dzem truskawkowy z wanilia i imbirem

Dżem truskawkowy z wanilią i imbirem

Jak już wcześniej wspominałam – nabyłam pektynę w celu robienia szybkich dżemów bez utraty witamin. Wiadomo, że coś tam się i tak ulotni pod wpływem temperatury, ale przyspieszenie procesu żelowania pozwoli nam cieszyć się zdrowszym dżemem (och, jej, zabrzmiało to niemalże, jakbym pretendowała do miana mądrej pani dietetyk). No, w każdym bądź razie, poniżej podaję przepis na bardzo przyjemny, energetyzujący dżem z truskawek z dodatkiem wanilii i imbiru. To właśnie ten imbir daje fajnego „kopa” kubkom smakowym. A wanilia? Wanilia pachnie nieziemsko w tym towarzystwie 😉
dzem truskawkowy z wanilia i imbirem
Składniki (ok. 7 słoiczków):

  • 2 kg truskawek
  • 50 dag cukru
  • 1 mięsista laska wanilii
  • 2 łyżki świeżego, startego imbiru
  • 30 g pektyny

Truskawki opłucz i pozbaw szypułek. Pektynę wymieszaj ze szklanką cukru. Wanilię rozetnij wzdłuż i wyskrob z niej nasionka,  następnie wymieszaj je z pozostałym cukrem.
Truskawki (w całości) przełóż do garnka i zasyp cukrem z wanilią, podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, aż zaczną puszczać sok. Dodaj wtedy „wypatroszoną” laskę wanilii i starty imbir. Delikatnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10-15 minut.
Wsyp do dżemu pektynę. Gotuj jeszcze przez 5 minut i zdejmij wytwarzającą się pianę. Wyłów wanilię. Dżem jest już gotowy – można go przekładać do wyparzonych, najlepiej jeszcze gorących, słoików (które standardowo po zakręceniu odstawiamy do ostygnięcia dnem do góry).


dzem truskawkowy z wanilia i imbiremdzem truskawkowy z wanilia i imbiremdzem truskawkowy z wanilia i imbirem

Pin It

Jedno przemyślenie nt. „Dżem truskawkowy z wanilią i imbirem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *