Krajanka czekoladowo-żurawinowa (ciastka bez pieczenia)

Największa ochota na ciastka przychodzi wtedy, kiedy ich nie ma pod ręką, a sklepy są pozamykane, bo jest święto narodowe czy środek nocy. Albo wtedy, kiedy pogoda za oknem jest taka, że aż szkoda wyganiać Małża na polowanie. 

W takich chwilach uruchamia się kreatywność i po przekopaniu szafek okazuje się, że z tego, co jest w domu, można zmontować bardzo przyzwoite ciastka i to jeszcze bez włączania piekarnika. W tym wypadku wystarczy mieć bułkę tartą, jakieś suszone owoce – żurawinę, rodzynki, suszone śliwki, daktyle czy figi – masło, miód, kakao i czekoladę. Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie te ingrediencje zawsze są na stanie. 

Wiem, że niektórzy na hasło „bułka tarta” w ciastkach mogą mieć minę jak kot na pustyni. Ręczę jednak, że zmienią zdanie, kiedy spróbują.

Przepis na te ciastka czekoladowe bez pieczenia jest tak prosty, że nawet dziecko, z drobną pomocą rodzica, da sobie z nimi radę. Co tam dziecko! Każdy facet sobie z nim poradzi. Upaprze wszystko czekoladą, masłem i miodem, ale samodzielnie zmontuje coś słodkiego do kawy. Przy dobrej organizacji i sprawnym poruszaniu się w kuchni nawet w pół godziny. 

krajanka-czekoladowo-zurawinowa-bez-pieczenia-01-1024

Składniki (forma 20 cm x 25 cm):

  • ½ kostki masła (100 g)
  • 3 łyżki płynnego miodu (ok. 75 g)
  • 2 łyżki surowego kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka suszonej żurawiny (ok. 120 g)
  • 2 szklanki bułki tartej (ok. 250 g)
  • 2 tabliczki gorzkiej albo mlecznej czekolady (200 g)

Masło rozpuść w rondelku umieszczonym na małym ogniu, następnie dodaj miód, kakao oraz cynamon i dokładnie wymieszaj.

Do sporej miski wsyp bułkę tartą i z grubsza posiekaną żurawinę. Do suchych składników wlej zawartość rondelka i mieszaj łyżką, aż składniki dobrze się połączą.

Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo folią – jeśli nie masz formy o podanych wyżej wymiarach, możesz skorzystać z długiej keksówki. Mocno ugnieć masę, by powstała równa, zbita powierzchnia. Odstaw na kilkanaście minut w chłodne miejsce, aby stężała.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i rozsmaruj ją na cieście. Poczekaj, aż stężeje i dopiero wtedy pokrój masę w kwadraty, prostokąty czy trójkąty.


krajanka-czekoladowo-zurawinowa-bez-pieczenia-02-1024

krajanka-czekoladowo-zurawinowa-bez-pieczenia-03-1024

Pin It

2 przemyślenia nt. „Krajanka czekoladowo-żurawinowa (ciastka bez pieczenia)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *