DSC_0017-1024

Kokosowe placuszki

Kolejna wariacja na temat szalenie popularnych ostatnio pancakes. Do ich zrobienia użyłam resztkę mleka kokosowego (stare, dobre sprzątanie lodówki z wszelakich „końcówek”). Z kanonicznego przepisu, z którego korzystam przy robieniu tych placków, usunęłam cukier wanilinowy, ponieważ nie chciałam zakłócać kokosowej nuty. Aby ją podkreślić, placuszki polałam syropem klonowym i posypałam wiórkami kokosowymi. Bardzo nam smakowało takie połączenie 😉
Zaczynam dochodzić do wniosku, że uzależniłam się od tych naleśniczków. Moje spodnie mogą tego nie przeżyć…

Składniki na około 15 placków:

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 ml oleju
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie jest dziecinnie proste: wymieszaj ze sobą płynne składniki – jaja, mleko kokosowe, sok z cytryny i olej. Dodaj mąkę z cukrem pudrem, solą i sodą. Zmiksuj na gładką masę. Na dobrze rozgrzaną patelnię (bez dodatkowego tłuszczu!) wylewaj ciasto tak, aby powstały placki o średnicy około 10 cm. Przewracaj na drugą stronę, kiedy na powierzchni ciasta pojawią się dziurki po pęcherzykach powietrza.
Podawaj z ulubionymi dodatkami – smacznego 🙂


 

Pin It

3 przemyślenia nt. „Kokosowe placuszki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *