ciasto jogurtowe z truskawkami 01-1024

Dziecinnie łatwe ciasto jogurtowe z truskawkami (na oleju rzepakowym)

Do upieczenia tego ciasta zainspirowała mnie książka Pameli Druckerman „W Paryżu dzieci nie grymaszą”. Kupiłam ją w zeszłym roku, bo byłam wtedy w ciąży i w moich fantazjach z pomocą tego poradnika wychowywałam cierpliwą, posłuszną i przesypiającą noce małą damę. No cóż… taki sam z niej dzik jak z jej Brata, ale wcale się nie dziwię, w końcu urodziła się tego samego dnia i miesiąca co On, tylko że dwa lata później. Możliwe też, że po prostu nie mam talentu pedagogicznego.

Dobra, dobra, o czymś innym chciałam napisać. W trakcie lektury wspomnianej książki zaskoczyło mnie, że paryskie maluchy, gdy tylko posiądą umiejętność samodzielnego siadania, biorą udział w weekendowym pieczeniu ciasta jogurtowego, które jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. Dzieciaki za pomocą kubeczków po jogurcie odmierzają składniki i mieszają je w misce, bo tego ciasta nie trzeba miksować, wystarczy pobieżnie wymieszać. A co najważniejsze – pieczenie ciasta ma walor edukacyjno-wychowawczy: „Efektem całego tego pieczenia jest nie tylko blacha ciasta, ale także nauczenie dzieci panowania nad sobą. Zajęcie wymagające odmierzania i dodawania składników w odpowiedniej kolejności jest idealnym treningiem cierpliwości”*.

Bardzo lubię piec to wilgotne, puszyste i aromatyczne ciasto, bo bardzo wyraźnie widać w nim, jakie są proporcje. Na jeden kubeczek jogurtu naturalnego (150 g) przypada jedno jajko, jeden kubeczek cukru (daję mniej), dwa kubeczki mąki, około ¾ łyżeczki proszku do pieczenia i pół kubeczka oleju. Ciasto idealne dla tych, którzy nie mają/nie lubią wagi kuchennej. W oryginale nie było owoców i na tortownicę o średnicy 25 cm trzeba było dać dwa kubeczki jogurtu. Mi zamarzyło się wysokie ciasto, więc dałam jeden więcej i taką ilość podaję w poniższym przepisie. Ta sama ilość ciasta (z 3 kubeczków) wypełni również prostokątną formę o wymiarach 40 cm na 25 cm.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego staram się go używać jak najczęściej i zastępować nim inne tłuszcze. Bardzo dobrze sprawdza się w wypiekach, bo ma neutralny smak.

Ciasto dedykuję wszystkim Mamom 😉

ciasto jogurtowe z truskawkami 01-1024

Składniki (wysokie ciasto to tortownica o średnicy 25 cm lub normalne ciasto forma 40 cm x 25 cm):

  • 3 kubeczki po 150g jogurtu naturalnego (może być gęsty)
  • 3 duże jajka
  • 2-3 kubeczki** cukru  (w tym dwie łyżki cukru waniliowego)
  • 1,5 kubeczka oleju rzepakowego (można dać mniej)
  • 6 kubeczków mąki pszennej (wypełnionych do poziomu, do którego sięgał jogurt)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia

Nagrzej piekarnik do 200°C, formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą albo tylko wyłóż papierem do pieczenia.

Truskawki opłucz, otrząśnij dokładnie z wody i pozbaw szypułek.

W odpowiednio dużej misce wymieszaj jogurt z jajkami, olejem i cukrem. Do drugiego naczynia przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych i krótko mieszaj, aż się połączą.

Wylej masę do przygotowanej wcześniej formy i równomiernie poukładaj na niej truskawki.

Piecz przez około 50 minut, jeśli pieczesz w prostokątnej blasze i około 70 minut jeśli w tortownicy (lub do suchego patyczka).

Po ostygnięciu oprósz cukrem pudrem.


ciasto jogurtowe z truskawkami 02-1024

ciasto jogurtowe z truskawkami 03-1024

ciasto jogurtowe z truskawkami 04-1024

zeszłoroczne ciasto upieczone w tortownicy o średnicy 25 cm 🙂

ciasto jogurtowe z truskawkami-1024

* Pamela Druckerman, „W Paryżu dzieci nie grymaszą”,Wydawnictwo Literackie, Kraków 2013, s.93.
** kubeczki po jogurcie, umyte

Pin It

39 przemyśleń nt. „Dziecinnie łatwe ciasto jogurtowe z truskawkami (na oleju rzepakowym)”

  1. Ostatnio byłam u koleżanki i narzekała, że chciała córeczkę, bo dziewczynki są grzeczne i ułożone, a jej mała rozrabia więcej niż jej starszy brat 😉
    Pysznie to ciacho wygląda 🙂

  2. Upiekłam, proste i naprawdę pyszne. Taki łatwe comfort-food do kawy. Piekę podobne, tylko zawsze na oko dodawałam maślankę lub jogurt (a czasami nawet kefir) i za każdym razem wychodziło mi inne w smaku. Pasują do niego wszystkie sezonowe owoce ( a w zimie te z kompotu) i można wymieszać widelcem. Zawsze wychodzi.

    1. Też piekę na maślance, kefirze i zsiadłym mleku. Jak się ma coś takiego ukwaszonego, to ciasto pięknie rośnie na samej sodzie i nie czuć wcale jej posmaku. Są ponoć tacy, co sodę we wszystkim wyczują, a w tych ciastach ni chu chu 🙂

  3. Nie wierzyłam ze wyjdzie. Myślałam ze nie ma szans aby wyrosło.. a tu pozytywne zaskoczenie. Ciasto szybkie do zrobienia i bardzo dobre. Ja zrobiłam z jagodami. Zniknęło w oka mgnieniu:)

    1. Jesteś pierwszą osobą, której nie wyszło. Co do mąki, to w zależności od typu i wilgotności owej bywa że jej ilość trzeba modyfikować. Cieszę się jednak, że podjęłaś drugą próbę.

    2. Tinka, jestem bardzo ciekawa, czy gdybyś dostała przepis od koleżanki czy też byś jej w twarz wykrzyczała ‚GNIOT’. Gratuluję kultury.

      1. Może jest za dużo, bo dajesz pełne kubeczki? Mąka ma sięgać do tego samego poziomu co jogurt. Proporcja jest wyrażona w kubeczkach, bo to ciasto „kubeczkowe”, tradycyjne francuskie 😉

    1. Bez termoobiegu, mój nie ma takiej funkcji 🙂 Czytałam jednak, że kiedy się włączy termoobieg, to można ustawić temperaturę o 20 stopni niższą.

  4. Agato,
    już 3 miesiąc siedzę w domu ze złamaną nogą:( i chyba jedynym tego plusem jest podnoszenie moich kwalifikacji kuchennych, oswoiłam nawet zakwas i chleb na nim gdyż takowy wszyscy uwielbiamy! Poległam jednak na tym prostym przepisie. Mnie również wyszło takie ciężkie, gliniaste to ciasto, da się zjeść, ale myślę że to nie o to chodziło. Proszę wiec o pomoc gdzie może tkwić przyczyna: 1.piekłam na mące tortowej 450 (taka daje do ucieranych) i dałam jej trochę mniej bo ciasto było bardzo gęste i bałam się, że jak wsypie cała to nie wyjdzie. 2. jak jest z tym olejem bo w komentarzach napisałaś, że potrzeba go ok 100g, a to znacznie mniej niż 1,5 kubka po jogurcie 150g (no chyba, że tu chodzi o gęstość i ciężar jogurtu i oleju, zawsze byłam kiepska z fizyki;). Bardzo chciałabym zrobić to ciasto raz jeszcze bo fajnie wciągnąć do kuchni Młodą. Help!
    pozdrawiam

    1. Joanno, może za długo je mieszałaś? tutaj nie ma co za długo gmerać – rach ciach do połączenia składników tylko. To ciasto jest dość gęste, dlatego fajnie się je piecze z owocami 🙂 Mąka najlepiej, żeby była przesiana – jest bardziej puszysta i mniej jej wchodzi do kubeczka. Takiej „ubitej” może być faktycznie za dużo. Co do oleju, to ja daję od pewnego czasu nieco mniej niż w oryginale albo zastępuje rozpuszczonym masłem.
      Pozdrawiam 🙂

      1. Dzięki za rady! Zazdroszczę wszystkim co wyszło, a i u mnie na drugi dzień jakby lepiej i ciasto poszło:)
        Mąka była przesiana, mokre składniki mieszała córcia z wielkim zapamiętaniem i bardzo dokładnie:) ale z suchymi to już ja i tylko do połączenia. Zrobię jeszcze raz, ale spróbuje z masełkiem tym razem. No i nie będziemy tyle gmerać;)
        pozdrawiam

  5. No jak u mnie! Tylko moje na maślance. Parę rad antyzakalcowych zamieściłam, bo sama kiedyś walczyłam z nieudanymi ciastami owocowymi:) Już mi przeszło:)

  6. Dzięki wielkie za wrzucenie tego przepisu do sieci. Robiłam pierwszy raz i ciasto pięknie wyrosło. Jest bardzo dobre, ale ciut za wysokie jak na mój gust; następnym razem zrobię z dwóch kubeczków 🙂 Pozdrawiam!

  7. mojemu 11-letniemu synowi tak sie spodobalo robienie tego ciasta, że co tydzień mamy je na stole, za każdym razem z innymi owocami, smak super – proste ciasto – wykwintny smak

  8. Jestem bardzo ciekawa czy mnie wyjdzie to smakowicie wyglądające na zdjęciach ciasto- mniam, mniam! i bardzo łatwe w przygotowaniu, własnie je zrobiłam dokładnie Agatko według Twojego przepisu. Jest teraz w piekarniku. Nie mogę się już doczekać kiedy je spróbuje z rodzinką. Dzięki i pozdrawiam!

  9. Niestety, u mnie gniot totalny. Piekłam w piekarniku z termoobiegiem w temp.180. Nie pamiętam, aby kiedykolwiek „udało” mi się wyprodukować tak straszliwy zakalec. Nie polecam.

    1. Alu, widocznie gdzieś przedobrzyłaś – proszę, poczytaj komentarze. To ciasto wymaga wymieszania tylko do połączenia składników.

  10. Ciasto wyszło przepyszne 🙂 Nie miałam małego jogurtu tylko duży, więc zrobiłam z porcji: 1 duży jogurt, 3 jajka, 1/2 kubka cukru plus 2 łyżki cukru waniliowego, 1/2 kubka oleju, 2 kubki mąki. Piekłam w 190 stopniach przez 40 min, ale drugi raz spróbuję w 180 bo troszkę przypiekł się za bardzo 😛

  11. No niestety, totalny zakalec. Myślę, że te nasze zakalce zgłaszane w komentarzach to skutek nieprecyzyjnej miary – kubek.
    Nawiasem mówiąc jeszcze nigdy „nie wyłożyłam się” na tak prostym cieście 🙂 Tylko jagód szkoda…

    1. Kubek jest wyznacznikiem proporcji i ten system działa. Zakalec często się bierze z drastycznie różnej temperatury poszczególnych składników lub/i zbyt długiego mieszania. Mnie to ciasto zawsze wychodzi i wielu osobom również 🙂

      1. No i wielu osobom nie wychodzi 🙂 co wynika z komentarzy. Miałam kubek, składniki w temperaturze pokojowej i długo nie merdałam. Może mąka nie taka… grun, że z innego przepisu wychodzi i jest ok. pozdrawiam

  12. Ciasto rewelacja!!!
    Robi się je szybko i to teraz dla mnie najważniejsze.
    A sposób kubeczkowy okazał się znakomitym zajęciem dla mojej 6-letniej córeczki.
    Czas jest dla mnie bardzo ważny,bo mam 2-miesięczną córeczkę,która uwielbia krótkie drzemki…hi hi
    Pozdrawiam Monika

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *