Klasyczna zupa krem z zielonego groszku

To jeden z prostszych, babcinych przepisów na wiosenną, zieloną zupę. Dzieciaki ją uwielbiają za kolor – nie wiem, czy wszystkie, moje na pewno. Mają ostatnio lekką fiksację na punkcie wszystkiego, co jest zielone i nadaje się do zmiksowania – z tego powodu niemal codziennie jemy jakieś pesto (kilka przepisów jest tu – klik). Chyba powinnam się cieszyć, że dziecięcą żądzę destrukcji kierunkują w stronę czegoś twórczego i zdrowego.

Człowiek Wyżerka, materializujący się niemal zawsze, gdy wyjmuję blender, pomagał ubijać śmietanę, którą później wyjadał łyżką z kubeczka, gdy ja usiłowałam zrobić przyzwoite zdjęcia tej zupie. A czemu usiłowałam? Bo akurat w czasie, kiedy zaczęłam gotować tę zupę, zaczęło się zaćmienie Słońca, o którym zapomniałam. Z niecierpliwością oczekiwałam, aż zjawisko przeminie, bo gdyby Panna Grymaśna powstała z drzemki, to już trudno byłoby o chwilę spokoju i prawdopodobnie musiałabym zaczynać wszystko od nowa. Jakoś mi się udało pstryknąć kilka fotek, ale okazało się później, że mają lekką niebieską poświatę, bo Księżyc jeszcze nie całkiem odsłonił Słońce.

Tak, zaćmienie było 20 marca, teraz mamy maj. Przepis umieszczam tutaj tak późno, bo był przygotowany do piątego, majowo-czerwcowego numeru magazynu KOCIOŁ, którego „bohaterami” są właśnie groszek i rabarbar. Zajrzyjcie koniecznie (klik), bo jest w nim mnóstwo wiosennych inspiracji i pięknych zdjęć.

klasyczna zupa krem z groszku 01-1024

Składniki (4 porcje):

  • 600 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 600 ml bulionu drobiowego albo warzywnego
  • 200 g białej części pora
  • 25 g klarowanego masła
  • przyprawy: 1 płaska łyżeczka suszonego estragonu, szczypta cukru, sól morska

dodatkowo:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • natka pietruszki

Pora umyj, osusz i pokrój na półplasterki.

Do rozgrzanego garnka wrzuć masło klarowane i smaż na nim pora, aż stanie się szklisty, następnie dodaj groszek (jeśli jest mrożony, to wcześniej go rozmroź). Podsmażaj przez dwie minuty, cały czas mieszając.

Zawartość garnka zalej bulionem, dodaj estragon i gotuj, aż groszek będzie miękki. Całość zmiksuj, następnie przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku cukrem i solą.

Kremówkę ubij na sztywną pianę.

Do miseczek rozlej porcje zupy, udekoruj kremówką, natką pietruszki i groszkiem. Podawaj z grzankami.


klasyczna zupa krem z groszku 02-1024

klasyczna zupa krem z groszku 04-1024

klasyczna zupa krem z groszku 03-1024

Pin It

2 przemyślenia nt. „Klasyczna zupa krem z zielonego groszku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *