Granita z klasycznej Inki z imbirową gruszką

Za nami kilkanaście upalnych dni września, po których pozostało już tylko wspomnienie. W pewnym momencie miałam wrażenie, że lato w ostatniej chwili sobie przypomniało o tym, że jednak ma tutaj jeszcze coś do zrobienia. To była świetna okazja, aby poeksperymentować z przepisami na orzeźwiające napoje i desery. Jeden z nich pozostawiam do wykorzystania przy najbliższej, gorącej okazji 🙂

Granita na bazie klasycznej kawy zbożowej Inka to orzeźwiający deser dla każdego – dla dorosłych i dla dzieci. Jest niezwykle prosta do przygotowania – wystarczy zrobić esencjonalny, słodki napar i go zamrozić, od czasu do czasu mieszając widelcem, aby porozbijać kryształki lodu i uzyskać charakterystyczną konsystencję.

Zamrożona i pokruszona „zbożówka” z dodatkiem aromatyzowanej imbirem gruszki to charakterna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za mlecznymi lodami albo z różnych powodów unikają kofeiny. Nie wymaga maszyny do lodów – wystarczy mieć pojemnik, który można włożyć do zamrażarki i widelec. I nieskromnie dodam, że smakuje tak, jak wygląda – wyjątkowo dobrze!

granita-z-inki-z-imbirowa-gruszka-02-1024

Składniki (4 porcje):

  • 500 ml gorącej wody
  • 20 g kawy zbożowej Inka klasyczna (5 – 6 łyżeczek)
  • 50 g nierafinowanego cukru trzcinowego (ok. 8 łyżeczek)

gruszki w syropie:

  • 2 niewielkie, twarde gruszki
  • 250 ml wody
  • 50 g jasnego miodu
  • sok z ½ cytryny
  • ¾ łyżeczki mielonego imbiru

opcjonalnie:

  • marynowany imbir do dekoracji

Zacznij od zrobienia granity: 5 – 6 łyżeczek Inki klasycznej zalej gorącą wodą, dodaj cukier trzcinowy i mieszaj, aż się rozpuści. Kawę odstaw do ostudzenia, następnie przelej do płaskiego pojemnika i zamroź. Czas mrożenia zależy od wielkości naczynia – im większa powierzchnia, tym szybciej. Co 30 – 45 minut zajrzyj do zamrażarki i przemieszaj zawartość pojemnika widelcem, aby rozbić powstające kryształki lodu.

W międzyczasie przygotuj gruszki w syropie: w półlitrowym rondelku zagotuj 250 ml wody z miodem, sokiem z cytryny i imbirem. Do syropu włóż obrane ze skórki gruszki i gotuj na wolnym ogniu od kiedy całość się zacznie wrzeć przez 10 – 15 minut – owoce powinny pozostać jędrne. Gruszki zostaw w syropie, aż ostygną, po czym przełóż do lodówki.

Zamrożoną granitę pokrusz za pomocą widelca i przełóż do pucharków. Udekoruj połówkami gruszki i opcjonalnie różyczkami z marynowanego imbiru.


granita-z-inki-z-imbirowa-gruszka-01-1024

granita-z-inki-z-imbirowa-gruszka-02-1024

/wpis zawiera lokowanie produktu/

Pin It

Jedno przemyślenie nt. „Granita z klasycznej Inki z imbirową gruszką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *