kotlety z dorsza 04-1024

Kotlety z dorsza

Mężczyźni lubią organizować sobie rozmaite rozrywki pod przykrywką sprawiania przyjemności swoim kobietom, tudzież zapewniania korzyści gospodarstwu domowemu. Do jednych z tego typu atrakcji należą męskie wyprawy nad Bałtyk, by na jachtach łowić dorsze (na wędkę). Oczywiście wygląda to w taki sposób, że w przededniu połowu wędkarze obmyślają strategię przy suto zakrapianej „kolacji”. Z rana z ciężką głową i żołądkiem wyruszają na łowy. Miło spędzają czas na łodzi, tocząc dyskusje na światowym poziomie i przechylając się od czasu do czasu za burtę, by zrzucić nieco „zanęty”.

Z takich rejsów wędkarskich mężowie wracają z poczuciem spełnionej misji wyżywienia rodziny i lodówką turystyczną pełną wyfiletowanych dorszy, które rozmiarami nijak się mają do pięknych płatów ze sklepów rybnych. Te cienkie filety najlepiej nadają się do zmielenia i przerobienia na kotlety. Faceci jednakże są bardzo dumni ze swoich zdobyczy i uważają, że kobieta powinna się cieszyć, że ma w domu taaakiego myśliwego.

Kotlety z dorsza, z dodatkiem natki pietruszki i kremówki są soczyste i bardzo smaczne. Jeśli sparuje się je z surówką z kiszonej kapusty i tłuczonymi ziemniakami, można poczuć klimat nadmorskiej smażalni, ale w o wiele lepszym wydaniu.

kotlety z dorsza 03-1024

Składniki (około 10 kotletów):

  • 500 g filetów z dorsza
  • 1 jajko
  • pół sporego pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól morska, pieprz

dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i zdejmij z nich skórę. Tak przygotowaną rybę pokrój na mniejsze kawałki i zmiel razem z natką pietruszki.

Do miski z mielonym mięsem wbij jajko, wlej kremówkę i wsyp bułkę tartą. Dopraw wg uznania solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut, aby bułka wchłonęła wilgoć, następnie uformuj zgrabne kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rumiano z obu stron na maśle klarowanym albo oleju rzepakowym.


kotlety z dorsza 01a-1024kotlety z dorsza 04-1024

Pin It

7 przemyśleń nt. „Kotlety z dorsza”

  1. Masakra !!!!
    Proszę powiedzieć „mężu” czy tam „małżu”, żeby przywoził dorsze w tuszkach. Filetowanie i skórowanie świeżych jest zbrodnią. To tak jakby zrobić mielone z wołowiny z Kobe !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *