężko będzie ją ubić i może siąść. Akurat w przypadku tego ciasta „uzdrawianie” go, nie wychodzi mu na dobre 🙂
      Serdeczności!

  27. Mirka napisał(a):

    super to ciasto ale mozna dodac wiecej bialek i wtedy jest super

  28. Alice napisał(a):

    Czy olej do pianki jest konieczny ? Co to właściwie zmienia ?:)

  29. Dawid napisał(a):

    Ciasto wygląd świetnie. Mam zamiar zrobić je dzisiaj u rodziców. Niestety czytając komentarze na tema piany zaczynam wątpić w swoje umiejętności kulinarne. 🙂
    Zamiast jagód dodam mrożone truskawki. Pokroje je w mniejsze kawałki by nie były za duże i ciężkie. Mam nadzieję, że się uda.
    Dam znać! 🙂

    • Dawid napisał(a):

      Ciasto prześwietne!! Zrobiłem jednak z malinami. Znalazłem mrożone w Lidlu. Naprawdę mega i wszyło jak na zdjęciu. 🙂

  30. Monika napisał(a):

    w lodówce ostatnie 5 jaj, ostatnia kostka masła i troche, zostały dwa budynie, Teśc dowiózł jagody…googlałam i trafiłam tutaj. Ciasto już w piekarniku. oj, oby wyszło 😀 pozdrawiam, i dzieki za wszystkie wskazówki, również te pod komentarzami. Monika

  31. Dor napisał(a):

    Część. Mam pytanie….skoro spod jest już upieczony to nie spali się jak jeszcze wsadzimy go do ponownego pieczenia 😕 Dziękuję

  32. maggi napisał(a):

    Dzis zrobilam z jagodami- pychotka!
    Wyszlo idealnie!

  33. Agnieszka napisał(a):

    Upiekłam, od razu dwa:-) Jeden dla siostry, drugi dla domowników. Ciasto rewelacja, wyszło tak jak na zdjęciu, smakuje bajecznie:-)Pycha, jagody subtelnie podkreślaja smak kruchego ciasta, pianka delikatna i smaczna. Napewno wykorzystam jeszcze raz przepis.

  34. Adaslod napisał(a):

    Ja dziś zrobiłem to ciasto tylko dałem mąkę orkiszowa i zamiast kruszonki oblalem galaretka z czarnej porzeczki i muszę przyznać wyszedł kosmos

  35. Izabela napisał(a):

    Witam serdecznie
    Po dzisiejszych zbiorach jagód i trafieniu na ten przepis tak się podekscytowana tym cudnym przepisem i pozytywnymi opiniami, że po powrocie od razu zabrałam się do pracy.. zapomniałam jednak, że już jakiś czas temu mikser totalnie odmówił posłuszeństwa, tak więc pianka ubita trzepaczką.. w dodatku nie wiem czy temp. Ok bo mam piekarnik bez stopni, jedynie cyferki.. tak więc obawiam się, że efekt może nie być spektakularny. Ale czekam nadal z nadzieją, bo ciasto siedzi w piekarniku.. zobaczymy! 😉

    • Agata napisał(a):

      Izabelo, czy masz piekarnik gazowy? Jeśli tak, to prawdopodobnie powinnaś ustawić temperaturę na nr 5. Mikserem się nie martw – dzięki ręcznemu ubijaniu spaliłaś tyle kalorii, że ciacho możesz wcinać bez żadnych wyrzutów sumienia! 😀 Trzymam kciuki, żeby się udało 🙂

  36. Izabela napisał(a):

    Pianka mogłaby wyjść pewnie lepsza, ale ciacho summa summarum jest pyszne! Tak, piekarnik gazowy i piekłam na 5 i pół. Może gdyby było 5 pianka mniej by się wysuszyła.. następnym razem się poprawię i będzie jeszcze lepsze. Ale przepis cudo, dziękuję 🙂 no i właśnie, po tym ubijaniu teraz bez wahania pozwolę sobie na jeszcze jeden kawałek.. 😉 Pozdrawiam serdecznie, a no i będę od dzisiaj regularną bywalczynią bloga 🙂

    • Agata napisał(a):

      Oj tam, oj tam – dużo jagód jest, jadłabym bez narzekania 😀 Cieszę się, że ze mną zostajesz, tym bardziej, że nie masz oporów przed nocnym jedzeniem ciasta – możemy sobie piątkę przybić 🙂 Ściskam!

    • Hatesa napisał(a):

      Witaj Agatko , mam watpliwości do ilości masła. Obecnie kostka masła to 200 g. a nie 250. Jak dałam 1 kostkę i dodatkowo 50 g. miałam wrażenie ze ciasto jest za tluste. Dodałam na oko jeszcze trochę mąki i zobaczymy . Jeszcze jest w piekarniku. Buziaczki. Hatesa.

  37. JAGA napisał(a):

    A ten budyń trzeba najpierw zrobić czy wsypywać z proszku???

  38. Patryk napisał(a):

    Ciasto wyszło super, jest świetne w smaku. Bardzo dobrze wyrosło, może nawet lepiej niż u Ciebie. Przepis idealny. 🙂

  39. Magda napisał(a):

    Czy może być budyń z cukrem?

  40. Krzysiek napisał(a):

    Ciasto pycha! Żona była przeszczęśliwa 🙂 Gdyby ktoś podobnie jak ja nie miał w domu wagi polecam http://www.kalkulatorkuchenny.pl 🙂

  41. Gosia napisał(a):

    Witam czy to ciasto można mrozić?pozdrawiam serdecznie

  42. Jola napisał(a):

    Moje ciasto kruche jest już w zamrażarce. Muszę tylko skoczyć na rynek po jagody. Już nie mogę doczekać się próby smaku i jak ciasto wyjdzie w przekroju. Oby pianka była wysoka….

  43. Jola napisał(a):

    Ciasto super! Przepyszne, mniam….. identyczne jak na zdjęciu. Troszkę krócej piekłam, pierwszą część i całość. Muszę spróbować z innymi owocami. Dziękuję 🙂

  44. Kaniebe napisał(a):

    Agata, mega przepis, wyszło pycha takie jak na zdjęciu. Nie zdążyło wystygnąć a już nie ma połowy….. Brawo Ty!

  45. Domi napisał(a):

    Rewelacyjne ciasto. Bardzo dobry przepis 🙂

  46. Ania napisał(a):

    A czy olej rzepakowy można zastąpić olejem kokosowym? 🙂

  47. Marla napisał(a):

    Na przepis natknęłam się przypadkiem, kupiłam jagody, wpisałam w google „ciasto z jagodami” i wyświetliło się zdjęcie smacznie wyglądającego łakocia. Ciasto proste i pyszne, przy czym do pianki dodaję mniej cukru 🙂
    W tej chwili robię kolejne, tym razem z borówkami 🙂

  48. Madzik napisał(a):

    Zapomniałam dodać budyniu 🙁 czy coś z tego będzie? 🙁

  49. Kasia napisał(a):

    Zaraz biorę się za ciasto. Mam nadzieję, że nie mam do niego 2 lewych rąk 🙂

  50. Kasia napisał(a):

    Droga Pani Agato. Placek rewelacja. Poprostu fantastyczny. Wyszedł ogromny. Dzięki Pani przełamałam strach przed pieczeniem. Polecam każdemu. A Pani bardzo dziekuje

  51. Hatesa napisał(a):

    Witaj Agato, dalej nie wiem czy 250 g. masła to nie za dużo . Może jednak powinno być 200g. Ale ciasto, przyznaję cudne i bardzo smaczne. Pozdrowienia. Hatesa.

    • Agata napisał(a):

      Hatesa, przepraszam, że tak późno odpowiadam 🙂 zawsze dawałam 250 g masła. Ciasto przed dalszą obróbką trzeba dobrze schłodzić, wtedy staje się bardziej zwarte. Pozdrawiam cieplutko 🙂

  52. Kasia napisał(a):

    Ciasto upiekłam choć do przepisów stosowanych pierwsi raz podchodzę z rezerwą. Wyszło super i wszystkim bardzo smakowało ???? Na pewno spróbuję z innymi owocami???? Pozdrawiam !????

  53. Bożena napisał(a):

    Mam pytanie: czy można mrozić to ciasto?

  54. Magda napisał(a):

    Ciasto u mnie w domu robi furorę jak upiekłam je do przedszkola to nie mogłam sie odpędzić od pochwał. Dziękuje za przepis.

  55. Kropka napisał(a):

    Zrobiłam to ciasto ponownie ale zamiast budyniu śmietankowego dałam tym razem budyń malinowy i maliny oczywiście. Wyszło tysiąc razy lepsze 🙂

  56. Alka napisał(a):

    A jak chce zrobić że sliwkami to śliwki na ciasto czy na piankę?bo śliwki ciężkie są.jak myślicie?

    • Agata napisał(a):

      Myślę, że spokojnie można ułożyć je na piance rozcięciami ku górze, ale nie wciskać ich w piankę. Można też pokroić je na mniejsze kawałki 🙂

  57. Ewelina napisał(a):

    Czy mozna od razu na surowy spod wrzucic pianke i ciacho na gore i upiec wszystko razem?

  58. Plusa renata napisał(a):

    Ciasto przepyszne

  59. Monika napisał(a):

    Właśnie zabieram się za zrobienie tego ciasta 😉
    to mój debiut, mam nadzieję że się uda 🙂

  60. Asia napisał(a):

    Ciasto jest nieziemskie!!! Zrobiłam je z przepisu, który znalazłam na innej stronie, ale proporcje są takie same. Jak dodaje się owoce na podpieczony spód, wówczas wystudzenie ciasta nie jest tak ważne. Robię je albo z jeżynami (wówczas dodaję budynie malinowe) albo z musem jabłkowym… A do ścierania ciasta używam nakładki w\do warzyw na maszynkę do mięsa. Ciasto jest OBŁĘDNE!!!

  61. Marla napisał(a):

    mam ochotę zrobić ciasto z jabłkami ale mam wątpliwości czy starte jabłka nie będą zbyt ciężkie na piankę?

  62. Anna napisał(a):

    Pychota! Robiłam kilka razy z różnymi owocami,polecam:)

  63. didi napisał(a):

    W święta przetestowałam w wersji szarlotkowej (najpierw jabłka potem pianka). Polecam, bo podobnie jak z innymi owocami smakuje wybornie.

  64. ola napisał(a):

    Witam,
    Ciasto na spodzie bardziej się roztopiło i pływa w maśle niż się podpiekło, co poszło nie tak ?

    • Agata napisał(a):

      Olu, jesteś pewna, że dobrze odmierzyłaś wszystkie składniki i ustawiłaś prawidłową temperaturę piekarnika? Dopiero podpiekłaś spód czy piszesz o efekcie końcowym?

  65. Iza napisał(a):

    Ciasto przepyszne👍😉

  66. Monika napisał(a):

    Czy ciasto wyjdzie z dżemem jagodowym? Jeśli tak to dżem położyć na piankę czy lepiej na spód?

    • Agata napisał(a):

      Moniko, wyjdzie z dżemem, nie tylko jagodowym 🙂 Myślę, że lepiej rozsmarować dżem na podpieczonym spodzie, bo bardzo trudno będzie go ładnie rozłożyć na piance 😉

  67. Aneta napisał(a):

    A ze świeżymi truskawkami się uda? Czy może powinnam oprószyć je czymś przed wylozeniem na piane? 🙂

  68. Jagoda napisał(a):

    Hej zobaczyłam przepis zabieram się do robienia. Jedno pytanie ile ubijać białka .ktory moment jest najlepszy żeby przestać?

    • Agata napisał(a):

      Cześć, Jagodo, ubijaj białka, aż będą sztywne jak na bezę 😉 Poznasz to po tym, że gdy wyjmiesz trzepaczkę z piany, to ona będzie na jej końcu „sterczeć”, a nie opadać.

  69. pelasia napisał(a):

    Pyszne ciasto. Pierwszy raz takie ciasto robiłam I super się udało. Jedyna uwaga to 500g jagód to zbyt dużo z powodzeniem wystarczy 300g.

  70. Basia napisał(a):

    Ciasto przepyszne. Wyszło takie jak na zdjęciu 😊

  71. Patrycja napisał(a):

    Witam a można użyć jagód ze słoiczka?

    Pozdrawian

    • Agata napisał(a):

      Tak, jeżeli jagody nie pływają w soku. Zamiast jagód można też użyć innych owoców: wiśni, truskawek, a nawet rabarbaru 😉

  72. Patrycja napisał(a):

    Pływają a moze je tak by odcedzić heheh

  73. Patrycja napisał(a):

    Zakupiłam czarna pożyczkę mrożona dzis 🙂

  74. Marzenka napisał(a):

    Można dać dżem zamiast swieżych owoców?

  75. Aldona napisał(a):

    Czy zostawic w uchylonym piekarniku do wystygniecia ,czy od razu wyjąć?

  76. Dorota napisał(a):

    Ciasto super.Pieklam juz niejedno ale to rewelacja.Zrobilam 1 poltorej proporcji bo robilam na wiekszej blaszce.
    dziekuje za przepis

  77. Monia napisał(a):

    Witam!
    Po wycieczce na Skrzyczne wróciłam z dwoma litrami jagód. Pomyślałam, że upiekę ciasto,lecz nie byłam w posiadaniu przepisu na takowe. Sięgnęłam do internetu i trafiłam na Twój przepis. Ciasto wyszło rewelacyjne. Bardzo dziękuję.
    Jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis😘

  78. mika85 napisał(a):

    Czy okrągła tortownica tez się nada średnica 30 cm?

  79. Ewelina napisał(a):

    Super ciacho mi wszystko sie udalo pozdrawiam

  80. Jolka napisał(a):

    Dziś robiłam i wyszedł super placek, szkoda że nie można tu wkleić zdjęcia 😊 polecam!!!

  81. Małogrzatamalen napisał(a):

    Czy jak wyjdę obrazu po upieczeniu bez ostygnięcia w piekarniku to pianka mi nie upadnie? Jak to z tym jest?

  82. Małogrzatamalen napisał(a):

    Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź,nie opadło 😍😍😋

  83. Gosia napisał(a):

    Dzień dobry. Planuję upiec to ciasto w tortownicy, bo nie mam takiej małej blaszki. Jaka powinna być średnica tortownicy? A może lepiej upiec w formie do tarty?

  84. Marek napisał(a):

    Witam czytam komentarze i chyba większość to panie piszą o poradę lub dziękują za smaczne ciasto godne polecenia. Ja bardzo lubię piec ciasta ( wsparcie oraz wzór do naśladowania to moja kochana Siostra). Na początku szukałem prostego i w miarę szybkiego ciasta , lecz nie długo okazało się że te bardziej wymagające są jeszcze smaczniejsze. Dziś upiekłem pyszne ciacho z pianką i olejem rzepakowy . Dziękuję za fajny i dokładnie podany przepis mam nadzieję baa to jest pewne że jutro będzie smakował bratu z dziewczyną do kawy po powrocie z wakacji 😉 Serdecznie pozdrawiam smakoszy dobrych i własnych wypieków . Pani Agato będę tu częściej zaglądał . Pozdrawiam Marek 🙂

  85. G napisał(a):

    zrobilem to ciasto na impreze … przetrwalo 10 min 😀 zaj…. place lizac oby wiecej takich przepisow

  86. justa napisał(a):

    jaka blacha? wymiar?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

banner