Kruche ciasto z brzoskwiniami

Z moich obserwacji wynika, że skórka z brzoskwini jest jednym z najbardziej niesprawiedliwie traktowanych owocowych „elementów”. Nie bardzo rozumiem, po kiego grzyba wyrzucać ją do kubła na śmieci, kiedy robi się z brzoskwini dajmy na to dżem. Przecież jest w niej masa pektyn, a w procesie obróbki termicznej mięknie ona i praktycznie jej nie czuć. A jeśli chodzi o to, że być może jest „pryskana” – naprawdę myślicie, że tego syfu nie nalazło też do środka owocu? (ale do jedzenia cytryny ze skórką się nie posunę – nie łapcie mnie za słówka :P)
Koniecznie musicie upiec to ciasto – kruchy spód i boczki, kwaskowata masa z brzoskwiń i słodka pianka z białek – ideał na lato! U nas ledwo ostygło, już zniknęło w połowie, na drugi dzień zostało już tylko wspomnienie…
ciasto z brzoskwiniamiSkładniki (na blaszkę o średnicy 25 cm):

  • 350 g mąki pszennej
  • 220 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 4-5 brzoskwiń
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Przesiej mąkę z cukrem pudrem, dodaj pokrojone na kawałki masło i żółtka, szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i odłóż do lodówki na godzinę do wychłodzenia. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkuj i umieść na tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem), formując brzegi o wysokości około 1,5 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 12-15 minut. Pozostałe 1/4 ciasta włóż do zamrażarki.
Brzoskwinie umyj, oddziel od pestek i pokrój w dość grubą kostkę (zostaw skórkę w spokoju, nie wyrzucaj jej!). Przełóż do rondelka i smaż na małym ogniu tak długo, aż część płynu odparuje i zaczną gęstnieć.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawaj cukier nie przerywając ubijania (cukier zwykły, nie musi być puder).
Masę brzoskwiniową wyłóż równomiernie na podpieczony spód, następnie na niej rozprowadź ubite białka i na koniec zetrzyj na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki. Piecz przez 20 minut w 170 stopniach.
ciasto z brzoskwiniamiciasto z brzoskwiniamiciasto z brzoskwiniami

36 myśli nt. „Kruche ciasto z brzoskwiniami

  1. Szukałam ciacha z brzoskwiniami, znalazłam na necie 3 różne przepisy.. Wybrałam Twój i.. ciasto wyszło po prostu rewelacja! Jest szybkie, mega proste a efekt piorunujący! Rewelacyjne ciasto :) Bardzo Ci dziękuję za ten przepis który wylądował już moim zeszyciku najlepszych i sprawdzonych przepisów :))

  2. Hej,
    Również polecam to ciasto! Szukałam jakiegoś fajnego przepisu z brzoskwiniami i to jest to! Jestem nowicjuszką pod względem wypieków ale udało mi się i wszyscy się nim zajadali :)
    Jeśli mogę doradzić to polecam dorzucić galaretki do brzoskwiń bo te owoce są bardzo wodniste, oprócz tego ja osobiście dodałam więcej cukru do ubitego białka ale to od smaku zależy
    Powodzenia w wypiekach i dziękuje za fajny przepis

    • Bardzo mnie cieszy, że chciało Ci się tutaj wrócić i zostawić komentarz – dziękuję ;). Faktycznie brzoskwinie mają w sobie dużo wody i można dodać do nich galaretkę (albo pektynę) lub przyspieszyć proces i zamiast świeżych owoców użyć dżemu ;) Pozdrawiam!

    • Witaj, jeśli chcesz mieć bardziej wyrośnięte ciasto, to dodaj proszku albo sody. Tutaj nie ma takiej konieczności, a i w wielu recepturach na kruche ciasto spulchniacz nie jest obligatoryjny. To najprostszy przepis na kruche ciasto. Pozdrawiam ;)

  3. Hej, ciasto wyglada przepysznie, ale czy piana z białek po czasie nie stanie sie wodnista? bo jak ubijam samo białko z cukrem to po jakims tam czasie, znowu jest białko nie ubite na dnie…

    • Witaj, najpierw ubijasz same białka (ze szczyptą soli i najlepiej zimne) a kiedy będą już sztywne stopniowo dodajesz cukier. Nie ubijaj za długo, bo możesz naruszyć strukturę piany.

  4. Wielkie dzięki za przepis. Upiekłam i wyszło rewelacyjne. Miałam za mało brzoskwini i dlatego podsmażyłam brzoskwinie ze śliwkami i smakuje bosko.
    To będzie moje ulubione ciasto do ,,kwaskowatych” owoców.

  5. Muszę zostawić komentarz, gdyż dziś zrobiłam ciasto z tego przepisu tylko z brzoskwiniami z mojego sadu – trochę kwaśniejszymi, ale dodałam cukru i muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam i moja rodzina uważa tak samo. Brawa dla autorki przepisu. Teraz będę eksperymentować z jabłkami i gruszkami na przemian. Rewelacja!

  6. właśnie się piecze
    mam nadzieję że mi wyszło
    bo pierwszy raz piekę
    jak smakuje tak jak wygląda na Twoich zdjęciach
    to szacun
    dziękuję za przepis
    magdazk

  7. witam, ciasto wygląda przepysznie, robię je, ale czy do kruchego dodać cukier zwykły a do piany puder czy odwrotnie?:D jestem laikiem, więc niech nikogo nie zdziwi moje pytanie:)

  8. Fantastyczne ciasto!!!! Odkąd je odnalazłam bez przerwy, nie nudzi się, umiem je zrobić i zawsze smakuje!!! Wielkie dzięki!

  9. Ha! Siedzi w piekarniku…trzymajcie kciuki, bo brzoskwinie są z puszki, a mąka jest bezglutenowa…Wielkie dzięki dla autorki za przepis. Pałam entuzjazmem bezwarunkowo :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>