ciasto jabłkowe z kaszy jaglanej

Jabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydrem

Ostatnio krążę sobie zalotnie wokół tematu wegetarianizmu, czasem zataczam się w stronę kuchni wegańskiej. Bywa, że przygotuję coś bezglutenowego. Staram się poszerzać swoje kulinarne horyzonty. Tym razem zdecydowałam się upiec ciasto bezglutenowe i wegańskie. Jestem pewna, że będzie bardzo smakowało miłośnikom ryżu zapiekanego z jabłkami, bo trochę przypomina ten przysmak z dzieciństwa. Fani modnej ostatnio jaglanki również będą usatysfakcjonowani. Ciasto jest zdrowe, ekstremalnie jabłkowe i pięknie pachnie cynamonem. Jeśli chcecie, aby było jeszcze zdrowsze możecie zamienić cukier np. na ksylitol czy stewię (odradzam miód, bo szkoda – w trakcie pieczenia traci swoje wartości). Nigdy nie piekłam z tymi słodziwami, więc nie powiem Wam, jakie są proporcje, ale wiem, że z powodzeniem można ich używać.

Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Domek na skwerku
ciasto jabłkowe z kaszy jaglanej
Składniki (2 keksówki):

  • 1,1 kg jabłek (waga po obraniu ze skórki)
  • 400 g kaszy jaglanej (surowej)
  • 150 g cukru
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 110 ml cydru*
  • 3 łyżeczki cynamonu

Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do keksówek. Dobrze ubij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez półtorej godziny.


ciasto jabłkowe z kaszy jaglanejciasto jabłkowe z kaszy jaglanejciasto jabłkowe z kaszy jaglanej*można zastąpić sokiem jabłkowym albo pominąć, jeśli jabłka są bardzo soczyste

Pin It

10 przemyśleń nt. „Jabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydrem”

  1. Zrobiłam, w smaku rewelacja, ale problem miała z konsystencją, bo się rozpadało (było do jedzenia tylko łyżeczką). Jest na to jakaś rada?
    Pozdrawiam

    1. Cieszę się, że Ci smakowało 🙂
      Myślę, że mogło się rozpadać, bo było za mokre, czyli albo za słabo odparowało w czasie pieczenia lub/i kasza nie pobrała wszystkiego płynu, możliwe też jabłka były zbyt soczyste. Dodawałaś sok albo cydr? W przepisie jest adnotacja, że w przypadku soczystych jabłek można pominąć te składniki 🙂
      Następnym razem na pewno wyjdzie jak trzeba! 🙂 Pozdrawiam serdecznie

      1. No właśnie adnotację doczytałam, dlatego nie „rozmaczałam” go dodatkowo – wręcz odcisnęłam jeszcze masę przed pieczeniem, ale nie wiedziałam ile wilgoci potrzebuje sama kasza. Następnym razem spróbuję jeszcze bardziej odciznąć i zobaczę co wyjdzie 🙂 Dziękuję i pozdrawiam.

  2. ja też piekłam ciacho w czasie tego weekendu 🙂 u mnie wyszło za suche i kasza była troszeczkę twarda, może przykryć w czasie pieczenia?
    na pewno będziemy wracać do tego przepisu – zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu 🙂

    1. Możesz przykryć folią aluminiową i zdjąć ją na ostatnie pół godziny, żeby góra się przypiekła. Będą na wierzchu twardawe ziarenka kaszy, ale ta skórka jest najsmaczniejsza moim zdaniem 😉

      Wychodzi na to, że miałam dużo szczęścia przy pieczeniu tego ciasta. Niestety nie poradzę, jaka odmiana jabłek się najlepiej nadaje, bo miałam tzw. „psiurki” poniemieckie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *