golabki z mlodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jęczmienną i pieczarkami

Bardzo, bardzo rzadko zdarza nam się zjeść coś, co jest w 100% wegetariańskie i jest w stanie nasycić nasze rozpasane żołądki. Do tych unikatowych potraw obok naleśników z serem (przepis wkrótce na blogu), leniwych pierogów oraz ruskich (jeśli są bez „spyrki”) mogę na honorowe miejsce wpisać gołąbki z kaszą. Do ich zrobienia zainspirował mnie czerwcowy numer „Poradnika Domowego”. Zmieniłam trochę przepis na sos, ponieważ z doświadczenia wiem, że sam bulion z koncentratem jest dla nas za mało wyrazisty. Dodałam tam sporą szczyptę kminku, który redukuje tę przeklętą, magiczną, wzdymającą moc kapusty…

golabki z mlodej kapustySkładniki (około 12 szt.):

  • główka młodej białej kapusty
  • 15 dag kaszy jęczmiennej
  • 2 cebule
  • 15 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 pęczka posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego (lub mięsno-warzywnego)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie, liść laurowy, mielony kminek

Umyj kapustę, wykrój głąb i ostrożnie porozdzielaj liście. Wrzuć je do garnka z wrzątkiem i gotuj przez około 2 minuty.

W ugotowanych liściach zetnij grube nerwy – w ten sposób staną się płaskie i łatwiej będzie je zawinąć.

Przygotuj farsz: ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym ją przestudź.

Oczyść cebulę i pieczarki, posiekaj i duś na maśle tak długo, aż płyn z pieczarek odparuje. Przypraw je solą i pieprzem, następnie wymieszaj z kaszą, natką pietruszki oraz jajkiem.

Farsz nakładaj łyżką na te ładniejsze, całe liście kapusty i formuj gołąbki. Układaj je dość ścisło w garnku, wyłożonym wcześniej liśćmi kapusty (np. tymi, które się porwały). Gołąbki możesz również zrobić w garnku rzymskim, co widać na załączonych zdjęciach. Zrobiłam swoje gołąbki na 2 garnki – jedna porcja w tradycyjnym, druga w glinianym. Obie równie dobre 😉

Bulion wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dopraw pieprzem oraz dość solidną szczyptą mielonego kminku. Mieszaniną zalej gołąbki, dorzuć liść laurowy i ze 3 ziarna ziela angielskiego. Duś pod przykryciem około godziny na małym ogniu albo, jeśli korzystasz z garnka rzymskiego – przez godzinę w 170°C.


golabki z mlodej kapusty

Pin It

4 przemyślenia nt. „Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jęczmienną i pieczarkami”

  1. A ja jednak parzę całą kapustę
    Wkładam do wrzątku całą kapustę i po chwili idealnie odchodzą pojedyncze liście 🙂
    ściągam liść po liściu a reszta przez cały czas się parzy
    ot taki mój sposób

    1. Ja tak robię ze „starą” kapustą, bo trudniej jest porozdzielać liście, które ściśle przylegają do siebie. W młodej główka jest luźniejsza i kiedyś parę razy zdarzyło mi się rozgotować listki zanim skończyłam je zdejmować. Odcinając je przed gotowaniem oszczędzam sobie strat 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *