krokiety

Krokiety (kotlety) ziemniaczane

Próbowaliście kiedyś zmiksować ugotowane ziemniaki? Nie? To nie próbujcie! Tak mi się przy okazji tych krokietów przypomniała wpadka, którą zaliczyłam, gdy przygotowywałam po raz pierwszy zupkę z ziemniaka dla kilkumiesięcznego Człowieka Wyżerki. Wrzuciłam wtedy do kielicha blendera jednego i zmiksowałam go. Wyszła mi taka guma, że nieźle się musiałam nagimnastykować, aby wyjąć ostrze. Czyszczenie go z tego ziemniaczanego „gluta” również najprzyjemniejsze nie było. W podobny sposób weganie robią sobie serek topiony z ziemniaków i płatków drożdżowych.

Poniżej przedstawiam przepis na najprostsze kotlety z ziemniaków. Z podstawową recepturą można poszaleć, dodając inne warzywa, zioła czy ugotowane na twardo jaja. Panierkę również warto urozmaicić przyprawami, np. curry albo dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu czy płatków owsianych.
krokiety
Składniki :

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej (typ 650)
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa

dodatkowo:

  • 2 jajka (można pominąć)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę albo zmiel w maszynce, następnie dodaj mąkę, jajka i przyprawy (dałam płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i tyle samo pieprzu) i dokładnie wymieszaj.

Do miseczki wbij dwa jajka i rozbełtaj. Za pomocą łyżki wybieraj porcje ciasta i formuj jak kotlety mielone. Obtaczaj w rozmąconym jajku a potem w bułce tartej.

Smaż na rumiano na średnim „ogniu” po 3-4 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni połóż krokiety na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


krokietykrokiety

Pin It

4 przemyślenia nt. „Krokiety (kotlety) ziemniaczane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *