Fasolka szparagowa w mleczku kokosowym

Takie nastały teraz czasy, że w polskiej miejskiej i wiejskiej kuchni prędzej znajdziesz trawę cytrynową niż prawdziwe masło i twaróg. Wszechobecne Biedronki wnoszą pod strzechy składniki z całego świata, zrywając konsekwentnie z wizerunkiem bied-ronki, po której z obłędem w oczach cwałują hordy wygłodniałych studentów i emerytów. Dyskonty te powoli przeobrażają się w delikatesy – miejsca zakupowej zadumy, gdzie należy przechadzać się powłóczystym krokiem i rozmarzonym spojrzeniem omiatać półki i kosze z produktami z tygodni tematycznych. Czekam tylko na sparingi wyprzedażowe rodem z Lidla.

Lubię próbować nowych smaków i połączeń, nie narzekam więc. Takie skoki w egzotyczną stronę sprawiają, że pewien „ograny” składnik, który zaczyna się powoli nudzić, nabiera uroku nowości. Fasolka szparagowa w większości domów jest podawana ze zrumienioną bułką tartą. W ramach odskoczni od codziennej rutyny, spróbuj połączyć ją z mlekiem kokosowym, aromatyczną trawą cytrynową i pikantną papryczką chili.

A propos kokosa, kiedyś wspominałam w cyklu Ekspresłówka, że jest on obiektem marzeń i westchnień Człowieka Wyżerki – na chwilę obecną zje wszystko, jeśli mu się powie, że to z dodatkiem kokosa. Ech, nastały takie czasy, że w przedszkolu nauczył się wybrzydzać i muszę teraz kombinować…

Na blogu, dawno temu, umieściłam też przepis na moją ukochaną szparagówkę z bułką i czosnkiem – warto do niego zajrzeć, bo to klasyka w dobrym stylu.

Fasolka szparagowa w mleczku kokosowym 01-1024

Składniki (4 porcje):

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego albo rzepakowego
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • przyprawy: sól morska, 2 łodygi trawy cytrynowej, 1 czerwona papryczka chili

Fasolę opłucz, odetnij końcówki (spiczaste ogonki zostawiam, ale też można je ciachnąć) i ewentualnie pozbaw łyka, następnie pokrój na ok. 5-centymetrowe kawałki i wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj przez 5 minut, po czym dokładnie odsącz.

Trawę cytrynową rozgnieć albo pokrój na talarki i posiekaj papryczkę chili.

W woku albo na głębokiej patelni rozgrzej olej i przez chwilę podsmażaj trawę cytrynową i papryczkę – minutę, nie więcej.

Na patelnię wlej mleczko kokosowe i gotuj przez 5 minut.

Dodaj fasolkę szparagową i gotuj na małym ogniu przez 5 – 7 minut. Fasolka powinna być jędrna, ale nie surowa. Starsza i grubsza fasolka będzie potrzebowała więcej czasu.

Podawaj na ciepło.


Fasolka szparagowa w mleczku kokosowym 02-1024

Fasolka szparagowa w mleczku kokosowym 03-1024

Pin It

5 przemyśleń nt. „Fasolka szparagowa w mleczku kokosowym”

  1. Ooo to musi być pyszne 🙂 Pomimo, że średnio lubię połączenia warzyw ze słodkościami, to przepis ten z pewnością wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *