kompot z rabarbaru-1024

Kompot rabarbarowy z cynamonem

W końcu możemy delektować się niemal letnim słońcem. W takich chwilach cieszę się, że jestem na „urlopie” macierzyńskim, bo pogoda tradycyjnie już psuje się w okolicach weekendu, co pewnie wkurza wszystkich etatowców. Kiedy upał, najlepiej gaszą pragnienie domowej roboty napoje – polecam orzeźwiający kompot z rabarbaru, któremu wyjątkowego aromatu dodaje cynamon.
kompot z rabarbaru2-1024Składniki :

  • 2-3 łodygi rabarbaru (400 g)
  • 1,5 litra wody
  • 10 cm kawałek kory cynamonu
  • 4 łyżki cukru

Rabarbar pokrój na kawałki o szerokości około 2 centymetrów. Wsyp do garnka, dodaj cukier i cynamon, zalej wodą i gotuj przez około 10-15 minut. Ostudź, wyjmij korę cynamonowca i przecedź.

Najlepiej smakuje po schłodzeniu.


kompot z rabarbaru3-1024kompot z rabarbaru4-1024

Pin It

4 przemyślenia nt. „Kompot rabarbarowy z cynamonem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *