krem ziemniaczany z chorizo

Kremowa zupa ziemniaczana z chorizo

Nie dało się tego odwlekać w nieskończoność – zima przyszła. Kiedy patrzę na słupek rtęci, tfu! alkoholu w termometrze zaokiennym, zaczynam rozumieć powiększającą się grupę ludzi, którzy potrafią przeżyć całe lata bez wychodzenia z domu. Nie wynurzając się z mieszkania pracują, robią zakupy, prowadzą życie towarzyskie w sieci. Pieję do tego, bo nabrałam w końcu pewnej wprawy w robieniu zakupów przez internet. Od kiedy urodziła się Młoda, moje wizyty w sklepie stacjonarnym mogę policzyć na palcach jednej ręki. Bywa, że tęsknię za czasami, gdy będąc jeszcze w dwupaku, ładowałam Głodzillę w spacerówkę i zasuwałam na mały szoping. Obowiązki zakupowe przejął teraz Małż, ja tylko do wypisuję na kartkach listy życzeń i przypinam je do lodówki. Od niedawna lodówkowe listy stały się nieco krótsze, za to z wirtualnego koszyka mruga zalotnie moja gastrofaza i szarpie mnie za portfel. Dostawca przywiózł mi ostatnio m.in. chorizo, którym postanowiłam nieco urozmaicić moją zimową kuchnię polską. Prosta zupa krem z ziemniaków z dodatkiem tej kiełbasy potrafi nieźle rozgrzać. Genialny smak uzyskałam dzięki podsmażeniu ziemniaków na tłuszczu, który wytopiłam z chorizo. Dodatkową rozgrzewkę zawdzięczam czosnkowi, chili i świeżo mielonemu pieprzowi. Szczerze polecam miłośnikom pikantnych dań! 😉
krem ziemniaczany z chorizo
Składniki (3-4 porcje):

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g chorizo
  • 750 ml bulionu mięsno-warzywnego
  • ok. 3 łyżki dobrego oleju rzepakowego
  • przyprawy: 6 nitek chili, 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki soli

Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę i na chwilę odłóż, cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na dwóch łyżkach oleju rzepakowego. Przełóż do garnka, w którym będziesz gotować zupę.

Chorizo pokrój na plasterki o grubości około 2 mm. Na patelni, na której szkliła się cebula z czosnkiem wlej łyżkę oleju i wsyp kiełbasę. Podsmażaj na średnim ogniu przez mniej więcej 3 minuty. Gdy z chorizo wytopi się tłuszcz, przełóż je na talerz, a na patelnię wsyp ziemniaki, oprósz solą i podsmażaj do lekkiego zrumienienia.

Podsmażone ziemniaki wrzuć do garnka z cebulą, zalej bulionem i dodaj przyprawy. Gotuj do miękkości, następnie zmiksuj.

Podawaj z plasterkami chorizo i ewentualnie z dodatkowymi nitkami chili.


krem ziemniaczany z chorizokrem ziemniaczany z chorizo

Pin It

4 przemyślenia nt. „Kremowa zupa ziemniaczana z chorizo”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *