kopytka

Jak zrobić kopytka?

Ziemniaki mają w sobie coś takiego, że nie mogą się znudzić, być może z tego powodu, że stanowią bazę do bardzo wielu potraw. Jedną z moich ulubionych są kopytka – genialny dodatek do wszelkich gulaszów i zawiesistych sosów*. Są pyszne także z podsmażonym boczkiem i cebulką. A tak na marginesie, to zawsze mnie zastanawiało, dlaczego nazywają się tak a nie inaczej. Może komuś przypominały raciczki. Włosi na swoje kopytka mówią „gnocchi”, czyli ‚grudki’ – jakoś bardziej to do mnie przemawia… 😉

Ten przepis ukazał się jako pierwszy na moim blogu, ale postanowiłam go nieco odświeżyć, bo już trochę więcej wiem o gotowaniu. Kopytka są przykładem na to, że czasem gramaturę można sobie wsadzić w buty – tutaj po prostu najlepiej sprawdzają się proporcje. Najbardziej nadają się tutaj ziemniaki mączystych odmian. Warto ugotować je dzień wcześniej, wtedy zrobienie klusek zajmuje mniej niż pół godziny.
kopytka
Składniki (6 porcji):

  • 1,2 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
  • około 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka soli

Zanim zabierzesz się za robienie kopytek, wstaw na kuchenkę spory garnek z osoloną wodą. Dopiero kiedy zacznie wrzeć, możesz przystąpić do przygotowywania klusek, bo ciasto na nie nie lubi czekać.

Ugotowane, zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski. Uklep równo i podziel nożem na krzyż tak, aby wyznaczyć cztery równe ćwiartki. Jedną z nich wyjmij i wyłóż na pozostałe ziemniaki, a w jej miejsce wsyp mąkę. Mąki powinno być tyle, aby była równo z ziemniakami. Dodaj sól, wbij jajka i szybko wyrób na gładką masę.

Ciasto podziel na 3 części i z każdej na oprószonej mąką stolnicy uformuj wałek, spłaszcz go i potnij na ukos na niewielkie kawałki.

Kluski gotuj partiami w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.


kopytkakopytka*można je również podawać niemowlętom powyżej 10 miesiąca życia

Pin It

7 przemyśleń nt. „Jak zrobić kopytka?”

  1. Dziękuję za przepis:) Polecam do tego prosty sos szpinakowy: łyżkę masła roztopic na patelni, dodać tyle ile się chce mrożonego szpinaku, gdy ten się rozmrozi dodać ulubione zioła, sól, czosnek. Mniam:)

  2. Prze-py-szne!!!!
    Zawsze goszczą u nas kluski śląskie, a ostatnio przypomniały mi się z dzieciństwa kopytka i to właśnie dokładnie ten smak ????

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *