kluski slaskie

Kluski śląskie

Zauważyłyście, drogie Czytelniczki, że mężczyźni już od maleńkości znajdują upodobanie w daniach, przy których kobieta musi się nastać przy garach? Zarówno mój Małż, jak i Głodzilla z dzikim entuzjazmem witają pierogi, gołąbki i inne potrawy, których stopień złożoności jest dość znaczny. Bierze się to pewnie stąd, że jeśli robię coś w ten deseń, to nie stoję nad nimi i nie burczę, zrzędzę i marudzę jak to mam w zwyczaju, kiedy nie mam zajęcia, tylko zaiwaniam w kuchni jak mała mróweczka. Po domu rozlewa się wtedy błoga cisza przerywana od czasu do czasu radosnymi dźwiękami męskiej zabawy albo nic jej nie przerywa, bo chłopaki wychodzą z domu, żeby nie robić sztucznego tłoku 😉

Kluski śląskie zaliczają się do dań, które cieszą i męskie brzuchy, i męską psychikę. Żona w skrytości kuchni z pieczołowitością niewolnicy Isaury obiera i gotuje ziemniaki, potem je ugniata, wytracając negatywną energię, od której wątroba jej się psuje. Finalnie spełnia swoje ambicje artystyczne, tocząc idealne kulki i robi w nich dołki, aby zadowolić męża większą ilością sosu na kluskach…

Dobra, jaja sobie robię, bo kluski śląskie są bez nich 😛
kluski slaskieSkładniki (5-6 porcji):

  • 900 g ugotowanych ziemniaków
  • 150-200 g mąki ziemniaczanej*
  • 1 płaska łyżeczka soli

Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę albo bardzo dokładnie ugnieć, następnie dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i sól (możesz w misce podzielić je na 4 części, jedną wyjąć i w jej miejsce wsypać skrobię). Wyrób, aby powstała jednolita masa.

Odrywaj małe kawałki ciasta, tocz z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i rób w każdej wgłębienie. Gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.

Swoje kluski podałam z sosem myśliwskim.


kluski slaskiekluski slaskiekluski slaskie*Ilość mąki ziemniaczanej zależy od zawartości skrobi w ziemniakach

Pin It

3 przemyślenia nt. „Kluski śląskie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *