kruche ciasto z jagodowa pianka3-1024

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką z olejem rzepakowym

W zeszłym roku piekłam to ciasto z malinami. Niedawno wyjęłam z zamrażarki jagody i użyłam ich do tego ciasta, które w naszej rodzinie cieszy się dużą popularnością. Jest stosunkowo proste w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na stole. Intensywny kolor owoców kontrastuje z kremową bielą pianki, którą robi się z białek, budyniu i oleju. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego każdy powinien codziennie go spożywać. Najlepiej oczywiście na surowo, jako dodatek do sałatek. Ze względu na jego delikatny smak i wysoką temperaturę dymienia używam go także do innych celów. Na przykład do pieczenia.
kruche ciasto z jagodowa pianka-1024Składniki na kruche ciasto (forma 35 x 20 cm):

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Wkrój zimne masło i dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części – 60% i 40% (tym, którzy nie mogą żyć bez wagi od razu napiszę, że to odpowiednio 470 g i 310 g) – i wstaw je do zamrażarki.

Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj większą część ciasta, rozprowadź, przyklep, żeby było w miarę równo i podpiecz na złoto w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.

Odstaw do całkowitego wystudzenia – ważne!

Składniki na piankę:

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 125 ml oleju rzepakowego

Oraz:

    • 500 g jagód (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
    • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Gdy podpieczony spód już wystygnie, ubij białka. Kiedy będą już sztywne, stopniowo, małymi porcjami wsypuj oba cukry i cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Następnie powoli wsyp budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec wąską strużką wlewaj olej, nie przerywając miksowania (lepiej na mniejszej prędkości i nie za długo).

Ponownie rozgrzej piekarnik i wyłóż pianę na ostudzony spód. Wyrównaj i poukładaj gęsto jagody – warto wepchnąć je trochę w pianę. Na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po ostygnięciu możesz jeszcze posypać cukrem pudrem.


kruche ciasto z jagodowa pianka3-1024 kruche ciasto z jagodowa pianka4-1024Zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków.

Pin It

113 przemyśleń nt. „Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką z olejem rzepakowym”

  1. Wczoraj robiłam to ciasto z malinami, dziś z jagodami..jest pyszne 🙂 ciasto kruche rewelacyjne 🙂 Czy wasze pianki budyniowe też są płaskie..znaczy całe ciasto jest płaskie hmmm..robię w takiej samej formie i ładnie rośnie a później opada i jest płaskie..mimo to i tak jest pyszne. Co zrobić by było wyższe?

    1. Piekę to ciasto już od dłuższego czasu.Żeby było wyższe zrób z 1,5 porcji składników. A na jesień spróbujcie ze śliwkami. Jest również pyszne.Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

  2. Witam
    Proszę o doradę.
    Ubijam białka z cukrem pudrem, dodaję budyń i jest super gęsta piana,
    kiedy delikatnie wlewam olej robi się lejąca.
    Ciasto jest pyszne, jednak nie wygląda tak okazale jak na zdjęciach.
    Piana budyniowa nie jest tak widoczna.
    Pozdrawiam
    Nina

    1. Nino,
      dwie rzeczy przychodzą mi do głowy – albo za długo miksowałaś po dodaniu oleju i uszkodziły się pęcherzyki powietrza w pianie, albo może piekłaś w większej formie, więc warstwa pianki była cieńsza. Jeśli nie, to pisz – będziemy kombinować dalej 🙂
      Powodzenia 🙂

  3. czemu trzeba koniecznie ostudzić spód przed ponownym wstawieniem do piekarnika , przecież i tak zaraz będzie pieczone ?

    Czy można dodać budyń z zawartością cukru , tylko taki mam i po prostu dodać mniej cukru ?

  4. Dziś znalazłam przepis ;o))) Od razu zrobiłam ;o))) Wyszło idealnie (jak na zdjęciu ;o) ) Smakuje świetnie. Dzięki ;o)))

  5. Masakra jakaś w ogóle mi nie wyszła pianka, wręcz zakalec z tego powstał, wszystko robiłam dokładnie krok po kroku jak w przepisie więc jestem chyba beztalencie kulinarne 🙁

  6. Niestety ciasto przy takim czasie pieczenia wręcz się spaliło 🙂 Spód ok. 8 min krócej, ciasto ok. 5 min krócej. Jest dobre, mimo wszystko 🙂 , choć nie tak wysokie jak na zdjęciu, ale może dlatego, że przepieczone.

  7. No właśnie to nie pierwszy raz piekłam ciasto z pianką tylko trochę inaczej niz twoje i zawsze to samo, więc kiedy znalazłam ten przepis pomyslałam,że może wreszcie sie uda, a tu taki zawód… Chyba ta pianka mnie nie lubi:) Ale bądź co bądź ciasto i tak wszystkim smakowało pomimo 2 cm wysokości no może 3, ale oczywiscie domownikom, bo sasiadke poczęstowałam ciastkami jak wpadła na kawę 😉 Pozdrawiam.

  8. Extra przepis!! Cudownie pyszne! ale chyba jest różnica między użyciem masła a margaryny do pieczenia, nie chciało mi się przypiec ciasto, ale wszystko się wypiekło 🙂 a jak daliśmy posmakować sąsiadom zapytali czy jak kupią produkty to im zrobie 😀 PYSZNOŚCI!!

  9. Przystępuję do działania,marna ze mnie kucharka,ale próbować trzeba.Nie wiem tylko jaka wielkość blaszki żeby jakoś to wyglądało:)

  10. Hejka,no i się udało.Wprawdzie ubite białko zaczęło się rozrzedzać w momencie dolewania oleju,ale po upieczeniu wyszło takie jak na zdjęciu.Dodałam porzeczek,zapomniałam posypać ich cukrem,więc lekko kwaskowe ciasto wyszło.Goście jednak twierdzili,że właśnie dobrze bo złamałam słodkość kruszonki:) Reasumując rewelacja,skoro koleżanki poprosiły o przepis:)Gorąco polecam.Dzięki Agacia:)

  11. Znalazłam ten przepis i zaraz poleciałam do sklepu po skladniki:-) właśnie jestem w trakcie robienia, ciacho będzie z malinami i barówkami:-D trzymajcie kciuki za pianę aby nie opadła:-P

  12. No i gotowe 🙂 wyroslo pięknie, a pianka jest mega duża:-D jeszcze nie prubowalam bo gorące, ale na pewno będzie wyśmienite. Mam nadzieję że mężusiowi będzie smakowac:-P

  13. Witam.Chce jutro zrobic ten apetyczny placuszek ale mam tylko blaszke 40×25 czy musze którys ze składników dodac wiecej?zeby wyszedł taki cudny jak Twój z gory dziekuje pozdrawiam

  14. Witam serdecznie,

    czy można dodać zamiast oleju rzepakowego – oliwę z oliwek? Oraz zamiast drobno zmielonego białego cukru – gruboziarnisty cukier trzcinowy? Czy to może sprawić że pianka nie wyjdzie taka jak trzeba? Ciasto wygląda super i pewnie smakuje także 🙂

    pozdrawiam!

    1. Moniko, oliwa z oliwek ma bardzo intensywny smak i, moim zdaniem, popsuje smak pianki. Cukier trzcinowy gruboziarnisty nie rozpuści się w niej tak dobrze jak drobnoziarnisty biały, przez co ciężko będzie ją ubić i może siąść. Akurat w przypadku tego ciasta „uzdrawianie” go, nie wychodzi mu na dobre 🙂
      Serdeczności!

  15. Ciasto wygląd świetnie. Mam zamiar zrobić je dzisiaj u rodziców. Niestety czytając komentarze na tema piany zaczynam wątpić w swoje umiejętności kulinarne. 🙂
    Zamiast jagód dodam mrożone truskawki. Pokroje je w mniejsze kawałki by nie były za duże i ciężkie. Mam nadzieję, że się uda.
    Dam znać! 🙂

    1. Ciasto prześwietne!! Zrobiłem jednak z malinami. Znalazłem mrożone w Lidlu. Naprawdę mega i wszyło jak na zdjęciu. 🙂

  16. w lodówce ostatnie 5 jaj, ostatnia kostka masła i troche, zostały dwa budynie, Teśc dowiózł jagody…googlałam i trafiłam tutaj. Ciasto już w piekarniku. oj, oby wyszło 😀 pozdrawiam, i dzieki za wszystkie wskazówki, również te pod komentarzami. Monika

  17. Część. Mam pytanie….skoro spod jest już upieczony to nie spali się jak jeszcze wsadzimy go do ponownego pieczenia 😕 Dziękuję

  18. Upiekłam, od razu dwa:-) Jeden dla siostry, drugi dla domowników. Ciasto rewelacja, wyszło tak jak na zdjęciu, smakuje bajecznie:-)Pycha, jagody subtelnie podkreślaja smak kruchego ciasta, pianka delikatna i smaczna. Napewno wykorzystam jeszcze raz przepis.

  19. Ja dziś zrobiłem to ciasto tylko dałem mąkę orkiszowa i zamiast kruszonki oblalem galaretka z czarnej porzeczki i muszę przyznać wyszedł kosmos

  20. Witam serdecznie
    Po dzisiejszych zbiorach jagód i trafieniu na ten przepis tak się podekscytowana tym cudnym przepisem i pozytywnymi opiniami, że po powrocie od razu zabrałam się do pracy.. zapomniałam jednak, że już jakiś czas temu mikser totalnie odmówił posłuszeństwa, tak więc pianka ubita trzepaczką.. w dodatku nie wiem czy temp. Ok bo mam piekarnik bez stopni, jedynie cyferki.. tak więc obawiam się, że efekt może nie być spektakularny. Ale czekam nadal z nadzieją, bo ciasto siedzi w piekarniku.. zobaczymy! 😉

    1. Izabelo, czy masz piekarnik gazowy? Jeśli tak, to prawdopodobnie powinnaś ustawić temperaturę na nr 5. Mikserem się nie martw – dzięki ręcznemu ubijaniu spaliłaś tyle kalorii, że ciacho możesz wcinać bez żadnych wyrzutów sumienia! 😀 Trzymam kciuki, żeby się udało 🙂

  21. Pianka mogłaby wyjść pewnie lepsza, ale ciacho summa summarum jest pyszne! Tak, piekarnik gazowy i piekłam na 5 i pół. Może gdyby było 5 pianka mniej by się wysuszyła.. następnym razem się poprawię i będzie jeszcze lepsze. Ale przepis cudo, dziękuję 🙂 no i właśnie, po tym ubijaniu teraz bez wahania pozwolę sobie na jeszcze jeden kawałek.. 😉 Pozdrawiam serdecznie, a no i będę od dzisiaj regularną bywalczynią bloga 🙂

    1. Oj tam, oj tam – dużo jagód jest, jadłabym bez narzekania 😀 Cieszę się, że ze mną zostajesz, tym bardziej, że nie masz oporów przed nocnym jedzeniem ciasta – możemy sobie piątkę przybić 🙂 Ściskam!

    1. Witaj Agatko , mam watpliwości do ilości masła. Obecnie kostka masła to 200 g. a nie 250. Jak dałam 1 kostkę i dodatkowo 50 g. miałam wrażenie ze ciasto jest za tluste. Dodałam na oko jeszcze trochę mąki i zobaczymy . Jeszcze jest w piekarniku. Buziaczki. Hatesa.

  22. Ciasto wyszło super, jest świetne w smaku. Bardzo dobrze wyrosło, może nawet lepiej niż u Ciebie. Przepis idealny. 🙂

  23. Moje ciasto kruche jest już w zamrażarce. Muszę tylko skoczyć na rynek po jagody. Już nie mogę doczekać się próby smaku i jak ciasto wyjdzie w przekroju. Oby pianka była wysoka….

  24. Ciasto super! Przepyszne, mniam….. identyczne jak na zdjęciu. Troszkę krócej piekłam, pierwszą część i całość. Muszę spróbować z innymi owocami. Dziękuję 🙂

  25. Agata, mega przepis, wyszło pycha takie jak na zdjęciu. Nie zdążyło wystygnąć a już nie ma połowy….. Brawo Ty!

  26. Na przepis natknęłam się przypadkiem, kupiłam jagody, wpisałam w google „ciasto z jagodami” i wyświetliło się zdjęcie smacznie wyglądającego łakocia. Ciasto proste i pyszne, przy czym do pianki dodaję mniej cukru 🙂
    W tej chwili robię kolejne, tym razem z borówkami 🙂

  27. Droga Pani Agato. Placek rewelacja. Poprostu fantastyczny. Wyszedł ogromny. Dzięki Pani przełamałam strach przed pieczeniem. Polecam każdemu. A Pani bardzo dziekuje

  28. Witaj Agato, dalej nie wiem czy 250 g. masła to nie za dużo . Może jednak powinno być 200g. Ale ciasto, przyznaję cudne i bardzo smaczne. Pozdrowienia. Hatesa.

    1. Hatesa, przepraszam, że tak późno odpowiadam 🙂 zawsze dawałam 250 g masła. Ciasto przed dalszą obróbką trzeba dobrze schłodzić, wtedy staje się bardziej zwarte. Pozdrawiam cieplutko 🙂

  29. Ciasto upiekłam choć do przepisów stosowanych pierwsi raz podchodzę z rezerwą. Wyszło super i wszystkim bardzo smakowało ???? Na pewno spróbuję z innymi owocami???? Pozdrawiam !????

  30. Ciasto u mnie w domu robi furorę jak upiekłam je do przedszkola to nie mogłam sie odpędzić od pochwał. Dziękuje za przepis.

  31. Zrobiłam to ciasto ponownie ale zamiast budyniu śmietankowego dałam tym razem budyń malinowy i maliny oczywiście. Wyszło tysiąc razy lepsze 🙂

    1. Myślę, że spokojnie można ułożyć je na piance rozcięciami ku górze, ale nie wciskać ich w piankę. Można też pokroić je na mniejsze kawałki 🙂

  32. Ciasto jest nieziemskie!!! Zrobiłam je z przepisu, który znalazłam na innej stronie, ale proporcje są takie same. Jak dodaje się owoce na podpieczony spód, wówczas wystudzenie ciasta nie jest tak ważne. Robię je albo z jeżynami (wówczas dodaję budynie malinowe) albo z musem jabłkowym… A do ścierania ciasta używam nakładki w\do warzyw na maszynkę do mięsa. Ciasto jest OBŁĘDNE!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *