knedle ze sliwkami

Knedle ze śliwkami (bez sera)

W połowie czerwca wstawiłam tutaj przepis na knedle z truskawkami, teraz przyszła pora na moje ulubione – ze śliwkami 😉
Dla mnie ich smak to wspomnienie dzieciństwa. Uwielbiałam ten moment, kiedy z jeszcze ciepłego knedla po przekrojeniu wylewał się śliwkowy sok i łączył się ze swojską śmietaną, którą Mama obficie okraszała te wyczekiwane przez cały rok kluchy. Biel śmietany i lekko fioletowa barwa soku – migawka pobudzająca pracę ślinianek.
Chciałabym, żeby Głodzilla podobnie wspominał swoje wczesne lata – przez pryzmat smaków, kolorów i zapachów z mojej kuchni. Żal mi tych dzieci, które dzieciństwo i narodziny kulinarnych upodobań będą kojarzyć z wypadami do McDonalda i z kolekcją zabawek uzbieranych z tamtejszych zestawów.

knedle ze sliwkamiSkładniki (około 20-30 sztuk):

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (mączystych)
  • 30 dag mąki pszennej (typ 650 lub niższy)
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • około 20-30 śliwek (w zależności od wielkości)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wymieszaj cukier z cynamonem. Umyj i wypestkuj śliwki.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę (ostatecznie bardzo dokładnie ugnieć), następnie wymieszaj z dwoma jajkami, mąką i szczyptą soli (ważne, żeby ziemniaki były bez grudek!). Zagnieć jednolite ciasto.

Z ziemniaczanej masy uformuj wałek i pokrój go na równe części. Każdą z nich spłaszcz w dłoni na placek, ułóż na środku wypestkowaną śliwkę, wsyp do niej trochę cukru i zlep ciasto jak pieroga, po czym turlaj, aż zamieni się w kulkę. Najlepiej robić to umączonymi rękami, ponieważ ciasto się lepi.

Gotuj partiami w dużej ilości wrzątku (nie musi być osolony) przez 5-10 minut od wypłynięcia.

Podawaj np. ze śmietaną z cukrem.


knedle ze sliwkamiknedle ze sliwkamiknedle ze sliwkami

Pin It

Jedno przemyślenie nt. „Knedle ze śliwkami (bez sera)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *