faszerowana cukinia 02-1024

Cukinia faszerowana brązowym ryżem i suszonymi pomidorami

Cukinia faszerowana brązowym ryżem z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów i bazylii to świetna propozycja na letni obiad, również dla dzieci. Dzięki wykorzystaniu miąższu pozostałego po wydrążeniu cukinii nic się nie marnuje, a farsz ma bardzo przyjemną konsystencję. Brązowy ryż na długo zapewnia uczucie sytości. Suszone pomidory to klasyczny dodatek, a świeża bazylia sprawia, że w daniu jest jeszcze więcej lekkości.
faszerowana cukinia 01-1024Składniki (dla 3-6 osób w zależności od apetytu):

  • 6 okrągłych cukinii
  • 150 g brązowego ryżu
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • garść świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Cukinie umyj, zetnij górną część i wydrąż łyżką. Miąższ posiekaj.

Wydrążone cukinie oprósz wewnątrz solą,  po czym ułóż w wysmarowanym oliwą lub masłem klarowanym naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.

Cebule i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie albo maśle. Dodaj miąższ cukinii, oprósz solą i pieprzem. Podsmażaj przez 10 minut na średnim ogniu.

Pomidory pokrój w niewielką kostkę i wrzuć je na patelnię. Podsmażaj przez kolejne 5 minut, często mieszając. Następnie dodaj ryż i posiekaną bazylię. Podsmażaj do czasu, aż woda z cukinii odparuje. Dopraw do smaku.

Tak przygotowanym farszem wypełnij podpieczone cukinie i wstaw ponownie do piekarnika na pół godziny.


faszerowana cukinia 02-1024faszerowana cukinia 03-1024

 

Pin It

Jedno przemyślenie nt. „Cukinia faszerowana brązowym ryżem i suszonymi pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *