Fasola po włosku i współczesna rodzina po polsku
Do niedawna sztandarowym daniem z fasolą była u nas fasolka po bretońsku – tradycyjne polskie danie (obok barszczu ukraińskiego, ruskich pierogów, ryby po grecku itd.). Jakiś czas temu, przeglądając blog Olgi Smile, natknęłam się na przepis na fasolkę po włosku. W pierwszym momencie, kiedy czytałam listę składników, pomyślałam: „Fasola z ziemniakami i cebulą, takie to zwyczajne”. Zaintrygował mnie jednak dodatek octu winnego (użyłam jabłkowego domowej roboty) i tymianku. A po lekturze entuzjastycznych komentarzy od czytelników już nie miałam żadnych wątpliwości. Zrobiłam wielki gar. Tak bardzo nam posmakowała ta potrawa, że postanowiłam podać ją dalej i umieszczam ten przepis także u siebie.
Przy okazji chciałam Wam przytoczyć cytat z powieści, w której fasola odgrywa bardzo ważną rolę. Wiesław Myśliwski jest jednym z moich ulubionych pisarzy współczesnych i bardzo go podziwiam za umiejętność metafizycznego, wręcz magicznego opisywania najzwyklejszych rzeczy – takich jak chociażby ziarno fasoli:
„(…) fasola kiedyś mięso zastępowała. A przy takiej pracy, jak tu pracowali, od świtu do nocy, człowiek musi zjeść ten kawałek mięsa. Nie mówiąc, że i kupcy często po fasolę przyjeżdżali. Nie tylko po fasolę, ale fasoli najwięcej kupowali. (…) W miastach wtedy głodem przymierano, jak pan wie. (…) W każdym razie najwięcej ich o tej porze przyjeżdżało, gdy się z pól już wszystko zebrało. Fasolę, co kto zdążył do ich przyjazdu wyłuskać, do ostatniego ziarnka zbierali. Nie raz jeszcze dobrze fasola nie podeschła, a już wszędzie po domach łuskali, żeby zdążyć. Całymi rodzinami łuskali. Od świtu do nocy. Nieraz o północy wyszło się na dwór, a jeszcze tu, tam w oknach się świeciło. Zwłaszcza gdy fasola obrodziła, Bo z fasolą jak ze wszystkim, raz się uda, a raz nie. Na fasolę musi być rok dobry. Fasola nie lubi, gdy słońca za dużo. Za dużo słońca to deszczu niewiele. I spali ją. Znów deszczu za wiele, nim wzejdzie, już zgnije. Jakkolwiek bywało, rok dobry, a co drugi strąk pusty czy ziarna pordzewiałe. I nie wiadomo dlaczego. Taka fasola, a ma swoje tajemnice.”*
Możliwe, że to właśnie dzięki tej książce mam do fasoli ogromny sentyment i lubię jej ziarna gładkie jak porcelana. Bardzo rzadko zdarza mi się kupować ją zapuszkowaną, zawsze mam w swojej spiżarce ususzoną i za każdym razem, kiedy wyjmuję ją do namaczania, myślę o tym, jakie to dobrodziejstwo, że nie muszę jej sama łuskać. Bohater powieści Myśliwskiego u kresu swojego życia wspominał, że „jeszcześmy garnuszków nie umieli trzymać za uszy, a już nas przyuczano do łuskania fasoli. Jagodę zwykle sadzano przy babce, Leonkę przy matce, a mnie, najmłodszego, pośrodku między matką a babką. Nie dawaliśmy rady co bardziej zasuszonemu strąkowi, to matka czy babka brały nasze ręce w swoje i rozłupywały strąki przez nasze palce i naszymi kciukami wymiatały z niego ziarna. I wyglądało, że to my sami”.
Ile współczesnych dzieci ma możliwość wychowywać się w wielopokoleniowej rodzinie, gdzie czułe ręce kobiet dają dziecku pewność, że może, że potrafi?
Paradoksem jest to, że świat się kurczy, a ludzie się oddalają od siebie. Przez nieudolną politykę naszego państwa bardziej opłaca się być samotnym rodzicem, masowe wyjazdy zarobkowe za granicę zaowocowały ukuciem nowego pojęcia – eurosieroctwa. Mimo tego, że jest mało dzieci, to trzeba walczyć pazurami i podkładać sobie świnie, żeby uzyskać miejsce w państwowym przedszkolu. Podobnych zjawisk, które wywołują rozgoryczenie współczesnej polskiej rodziny mogłabym tutaj mnożyć wiele.
Chciałabym znaleźć dla moich dzieci taką „magiczną fasolę”, coś do czego będą mogły wrócić fizycznie bądź też myślami, by odnaleźć spokój i poczucie bezpieczeństwa, kiedy będą tego potrzebować.
Składniki (6-8 porcji):
- 400 g suszonej fasoli (jaś karłowy)
- 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku (lub 1/2 suszonego)
- 5 ząbków czosnku
- 4 cebule
- 4 średnie mączyste ziemniaki
- 4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie ziołowej, z tymiankiem)
- 2-3 łyżki octu jabłkowego, np. domowego (lub winnego)
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Wieczorem, dzień wcześniej, zamocz fasolę (najpierw przelej ją wrzątkiem i odcedź, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia, potem zalej ją około 2 litrami wody). Przygotuj sobie do tego garnek o pojemności około 3 litrów, bo fasola zwiększy swoją objętość i dodamy do niej jeszcze inne składniki.
Po przynajmniej 12 godzinach moczenia do fasoli razem z wodą, w której się leżała przez noc, dodaj zeszkloną na połowie oliwy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Gotuj na średnim ogniu przez dwie godziny (drobniejsze odmiany fasoli gotują się szybciej).
Po tym czasie wsyp sól (nie więcej niż 2 płaskie łyżeczki), a także obierz ziemniaki, poprzekrawaj na pół i włóż do garnka z fasolą. Gotuj razem, w razie potrzeby uzupełniaj wodę. Kiedy będą miękkie, wyłów je i przeciśnij przez praskę albo dokładnie ugnieć. Dodaj do fasoli i wymieszaj (najlepiej wykonując koliste ruchy garnkiem).
Gdy fasola będzie już miękka, wlej pozostałe dwie łyżki oliwy i ocet jabłkowy (albo winny). Dopraw do smaku solą i dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Możesz sypnąć więcej tymianku, jeśli lubisz.
Potrawa bardzo dobrze smakuje z lekkim białym winem i pieczywem (również białym).
przez Agata · 21 marca 2014
Tagi: cebulaczosnekfasolaocetocet jabłkowyocet winnyoliwa z oliwektymianekwegeziemniaki
Może Ci się również spodoba
6 komentarzy
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Szukasz czegoś? użyj lupki
archiwum
- ▼ 2019 (9)
- ▼ Luty (3)
- ► Styczeń (6)
- ► 2018 (18)
- ► Grudzień (1)
- ► Październik (1)
- ► Kwiecień (3)
- ► Marzec (5)
- ► Luty (3)
- ► Styczeń (5)
- ► 2017 (40)
- ► Grudzień (3)
- ► Listopad (5)
- ► Październik (3)
- ► Czerwiec (5)
- ► Kwiecień (3)
- ► Marzec (8)
- Zupa krem z brokuła i jabłek
- Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli
- Babka cytrynowa z twarogiem
- Quiche z wędzonym łososiem i porami
- Gulasz z serc drobiowych z masłem orzechowym i papryką
- Ekspresłówka #27 Świnka miłosna
- Jajka sadzone z prostą piperadą - sposób na szybkie śniadanie
- Zupa pomidorowa z żurawiną i lanymi kluskami - najlepsza!
- ► Luty (4)
- ► Styczeń (9)
- Rozgrzewająca i aromatyczna zupa krem z buraków z czosnkowymi grzankami
- Zupa krem z selera z curry
- Szakszuka - jajka sadzone w sosie pomidorowym
- Harce w wyszukiwarce #7 - Varia kulinaria
- Kurczak w sosie pomidorowym alla puttanesca
- Gofry - najlepsze, puszyste i chrupiące
- Serniczki w szklankach (z białą czekoladą i lemon curd)
- Lemon curd bez masła
- Chleb z garnka (na drożdżach, wyrastający nocą w lodówce)
- ► 2016 (86)
- ► Grudzień (9)
- Pieczone pierożki z ciasta piwnego
- Gorąca czekolada do picia (na mleku)
- Pierniczkowe tiramisu z pomarańczą i Inką
- Ekspresłówka #26 Wpływ nóg na charakter
- Uszka z grzybami
- O tym, jak doczekaliśmy się sąsiedzkiej interwencji
- Kandyzowane skórki z pomarańczy w czekoladzie i do ciasta
- Ekspresłówka #25 Wieczorna niemożność
- Omlet z awokado i cheddarem
- ► Listopad (8)
- Cynamonowa Inka z syropem z buraka cukrowego
- Smoothie pomidorowe-selerowe
- Ekspresłówka #24 Wegetariański hit
- Gołąbki z kaszą kukurydzianą i mięsem
- Ekspresłówka #23 Motor postępu
- Zupa krem z selera i pietruszki z gorgonzolą
- Krajanka czekoladowo-żurawinowa (ciastka bez pieczenia)
- Lasagne ze szpinakiem
- ► Październik (7)
- Cake pops pająki na HallowINKI
- Amnesty International, UNICEF i inni - nie dobijajcie się, już więcej Wam nie otworzę
- Jesienna kawa Inka z musem z winogron
- Bigos "trzydniowy" (najlepszy)
- Karczek duszony z papryką i suszonymi pomidorami
- Fasolka szparagowa z sosem tahini
- Aromatyczne pieczone uda z kurczaka
- ► Wrzesień (5)
- ► Sierpień (8)
- ► Lipiec (12)
- Prosta zupa z kurkami. O, kurka, ale dobra!
- Leczo z kolorowej papryki "na już i na zimę"
- Ekspresłówka #22 Wódka
- Ekspresłówka #21 Online
- Drożdżówki z twarogiem i morelami
- Jak zrobić tzatziki?
- Mizeria z ogórka bez śmietany
- Ekspresłówka #20 Męczennik i małosolne
- Frittata z młodymi ziemniakami i szpinakiem
- Hummus z bobu
- Zupa krem z kurek i batatów
- Jabłka faszerowane kaszanką
- ► Czerwiec (5)
- ► Maj (6)
- ► Kwiecień (4)
- ► Marzec (7)
- ► Luty (7)
- ► Styczeń (8)
- ► 2015 (113)
- ► Grudzień (4)
- ► Listopad (4)
- ► Październik (3)
- ► Wrzesień (10)
- Keczup pomidorowo-śliwkowy
- Marynowane śliwki (w lekkiej zalewie octowej)
- Dyniowe knedle ze śliwkami
- Risotto z cytryną i rozmarynem
- Ekspresłówka #14 Immobilizer
- 10 łatwych sposobów na to, by skiepścić dziecku adaptację w żłobku/przedszkolu*
- Ekspresłówka #13 Dobra, już i zaraz
- Królik ze stanu Bahia (Coelho a baiana)
- Ziemniaki pieczone z rozmarynem i chili
- Biała pizza z camembertem i cukinią
- ► Sierpień (13)
- Czekoladowa panna cotta na maślance z kardamonowymi śliwkami
- Sałatka nicejska z grzankami z chleba na zakwasie
- Bakłażany zapiekane w pomidorowym sosie z bazylią i mozzarellą
- Młode ziemniaki w solnych "skorupkach" z sosem czosnkowym
- Chutney (czatni) z czerwonej porzeczki
- O autorce zdjęć słów kilka
- Fasolka szparagowa w mleczku kokosowym
- Sałata lodowa z orzechami nerkowca zapiekana pod beszamelem
- Kogo spotkasz w sali kinowej
- Ratatuj (ratatouille) oraz o doli szczura, kobiety i pracownika obsługi
- Frużelina wiśniowa
- Ekspresłówka #12 Filtr do wody
- 3 największe bzdury o karmieniu piersią, które usłyszałam od lekarzy
- ► Lipiec (12)
- Sok i dżem wiśniowy
- Ekspresłówka #11 Kokos
- Sałatka z burakami i wiśniami (i co ze mnie za kobieta?)
- Ekspresłówka #10 Wygryzione oczy
- Frittata z cukinią (nie bój się wakacyjnych skoków w bok)
- Genueńskie pesto z bazylii (alla genovese)
- Panna cotta z kozim twarożkiem i tymiankowymi wiśniami
- Autostop i starsza pani, która z nieba mi spadła
- Sushi z kaszy jęczmiennej perłowej z pieczonym łososiem i szparagami (kaszi)
- Jagodzianki
- Przemoc kiełkuje w piaskownicy, owocuje w gimnazjum
- Sałatka na ciepło z letnimi warzywami i boczkiem
- ► Czerwiec (13)
- Lody banan-mango z miętą
- Ekspresłówka #9 Żaba
- Spaghetti z krewetkami w śmietanowo-winnym sosie
- Ekspresłówka #8 Sok
- Carbonara z bobem (i o radykalistach oraz afrodyzjakach)
- Ekspresłówka #7 Zupka chińska
- Drożdżowe babeczki z truskawkami
- Pasta kanapkowa (pesto) z czosnku niedźwiedziego z serem pleśniowym i nerkowcami
- Nadziewane papryki po hiszpańsku
- „Zdążyłam zrobić karierę, ale nie zdążyłam zostać mamą” - szyderstwo roku
- Młoda kapusta z mlekiem kokosowym i imbirem (i o ciągach skojarzeń)
- Ekspresłówka #6 Magiczne słowo
- Młoda kapusta duszona z koperkiem
- ► Maj (7)
- ► Kwiecień (14)
- Botwinka zapiekana z jajkiem, tymiankiem i bryndzą
- Musztardowo-miodowy dressing do sałaty (z miodkiem majowym)
- Hummus (podstawowy) i plama na honorze
- Półrazowe bułki drożdżowe
- Ekspresłówka #5 Czas
- Pesto z liści rzodkiewki
- Festiwal Smaków Dolnośląskich - czy warto?
- Wołowe curry z buraczkami
- Pesto z pieczonej papryki
- Zupa topinamburowo-serowa
- Ciasto czekoladowe, tudzież brownie, i słów kilka o Donnie Hay
- Masło daktylowe
- Jak w święta nikogo nie zamordować i nie dać się zabić
- Cytrynowa babka pasternakowa
- ► Marzec (9)
- Świąteczne zakupy - chcesz taniej, kup mniej, a więcej zrób
- Jajka faszerowane Dziugasem
- Jajka faszerowane łososiem
- Tarta z żurawiną i białą czekoladą
- Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa pod beszamelem
- Sałatka makaronowa z tuńczykiem i miodowym winegretem
- Intensywny kurs pokory od Panny Grymaśnej
- Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku
- Tarta z orzeszkami ziemnymi, kajmakiem i czekoladą
- ► Luty (11)
- Śledzie w czerwonej cebuli
- Ale wpadka! Kulinarne ewolucje
- Placki ziemniaczane
- Śledzie w śmietanie
- Nowoorleańska sałatka coleslaw Nigelli
- Ekspresłówka #4 Zmywanie
- Kokosanki
- Harce w wyszukiwarce #4 - najlepsze teksty ze stycznia
- Muffiny marchewkowo-pietruszkowe z jądrami z pestek moreli
- Placuszki z kaszy manny, a nie kaszy mannej!
- Ekspresłówka #3 Grzeczność
- ► Styczeń (13)
- Kotlety z dorsza
- Pączki pieczone
- Zupa z kapusty włoskiej
- Ekspresłówka #2 Oliwki
- Cytrynowe śledzie z rozmarynem
- Uniwersalny chleb pszenno-żytni na zakwasie (Małża ulubiony)
- Ekspresłówka #1 Miesio
- Blok czekoladowy
- Mleczne rogale z czekoladą
- Kaszi z wędzoną makrelą
- Kluski kładzione
- Harce w wyszukiwarce #3 - najlepsze teksty z grudnia
- Życzenia noworoczne
- ► 2014 (142)
- ► Grudzień (13)
- Makowiec zawijany z białym makiem
- Konfitura z pomarańczy
- Pieczenie piernika staropolskiego i masa orzechowo-makowa
- Śledzie z suszonymi śliwkami i winem
- Co zrobić, żeby karp nie smakował mułem?
- Pudding z chałki z jabłkami
- Jak Cisowianka robi lody
- Po prostu karp smażony, najlepszy
- Krem pierniczkowy
- Pierniczki katarzynki
- Harce w wyszukiwarce #2 - najlepsze teksty z listopada
- Dlaczego odechciało mi się cytrusów
- Długo pieczona łopatka wieprzowa (pulled pork) z kiszoną kapustą
- ► Listopad (16)
- Staropolski piernik dojrzewający
- Korzenna przyprawa do piernika
- Ekstrakt waniliowy
- Pstrąg łososiowy pieczony z migdałami
- Dietetyczne rewolucje
- Kopytka ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym
- Harce w wyszukiwarce #1 - skąd się u mnie wzięliście we wrześniu i październiku?
- Jak wygląda spleśniały zakwas z buraków?
- Pieczona gęś z dyniowym farszem
- Rogale marcińskie krok po kroku
- 3 najgorsze parówki, jakie widziałam
- Orientalny rosół z kaczki
- Kaczka pieczona z jabłkami i dynią w cydrze
- Dlaczego nie zostanę Matką Roku
- Dyniowe podpłomyki półrazowe
- Pâté z orzechami i rozmarynem
- ► Październik (14)
- Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami
- Brokułowe pesto
- Dzioborożec - jeden z modeli macierzyństwa
- Pulled pork, czyli wyczesana wieprzowina
- "Zbrodnia i wina" Michał Bardel
- Masło orzechowe i kaczor Donald
- Maślane bułki do burgerów
- Murzynek z cukinią i kardamonem
- Spaghetti alla puttanesca
- Placki ziemniaczano-cukiniowe z sosem kurkowym
- Jesień średniowiecza
- Dyniowa tarta (waniliowa)
- Purée z dyni - jak pisać, jak wymawiać i jak zrobić?
- Marynowane grzyby leśne
- ► Wrzesień (11)
- Faszerowane pomidory à la caprese
- „Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy” Julity Bator
- Dżem z aronii i malin z tymiankiem
- Ocet malinowy
- Chleb pszenno-żytni z kminkiem
- Grusztarda - musztarda z gruszek
- Pesto rosso - czerwone pesto z suszonych pomidorów
- Domowe suszone pomidory - wszystko, co chcielibyście wiedzieć, ale baliście się zapytać
- Kopytka z dyni podsmażane na maśle z czosnkiem
- Gulasz koźlęcy z dynią
- Krem z pieczonych pomidorów
- ► Sierpień (11)
- Ogórki w chili (a la Leszek hr. Kowalski)
- Schab wg Czesława z Wilna
- Ogórkowa na kościach
- Krótki post o zabijaniu
- Boczek pieczony z brzoskwiniami
- Domowy ocet jabłkowy
- Winne ciasto ze śliwkami
- Pasta kanapkowa z wędzonej makreli
- Kopytka z bobu (bobytka) z sosem śmietanowo-serowym
- Zupa krem z cukinii z kozim serem i o tym, jak zrozumieć swoje (wewnętrzne) dziecko
- Groszek ptysiowy dawniej i dziś
- ► Lipiec (11)
- Ciasto półkruche z malinami
- Muffiny na winie musującym z malinami
- Pierogi z jagodami
- Moi sąsiedzi jak z bajki
- Warsztaty Kulinarnej Akademii Książęcego i przepis na deser lodowy
- Botwinka z crème fraîche
- Crème fraîche i letnie migawki
- Jak ugotować bób?
- Kieszonki z karpia zatorskiego z pietruszką i pesto z natki
- Risi e bisi, czyli risotto z groszkiem
- Kotlety mielone z warzywami w chrupiącej panierce
- ► Czerwiec (9)
- Bananowe ciasto jogurtowe z rabarbarem (bez jajek)
- Cukinia faszerowana brązowym ryżem i suszonymi pomidorami
- Dżem truskawkowo-pomarańczowy + sok w bonusie
- Biscotti di Prato (cantucci)
- Młode ziemniaki z lubczykiem i szparagami
- Domowy twaróg ze zsiadłego mleka (jak labneh)
- Leniwe pierogi z truskawkami i jogurtem
- Surówka z cukinii i kalarepy z orzeźwiającym dressingiem
- Spaghetti z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym
- ► Maj (11)
- Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką z olejem rzepakowym
- Wegetariańskie spaghetti na wzór bolognese
- Dziecinnie łatwe ciasto jogurtowe z truskawkami
- Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i maślanką
- Roladki z piersi kurczaka z cukinią i marchewką
- Kompot rabarbarowy z cynamonem
- Kisiel truskawkowy
- Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)
- Bulion warzywny ze szparagami
- Omlet ze szparagami i dymką (z piekarnika)
- Quiche z zielonymi szparagami i boczkiem
- ► Kwiecień (12)
- Jogurtowe pancakes z frużeliną rabarbarową
- Wątróbka drobiowa z cebulą i papryką
- Zupa zbójecka
- Babka na winie musującym
- "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler"
- Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
- Ćwikła z chrzanem
- Majonez
- Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
- Żytni zakwas na żurek II
- Żurek na żytnim zakwasie chlebowym
- Sos sabayon (szodon) z truskawkami lub pomidorkami koktajlowymi
- ► Marzec (10)
- Pęczotto z warzywami duszonymi na maśle
- Krem z kalafiora z serem pleśniowym i chipsami z kumpiaku
- "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" Anny Starmach
- Murzynek z makiem i suszonymi śliwkami
- Fasola po włosku i współczesna rodzina po polsku
- Zupa ogórkowa z kaszą manną
- Tarta "amonit" ze szpinakiem, fetą i ricottą
- Tosty francuskie (pain perdu)
- Wegetariański "smalec"
- Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
- ► Luty (14)
- Jak zrobić kopytka?
- Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
- Szpinakowe muffiny z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi
- Pączki II
- Powieści o laseczkach i "Smaczne życie Charlotte Lavigne" Nathalie Roy
- Kasza gryczana z boczkiem, chorizo, marchewką i szpinakiem
- Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
- Pszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiem
- Żytni razowiec z suszonymi śliwkami
- Pieczony boczek z oregano
- Jabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydrem
- Śledzie z cebulą w oleju lnianym i trochę o NNKT
- Oponki serowe (pączki angielskie)
- Potrawka z indyka z pełnoziarnistymi knedelkami
- ► Styczeń (10)
- Makaron gryczany z warzywami
- Kremowa zupa ziemniaczana z chorizo
- Chleb z ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)
- Piersi z kurczaka z risottem wg Julii Child
- Kluski śląskie
- Faworki (chrusty)
- Bulion warzywny
- Makaron do rosołu i garść złotych rad od Marii Disslowej
- Fasolka po bretońsku
- "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej
- ► 2013 (123)
- ► Grudzień (19)
- Łososiowo-ogórkowe roladki z zielonych naleśników
- Zielone naleśniki
- Bliny pszenno-gryczane
- Daktyle pieczone w boczku
- "Smaki marzeń" Beaty Śniechowskiej
- Piernik z powidłami
- Książki dla dzieci o gotowaniu i nie tylko ;)
- Uszka z kapustą i grzybami
- Postny barszcz czerwony
- Zakwas buraczany na barszcz (bez soli)
- Pierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanym
- "Zamień chemię na jedzenie" Julity Bator
- Ryba po grecku
- Powieść dla kucharek, czyli "Sposób na happy end" Barbary O'Neal
- Kluseczki wątrobiane do rosołu
- Wyniki konkursu
- Zupa fasolowa z cheddarem
- KONKURS z pyszne.pl
- Tagliatelle z śmietanowym sosem pieczarkowo-porowym
- ► Listopad (12)
- "Smaczna Polska" Magdy Gessler
- Proste kołduny
- "Uczta Lodu i Ognia" Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer
- Paszteciki (pieczone pierogi) z mięsem
- Ciasto kakaowo-bananowe
- "Szczypta smaku" Olga Kwiecińska, Agata Ziemnicka-Łaska
- Szynka wieprzowa z cebulkami pieczona w piwie
- "Francuski szef kuchni" Julii Child
- Duszona czerwona kapusta o korzennej nucie
- Konfitury z aronii, gruszek i jabłek - do mięsa i nie tylko
- Miodowo-winna kaczka pieczona z jabłkami i śliwkami
- Krokiety (kotlety) ziemniaczane
- ► Październik (9)
- Pesto z pietruszki
- Barszcz ukraiński
- Papryka faszerowana kuskusem
- Zupa krem z pieczonej dyni
- Chleb pszenny ze słonecznikiem (z garnka rzymskiego)
- Grzybowa zupa krem z rozmarynem
- Królik duszony ze śmietaną i szpinakowym tagliatelle
- Papryka faszerowana mięsem i ryżem
- Konfitury z aronii - także do mięsa
- ► Wrzesień (8)
- Grochówka na białej kiełbasie
- Powidła śliwkowe z czekoladą i kakao
- Kompot śliwkowy z cynamonem i goździkami
- Jak szybko zrobić kruche ciasto?
- Śliwki w syropie z kardamonem
- Ziemniaczano-twarogowe knedle ze śliwkami
- Kruche ciasto z pianką i malinami - bardzo popularne :)
- Szybkie i łatwe ciasto ze śliwkami
- ► Sierpień (6)
- ► Lipiec (15)
- Zupa krem z kalafiora i czosnku
- Ostra marynata do skrzydełek po meksykańsku
- Marynata jogurtowa do skrzydełek z grilla
- Placki z cukinii z koperkiem i szczypiorkiem
- Fasolka szparagowa z czosnkiem
- Chleb pszenny kminkowy z garnka rzymskiego
- Lane kluski do rosołu (podstawowe)
- Wytrawne muffiny z bryndzą, papryką i boczkiem
- Ogórki kiszone - najlepsze
- Kruche ciasto z brzoskwiniami
- Panna cotta z malinami
- Syrop z kwiatów czarnego bzu
- Szybki i lekki chłodnik z botwinki
- Wytrawne muffiny z warzywami i serem
- Domowy cukier waniliowy
- ► Czerwiec (9)
- Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem
- Dżem truskawkowy z wanilią i imbirem
- Dżem truskawkowy bez fiksów
- Pełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronami
- Knedle z truskawkami i sosem truskawkowo-jogurtowym
- Pstrąg z patelni w sosie koperkowym
- Makaron z serem i truskawkami
- Zapiekana kasza jęczmienna z wątróbką
- Szybkie i proste ciasto z rabarbarem i truskawkami
- ► Maj (8)
- ► Kwiecień (5)
- ► Marzec (9)
- Kajmakowy mazurek z migdałami
- Wielkanocna babka muślinowa z bakaliami
- Żurek wielkanocny
- Zakwas żytni na świąteczny żurek
- Szybki mazurek na waflach (bez pieczenia)
- Makowo-migdałowa biała babka wielkanocna
- Sałatka z brokuła, pomidorów i jajek
- Gulaszowa zupa cygańska
- Drożdżowe racuchy z jabłkami i rodzynkami
- ► Luty (8)
- ► Styczeń (15)
- Ekstremalnie kruche ciasteczka chałwowo-daktylowe
- Pasta jajeczna
- Zimowa zupa z białych warzyw z fetą
- Chleb-chałka na zakwasie pszennym
- Pekińska parzybroda
- Trufle daktylowo-migdałowe
- Zupa krem z brokuła, pietruszki i pora
- Chleb mieszany z czarnym sezamem i otrębami
- Kokosowe placuszki
- Babeczki marchewkowe z zielonym słonecznikiem i kremem
- Zupa gulaszowa z czerwoną soczewicą
- Naleśniczki z kremem pomarańczowo-cynamonowym
- Staropolski kapuśniak myśliwski
- Lemon curd - angielski krem cytrynowy
- Ziemniaczano-dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowym
- ► 2012 (32)
- ► Grudzień (16)
- Podwójnie dyniowa zupa krem
- Pierogi leniwe z ziemniakami
- Chleb "cztery ziarna"
- Śledzie po ka(rry)szubsku
- Uszka z kapustą i grzybami oraz karmelizowaną cebulą
- "Spierniczone" tiramisu (z pierniczkami)
- Ruskie pierogi
- Warzywny gulasz wołowy
- Szybko dojrzewające pierniczki "gwałtu rety" (alpejskie)
- Soczewica po bretońsku
- Chleb pszenny z otrębami i siemieniem lnianym
- Domowy pasztet
- Ciasto jabłkowo-marchewkowe
- Drożdżówki z makiem
- Ciasto marchewkowo-bananowe bez jajek
- Pancakes - śniadanie mistrzów
- ► Listopad (16)
- Świąteczne murzynki
- Trufle kokosowo-migdałowe
- Bułeczki na zakwasie i drożdżach
- Chleb pszenny na piwie
- Poniedziałkowe naleśniki z mięsem z rosołu
- Muffinki "murzynki" z żurawiną
- Pszenny razowiec z ziarnami
- "Księżycowe" pomidorki
- Poniedziałkowe pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą
- Francuski chleb codzienny
- Ziemniaczane babeczki gajowego
- Pożywna kartoflanka
- Idealne ciasto naleśnikowe
- Papryka z mięsno-cukiniowym farszem
- Słów kilka o garnku rzymskim
- "Sentymentalne" drożdżówki z budyniem
Oj Agato… bardzo dużo prawdy w Twojej refleksji… niestety…
Też ubolewam…
Piękny wstęp i przypomnienie o wspaniałym polskim pisarzu. Dziękuję 🙂
bardzo ciekawy sposób na fasolę. chętnie skosztuję u siebie!
Jaśka lubię najbardziej! Kiedyś robiłam ja wlaśnie w podobny sposób i pamiętam że bardzo mi smakowała:-)
Zrobiłam wczoraj – pyszne. Proste a takie nieoczywiste.
pozdrawiam Nika