gulasz sos mysliwski 03-1024

Gulasz (sos) myśliwski

W moim rodzinnym domu sos myśliwski był świetnym i tanim sposobem na biblijne wręcz rozmnożenie resztek gulaszu z poprzedniego dnia.

Do takich pozostałości Mama wrzucała pokrojoną kiełbasę, czasem suszonego grzybka, zalewała niewielką ilością wody i chwilę gotowała. Potem dodawała pokrojone na plasterki ogórki kiszone, podprawiała koncentratem pomidorowym i dosmaczała solą i pieprzem. I już! w tak prosty sposób, w niecałe pół godziny powstawał genialny, uwielbiany przez domowników gulasz zwany sosem myśliwskim. Pasował do wszystkiego – do pampuchów (tudzież klusek na parze), kopytek, kaszy a najbardziej do placków ziemniaczanych!

Równie smaczny sos można zrobić od początku i taki przepis podaję poniżej. Zmodyfikowałam rodzinną recepturę, dodając jałowiec i rozmaryn. Dzięki temu nabrał bardzo apetycznych, leśnych aromatów.

gulasz sos mysliwski 01-1024

Składniki (4-6 porcji):

  • 300 g wieprzowiny gulaszowej
  • spora cebula
  • masło klarowane lub smalec do smażenia
  • 3-4 kiełbasy np. śląskie
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: 3-5 jagód jałowca, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, sól, pieprz
  • suszony grzybek (opcjonalnie)

Mięso wieprzowe pokrój w niewielką kostkę, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące.

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle albo smalcu (najlepiej od razu w szerokim garnku, w którym będzie gotował się gulasz), następnie dodaj mięso i podsmaż na rumiano.

Do garnka wrzuć jeszcze pokrojoną na półplasterki kiełbasę, 1-2 pokruszone, suszone grzybki, rozmaryn, ziele angielskie z liściem laurowym, rozgniecione jagody jałowca i zalej taką ilością wody, żeby tylko przykryła składniki.

Duś przez pół godziny, po czym dodaj pokrojone na plasterki (albo w kostkę) ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy.

Po 10 minutach dopraw solą i pieprzem, po czym gotuj jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.


gulasz sos mysliwski 02-1024

gulasz sos mysliwski 03-1024

Pin It

4 przemyślenia nt. „Gulasz (sos) myśliwski”

  1. Ciekawam, czy równie dobrze by wyglądało (i smakowało, bo wierzę, że smakuje świetnie) z wołowiną. Mój Małż kręci nosem na mięsko ze świnek 😉

  2. Mąż mój dziś zaszalał i wyczarował powyższe danie (tak, tak, korzystał z tej strony i widział mój komentarz…) w wersji „boeuf po myśliwsku”, ale kiełbaska była wieprzowa 😉 Wyszło pycha! Nie dziwię się sobie, że za niego wyszłam 😛

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *