Karczek duszony z papryką i suszonymi pomidorami

Karczek w sosie własnym to klasyka jesiennych, niedzielnych obiadów – takich babcinych, niezbyt trendy, ale z rozrzewnieniem wspominanych jako smak dzieciństwa. Zapach mięsa duszonego w dużej ilości cebulki jest tak charakterystycznie apetyczny, że idąc klatką schodową, bez pudła można stwierdzić, że właśnie to będzie na obiad u sąsiada.

Postanowiłam nieco zmodyfikować znany i łatwy przepis na duszoną karkówkę, dodając do niej słodką, czerwoną paprykę i suszone pomidory, a sos podkręcając pikantną nutą papryczki chili pochodzącej z sambal oelek. Już jedna łyżeczka tego indonezyjskiego sosu nadaje przyjemnego pikantnego „kopa”.

karczek-duszony-z-papryka-i-suszonymi-pomidorami-01-1024

Składniki (6 porcji):

  • 6 kotletów z karczku (co najmniej 600 g)
  • 2 – 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 spore cebule (ok. 450 g)
  • olej rzepakowy albo smalec do smażenia
  • 200 ml wrzątku
  • 2 – 3 czerwone papryki (ok. 600 g)
  • 6 suszonych pomidorów (z oliwy)
  • przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, 1 duży liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka sambal oelek albo ½ posiekanej czerwonej papryczki chili

Kotlety lekko rozbij pięścią, oprósz z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem oraz obtocz w mące. Odstaw na chwilę.

Mam dużą patelnię o średnicy 33 cm, więc całą potrawę od początku do końca wykonuję na niej. Jeśli nie posiadasz takiej, będziesz potrzebować patelni, na której będziesz smażyć cebulę i partiami mięso oraz szerokiego garnka, w którym udusisz całość.

Cebule pokrój w pióra lub półplasterki, lekko oprósz solą i smaż na 2 – 3 łyżkach oleju lub smalcu z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, aż stanie się szklista. Kiedy cebula zmięknie, zsuń ją na bok i zrumień z obu stron obtoczone w mące kotlety.

Gdy wszystkie kotlety będą rumiane, zmniejsz ogień do minimum i zalej je 200 ml wrzątku wymieszanego z sosem sambal oelek albo posiekaną papryczką. Duś pod przykryciem przez godzinę i 15 minut, doglądając, czy nic się nie przypala i czy nie trzeba dolać odrobiny wody.

Po tym czasie dodaj pokrojone w plasterki papryki oraz suszone pomidory, delikatnie wymieszaj, uważając, żeby nie uszkodzić mięsa i duś jeszcze przez kwadrans.

Jeśli jest taka potrzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem.


karczek-duszony-z-papryka-i-suszonymi-pomidorami-02-1024

Pin It

2 przemyślenia nt. „Karczek duszony z papryką i suszonymi pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *