krem z kalafiora

Krem z kalafiora z serem pleśniowym i chipsami z kumpiaku

Mój Brat ugotował najlepszą zupę krem z kalafiora, jaką zdarzyło mi się jeść. Ta tutaj jest udaną, samodzielną próbą odtworzenia tego smaku, bo Bartek, niestety, nie jest najlepszy w podawaniu przepisów. Według niego tę zupę robi się tak: „wlewasz mleko do wywaru, podsmażasz cebulę a potem kalafiora, gotujesz, wsypujesz mannę, wrzucasz ser pleśniowy, miksujesz, doprawiasz i już” – recytowane na jednym oddechu. I wszystko jasne…;)

Przygotowując ten krem warto pamiętać o tym, żeby kalafiora delikatnie podsmażyć na maśle – wydobędzie to z niego głębszy smak, podobnie jak doprawienie całości szczyptą cukru. Jako że przy stole miałam trzech facetów (Małża, Człowieka Wyżerkę i Brata), a w zupie wywar był warzywny, musiałam zorganizować jakieś mięso. Dodatek podsmażonej suszonej, surowej szynki przyjemnie przełamał subtelny słono-słodki smak zupy, nadając jej zadziorności. Zamiast kumpiaku można użyć szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej, serrano lub innej tego typu albo chudego boczku.
krem z kalafiora
Składniki (4 porcje):

  • 50 dag różyczek kalafiora
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 120 g cebuli (2 małe)
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • 50 g kaszy manny (3 łyżki)
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 8 plasterków kumpiaku lub podobnej szynki
  • sól, pieprz i szczypta cukru do smaku

Do garnka wlej cały bulion i 300 ml mleka (reszta przyda się później). Zagotuj.

W międzyczasie obierz i posiekaj cebule, zeszklij je na maśle. Przełóż do garnka z bulionem.

Na pozostałym ze smażenia cebuli tłuszczu podsmaż do lekkiego zrumienienia różyczki kalafiora. Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości.

Rozmieszaj kaszę mannę w 100 ml mleka. Wlej do garnka z zupą. Gotuj przez 5 minut, następnie wrzuć ser i zmiksuj całość. Dopraw do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.

Na suchej patelni ułóż plasterki kumpiaku i chwilę podsmażaj, aż staną się chrupkie.

Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym i chipsami z kumpiaku.


krem z kalafiorakrem z kalafiora

Pin It

6 przemyśleń nt. „Krem z kalafiora z serem pleśniowym i chipsami z kumpiaku”

  1. Przepisy mojego brata (lat 25) zaczynają sie od „Niech Mama podsmaży…”, „Niech Mama pokroi”…Więc szacun dla Bartka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *